Subvenţii de mii de euro pentru fermieri

Articolul a fost vizualizat de 3,794 ori

Sute de mii de euro vor intra în buzunarele agricultorilor hunedoreni în această toamnă. Pe lângă recolta bogată a lui 2013, fermierii beneficiază şi de subvenţii consistente. Autorităţile locale spun că una dintre regulile de bază este ca proprietarii să aibă cel puţin un hectar de teren, pentru care pot primi stimulente de la stat.

Pentru terenurile arabile, subvenţia a ajuns la 162 de euro pentru un hectar

Pentru terenurile arabile, subvenţia a ajuns la 162 de euro pentru un hectar

Bugetul total alocat fermierilor la nivel naţional este de 300 de milioane de euro (2,9 miliarde de lei), iar şeful Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Hunedoara, Marcel Socol, spune că plata în avans pentru măsurile prevăzute în Axa II se va face până cel târziu în data de 5 octombrie, dar cel mai probabil banii le vor intra în conturi fermierilor cu începere chiar de mâine. Este vorba despre 75 la sută din suma care le revine, bani pe care fermierii îi vor primi în avans. “Începând cu data de 5 septembrie, noi am pregătit dosarele şi am transmis datele la Bucureşti. Este bine ca hunedorenii să ştie că plăţile se fac centralizat, din Capitală. APIA Hunedoara nu are nicio legătură cu data la care sunt viraţi banii în conturi”, adaugă Marcel Socol.

Toate alocările se fac mai devreme

Şi pentru SAPS (Schema de Plată unică pe Suprafaţă) plata în avans se va face în proporţie de 50 la sută, în intervalul 16 octombrie – 30 noiembrie, iar plata finală (pentru toate măsurile) se va face începând cu 1 decembrie şi până la sfârşitul anului 2013. Autorităţile judeţene spun că, anul acesta, fermierii îşi primesc banii cu câteva luni mai devreme decât de obicei, pentru că autorităţile trebuie să încheie toate tranzacţiile bancare, având în vedere că se încheie cadrul financiar multianual 2007-2013, urmând ca, în prima zi a lunii ianuarie, să intrăm într-un nou exerciţiu bugetar, cuprins între anii 2014 – 2020. Deocamdată, nivelul subvenţiei pe suprafaţă încă nu a fost stabilit, acest lucru urmând să fie făcut de Guvern. Anul trecut, suma alocată a fost de aproape 120 de euro pentru un hectar, însă decizia referitor la această sumă este luată după ce fermierii îşi depun cererile de sprijin.

Anul trecut, de exemplu, decizia a fost luată abia la jumătatea lunii octombrie. Şeful APIA Hunedoara spune că acest lucru se întâmplă pentru că valoarea subvenţiei este decisă prin împărţirea sumei totale disponibile la numărul total de cereri depuse de fermierii din toată ţara.

Care sunt subvenţiile şi cât reprezintă fiecare?

Potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, una dintre liniile de finanţare este Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – Axa II. În baza acestui program se pot primi bani pentru zonele montane defavorizate, prin Măsura 211 (suma alocată a fost de 107 euro pentru un hectar), dar şi pentru zonele defavorizate semnificativ din punct de vedere natural (Măsura 212), în baza căreia fermierii pot obţine între 80 şi 94 de euro pentru un hectar). Pentru pajiştile cu înaltă valoare naturală, APIA a alocat 124 de euro pentru un hectar (prin Măsura 214), pentru pajiştile importante pentru păsări se alocă între 101 şi 209 euro pentru un hectar, pentru cele cu înaltă valoare naturală un fermier a avut alocată suma de 124 de euro, iar pentru culturile verzi suma stabilită pentru plată a fost de 130 de euro pentru un hectar. Fermierii care încă nu au renunţat, de voie sau de nevoie, la practicile agricole tradiţionale au fost, şi ei, îndreptăţiţi de regulamentul de acordare a subvenţiilor la 58 de euro pentru fiecare hectar de pământ.

Bani pentru ciuperci, plante medicinale şi… fluturi

O altă linie de finanţare vizează agricultura ecologică. Agricultorii hunedoreni trebuie să ştie că pentru culturile agricole pe terenuri arabile sumele cele mai recente au ajuns la 162 de euro pentru un hectar, pentru legume (inclusiv ciuperci) subvenţiile au urcat la 335 de euro pentru un hectar, iar pentru livezi şi vii sumele au fost de 393 de euro pentru fiecare hectar. Proprietarii de terenuri unde cresc plante medicinale şi aromatice au şi ei acces la subvenţii: 270 de euro pentru fiecare hectar, iar pajiştile importante pentru fluturi sunt şi ele subvenţionate cu 240 de euro la hectar, pentru că prezenţa lor este esenţială pentru ecosisteme. O ultimă categorie prevăzută de regulamentul de acordare a subvenţiilor este reprezentată de terenurile arabile importante ca zone de hrănire pentru păsări. Cine are asemenea terenuri a fost îndreptăţit să primească 171 de euro pentru fiecare hectar.

Cererile pentru vite se depun acum

Începând din această săptămână, hunedorenii care au cel puţin trei vite cu vârsta de minimum 16 luni la data de referinţă (31 ianuarie 2013) pot beneficia de ajutor de la stat. Crescătorii de bovine din judeţ sunt aşteptaţi să îşi depună cererile pentru plăţile naţionale directe complementare pe anul 2013 (CNDP), până în 28 octombrie. Şeful APIA Hunedoara spune că sunt trei categorii de potenţiali beneficiari: fermierii care vor lua bani pentru că au vite, cei care vor lua bani pentru că în anul de plată 2012-2013 au avut cotă de lapte şi cei care au avut şi vaci, dar au atins şi cota de 3.000 de litri de lapte. Aceştia din urmă pot beneficia de sprijinul pe cap de animal, la care se adaugă un sprijin suplimentar pentru producţia de lapte. Important de ştiut este că, pentru a primi banii, nu este suficient să aveţi trei vaci. Exploataţia de bovine trebuie să fi fost înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor la data solicitării banilor. Totodată, pentru a beneficia de schema decuplată de producţie în sectorul “Lapte”, crescătorii de bovine trebuie să fie înregistraţi în sistemul de administrare a cotei de lapte. Solicitarea sprijinului pentru ambele scheme se depune la sediul APIA. Pe lângă cerere, veţi mai avea nevoie de o copie după buletinul de identitate, câte o copie după paşaportul fiecărui animal pentru care cereţi sprijin de la stat, copie după dovada de înregistrare a beneficiarilor în sistemul de administrare a cotelor de lapte, precum şi dovada cantităţilor de lapte pe care le-aţi livrat.

About Ada Beraru