Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,308 ori

Bursă

Compania canadiană Gabriel Resources, implicată în proiectul Roşia Montană, a anunţat că ia în calcul începerea demersurilor legale pentru a da în judecată statul român, pentru încălcarea tratatelor internaţionale referitoare la investiţii. Acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit luni cu până la 70% la bursa din Toronto. Imediat după deschidere, titlurile au urcat uşor la 1,11 dolari, pentru ca apoi să coboare brusc până la un minim de 0,41 dolari pe unitate, cu 70% mai jos decât cotaţia de deschidere.

Angajări

Compania Edy Spedition, unul dintre cei mai mari transporatori rutieri din România, caută angajaţi în Deva, Timişoara, Oradea şi Cluj-Napoca, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul companiei. Edy Spedition vrea să angajeze motostivuitorişti în Deva, Timişoara, Oradea şi Cluj-Napoca şi dispeceri în Timişoara. Cifra de afaceri a Edy Internaţional Spedition, compania care până anul trecut a deţinut titlul de cel mai mare transportator român, a scăzut în 2012 cu 37% faţă de anul precedent, până la 47 de milioane de euro, potrivit datelor Registrului Comerţului.

CAS

Reducerea CAS cu trei puncte procentuale ar avea un impact negativ asupra bugetului general consolidat de circa 3 miliarde de lei şi depinde de acoperirea acestei finanţări din alte surse, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. La sfârşitul lunii august, vicepremierul Daniel Chiţoiu a anunţat că a primit mandatul BPN al PNL pentru trei măsuri de politică fiscal-bugetară care să fie susţinute la elaborarea bugetului pe 2014, una dintre acestea fiind reducerea cotelor de contribuţie socială cu 3%. Potrivit lui Chiţoiu, construcţia bugetară pe anul 2014 nu permite o reducere mai mare. În prezent, contribuţiile pentru pensie (CAS) sunt de 20,8% din salariul brut la angajator şi de 10,5% la angajat.

Auto

Constructorul auto Dacia a lansat marţi, la Salonul Auto de la Frankfurt, noul Duster, cu un exterior mai modern şi un interior schimbat, cu tapiţerii noi şi o nouă planşă de bord, a anunţat compania deţinută de grupul francez Renault.

About Adrian Sălăgean