Posturile vacante din administraţie au fost reunite într-un portal

Articolul a fost vizualizat de 2,533 ori

Guvernul României a lansat în această săptămână portalul posturi.gov.ro. Acesta prezintă, într-o singură pagină de Internet, informaţii detaliate privind posturile vacante din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice din România. Oricine poate să verifice, în orice moment, care sunt posturile disponibile în judeţul nostru şi, dacă îndeplineşte condiţiile, să participe la concurs.

Toate posturile disponibile în administraţia publică pot fi găsite de acum pe un singur site de Internet

Toate posturile disponibile în administraţia publică pot fi găsite de acum pe un singur site de Internet

Până acum hunedorenii care doreau să se angajeze într-o instituţie publică sau la primăriile din judeţ erau nevoiţi fie să verifice permanent site-urile fiecărei primării în parte, fie să meargă pe informaţiile cunoştinţelor care erau angajatele acestor instituţii. Începând din această săptămână, însă, oricine poate afla, în numai câteva secunde, dacă autorităţile locale sau judeţene fac angajări, care sunt posturile disponibile, cerinţele şi data organizării concursului. Tot ce trebuie să faceţi este să accesaţi portalul posturi.gov.ro, unde veţi afla toate detaliile necesare.

Mai multă transparenţă

Prin lansarea portalului, intenţia Guvernului a fost aceea de a găsi o modalitate de respectare a principiului transparenţei faţă de cetăţeni şi faţă de societatea civilă. Hunedorenii interesaţi pot căuta postul dorit pe criteriul localităţii, examinând harta sau chiar stabilind o distanţă fixă faţă de anumite oraşe ale României. De asemenea, se pot face căutări folosind cuvinte-cheie, nivel de pregătire necesar pentru ocuparea pozţiei, angajator sau data la care au fost publicate posturile. Anunţurile includ chiar şi informaţii despre dosarul de concurs, astfel încât fiecare candidat să obţină maximum de date despre poziţia vizată şi să aibă posibilitatea de a se pregăti cât mai bine.
Site-ul pune la dispoziţia celor interesaţi şi un ghid, prin consultarea căruia hunedorenii pot afla informaţii despre ocuparea unei funcţii publice: condiţii generale, procedura de desfăşurare a unui concurs pentru ocuparea unui post public, ce trebuie să conţină dosarul de concurs sau care sunt criteriile de evaluare într-un interviu. În plus, persoanelor interesate li se pune la dispoziţie un breviar care cuprinde actele normative ce reglementează procedura de ocupare a unei funcţii publice şi alte documente corelate.

Date preluate de pe site-urile primăriilor

Iniţiativa reprezintă continuarea proiectului PublicJob.ro, lansat în 2012. Portalul Guvernului indexează toate posturile vacante din administraţia locală. Este vorba de aproximativ 250 de asemenea posturi. În judeţul Hunedoara, Consiliul Judeţean, Primăria Deva şi Primăria Hunedoara anunţă că au disponibile posturi vacante. La Hunedoara, de pildă, Primăria scoate la concurs un post de director executiv adjunct la Direcţia Amenajare Teritoriu, Patrimoniu şi Urbanism. Şi tot de pe portalul posturi.gov.ro puteţi afla care sunt condiţiile generale, dar şi condiţiile specifice pentru participarea la concurs. Titlurile de bibliografie necesare le puteţi găsi chiar pe portal, iar dosarele de înscriere la concurs se depun la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Postul a fost scos la concurs, potrivit site-ului, în data de 3 septembrie, iar anunţul expiră în termen de cinci zile. Reprezentanţii Primăriei Hunedoara spun că nu au colaborat cu administratorii portalului. Ei spun că nimeni nu i-a întrebat atunci când anunţul a fost postat pe pagina Guvernului şi adaugă că este foarte posibil ca datele să fie preluate de pe site-ul administraţiei locale. Potrivit acestora, Primăria Hunedoara are acum 709 salariaţi şi nu mai poate să facă angajări.

Primăriile din oraşele mici nu angajează

La Deva sunt anunţate două posturi vacante la Primărie (un consilier asistent şi un şef serviciu) şi un post de secretar al judeţului, la Consiliul Judeţean. Acesta trebuie să aibă studii universitare în domeniul ştiinţelor juridice sau administrative, masterat în domeniul administraţiei publice sau management, să aibă o vechime în muncă de cel puţin trei ani şi să fie numit într-o funcţie publică din clasa I. Anunţul pentru postul de secretar al judeţului expiră chiar mâine, în timp ce funcţia de consilier asistent la Biroul Privatizare şi cea de şef Serviciu Recuperare Impozite şi taxe Locale vor mai fi disponibile între una şi două săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva, Andrei Nistor, afirmă – şi el – că primăria din municipiul reşedinţă de judeţ nu colaborează cu administratorii portalului guvernamental.

“Probabil cineva a cules datele acestea de pe site-ul Primăriei Deva, unde ele puteau fi accesate şi până acum”, menţionează Andrei Nistor. Pe de altă parte, oraşele mai mici ale judeţului, cum ar fi Orăştie, Simeria, Brad sau Petroşani, dar şi celelalte oraşe din Valea Jiului nu apar cu niciun post disponibil în portalul Guvernului. Viceprimarul Simeriei, Eduard Felciuc, spune că municipiul pe care îl reprezintă, cu o populaţie de aproape 12.600 de locuitori, este administrat de 50 de angajaţi, la care se adaugă 18 asistenţi ai persoanelor cu handicap grav şi care au nevoie de un însoţitor. Viceprimarul spune că, deşi ar mai avea nevoie de angajaţi, Primăria Simeria nu are cu ce să plătească oameni în plus, aşa că încearcă să se descurce cu personalul existent.

About Ada Beraru