Să ştiţi că, în afară de câteva animale de curte, eu nu obişnuiesc să mănânc… funduri. Nu mi se face poftă, nu-mi chiorăie maţele nici măcar atunci când văd un “fund” de găină, apăi de femeie! Oi fi eu defect, cine ştie?, dar cei de la Libertatea sigur nu au toate ţiglele pe casă. Am dat, pe site-ul CityNews.ro, peste acest titlu: “O solistă de la noi ŞI-A ETALAT FUNDUL APETISANT PE STRADĂ!”. Aşa, zbierat, cu majuscule, de zici că solista cu pricina ar fi cine ştie ce gustare apetisantă. Astea-s probleme importante, solistele care ies pe stradă cu fundul la vedere. Nu câinii vagabonzi, nu şomajul, nu sărăcia, ci fundurile “apetisante”. Nici măcar nu vreau să ştiu ce mănâncă jurnaliştii de la Libertatea.
“Comisia Europeană aprobă cu Roşia Montană”, titra, în urmă cu câteva zile, televiziunea de ştiri Digi 24. Judecând după mimica prezentatoarei, cred că observase şi ea că e ceva în neregulă cu această exprimare. După câteva secunde, cineva şi-a dat seama că au tradus greşit informaţia primită fie de la Comisia Europeană, fie de la vreo agenţie străină de ştiri, care a fost “mai pe fază”, şi greşeala a fost corectată, Comisia Europeană fiind “de acord cu Roşia Montană”. De fapt, de acord cu exploatarea cu cianură a perimetrului minier de la Roşia Montană, dar ştim cu toţii că titlurile la TV trebuie să fie scurte.
Cât de profesionist să fii, ca ziarist, încât să închei o ştire aşa: “Potrivit seismologilor, zona Hunedoara nu este o zonă în care au loc frecvent cutremure”? Păi tu, ziarist din zonă, nu ştii că aici nu sunt cutremure? Nu puteai să spui “Zona Hunedoara este una în care nu au loc frecvent cutremure, lucru confirmat şi de seismologi”? Înţeleg să fii obiectiv până în măduva oaselor şi să nu pară că scrii “de la tine”, dar atâta lucru ştim toţi cei care locuim în Hunedoara, că nu prea sunt cutremure. Cercetătorii britanici ce-or fi având de spus despre mişcările plăcilor tectonice din zona noastră? Sau încă n-au ajuns cu cercetările până aici?
“Trei producători de produse de panificaţie cu dosar penal şi zeci amendaţi” este titlul unei ştiri semnate de George Vasiliu şi publicate pe HunedoaraMea.ro. Foarte frumos, dar dacă aveam şi alte informaţii în afară de cifre, ar fi fost şi mai bine. “Aproape 100 de poliţişti hunedoreni au participat la o amplă acţiune de control care a vizat producătorii din domeniul panificaţiei. Au fost efectuate aproape 150 de verificări, 26 la societăţi comerciale, 14 la persoane fizice şi peste 100 la mijloacele de transport. Poliţiştii hunedoreni au depistat trei infracţiuni de evaziune fiscală şi au dat 40 de amenzi, în valoare totală de aproximativ 27.300 de lei”. Cifre peste cifre, dar cine sunt vinovaţii, cine a primit amenzi, vreau detalii, nu cifre. Pentru cifre pot consulta site-ul Institutului Naţional de Statistică, dar nu mă pasionează. Apropo de cifre, valoarea acestei ştiri este aproape de zero.
Nici Irina Năstase, de la Glasul Hunedoarei, nu ne dă mai multe detalii, dar a reuşit să transforme această ştire într-un articol. Unul fără prea multă substanţă, pentru că tot din înşiruiri de cifre este format, dar mai lung. Nu vreau să zic “la fel de prost, dar mai lung”, ca să nu se supere domnişoara Năstase pe mine.
Iată, în sfârşit, un cuvânt “greu” pe care jurnaliştii l-au folosit la momentul potrivit: “Două cutremure de peste 4 grade pe scara Richter au zguduit judeţul Hunedoara”. La câte partide politice şi instituţii au fost “zguduite” de scandaluri de tot felul, în sfârşit, un judeţ întreg chiar a fost zguduit de două cutremure şi cei de la HunedoaraMea.ro au fost pe fază, alegând la fix verbul.
Treizeci şi ceva de kilometri de autostradă avem în tot judeţul şi acolo s-au aşezat şi poliţiştii, ca să mai încaseze câte-o amendă! Bucuroşi că dau, în sfârşit, peste asfalt de calitate, două benzi de circulaţie pe sens şi limita maximă de 130 de kilometri la oră, unii şoferi “o calcă” pentru a mai recupera din timpul pierdut în Sebeş, de exemplu, unde aproape întotdeauna este câte-un blocaj în trafic. Poliţiştii rutieri ştiu asta, aşa că… “Poliţiştii hunedoreni au scos radarele pe autostrada A1 Deva-Orăştie şi au tras pe dreapta zeci de şoferi”. De ce să-i laşi în pace, să-şi vadă de drum şi să ajungă acolo unde se grăbeau? Nu vreau să credeţi că aş încuraja pe cineva să meargă mai repede decât “e voie”, dar uneori e voie cu doar 30 de kilometri pe oră, alteori e voie cu 50 km/h, dar nu poţi, pentru că “se lucrează” sau se face coloană de maşini din cauza unei treceri la nivel cu calea ferată şi… rareori se întâmplă să ajungi din punctul A în punctul B exact în termenul indicat de GPS. “Oamenii legii au dat amenzi totale de aproape 9.400 de lei, cele mai multe, peste 20, şoferilor care au depăşit limita legală de viteză. Trei dintre conducători au rămas fără permisele de conducere, după ce aparatul radar i-a surprins «zburând» pe şosea”, scrie HunedoaraMea.ro.
“VIDEO Fenomen meteo bizar surprins pe pista Aeroportului din Cluj. «N-am mai văzut aşa ceva în viaţa mea»”, titrează CityNews.ro. “Un fenomen meteorologic rarisim a fost observat zilele trecute pe pista nouă a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca. Imaginile au fost surprinse şi trimise pe adresa redacţiei de un cititor citynews.ro”. Un alt cititor comentează că fenomenul nu este atât de rarisim, e doar un vârtej, un fel de mini-tornadă. Ce bine era pe vremuri, înaintea erei Internetului, când ziariştii scriau şi nimeni nu comenta! Acum, fir-ar al naibii de feedback, nu mai poate ziaristul să publice o prostie, că se şi trezeşte câte-un deştept care să-l contrazică! Aşa ceva…
“La 65 de ani de la inaugurarea căii ferate Bumbeşti – Livezeni, considerat cel mai greu din ţară, tronsonul este folosit în scop turistic. Autorităţile locale şi judeţene din Gorj şi Hunedoara şi-au dat mâna şi au organizat manifestări emoţionante special pentru acest eveniment. Şi, mai mult decât atât, oficialii spun că este important ca zona să fie promovată din punct de vedere turistic pentru că peisajul este spectaculos. Iar acest lucru s-a dorit să fie promovat şi cu ajutorul trenului de epocă «Moldoviţa» ce poposeşte în premieră la Petroşani. Îmi doresc ca această cale ferată să devină cu adevărat una turistică. Aşa cum am văzut-o astăzi din trenul de epocă ce a poposit în judeţele noastre, este minunată ca peisaj, este încărcată de istorie şi poate să devină o cale ferată turistică», a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj”. Asta a scris Carmen Cosman în Ziarul Hunedoreanului, dar a uitat ghilimelele care marchează începutul citatului. Nu vom şti niciodată dacă autoarea este cea care îşi doreşte pentru calea ferată să devină una turistică sau dacă preşedintele CJ Gorj a declarat că îşi doreşte acest lucru. Iată, deci, cât sunt de importante ghilimelele – de altfel, toate semnele de punctuaţie sunt importante; eu tot spun asta, ei (tot) nu ascultă!
Să corectaţi bine!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.