Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,107 ori

Uraniu

A doua mină de uraniu din România, după cea de la Crucea, se va deschide în judeţul Neamţ şi va funcţiona timp de nouă ani. Dezvoltarea zăcământului se face în contextul în care Guvernul aşteaptă să găsească investitori pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. România are, în prezent, o singură exploatare de uraniu, cea de la Crucea – Botuşana. Cea de-a doua mină din care extrăgeam uraniu, este vorba de cea de la Băiţa, Bihor, nu mai funcţionează din 2009.

Salarii

România se află pe a treia poziţie în UE după creşterea costurilor cu forţa de muncă, arată datele Eurostat aferente primelor şase luni din acest an. Conform datelor publicate de Institutul European de Statistică, costurile cu forţa de muncă au crescut cu 6% în România, fiind depăşite doar de cele din Estonia (7,7%) şi Lituania (6,5%). Pe de altă parte, România a înregistrat în luna august a treia mare rată anuală a inflaţiei din UE (2,6%), fiind devansată doar de Estonia (3,6%) şi Olanda (2,8%), conform datelor Eurostat.

Recul

Conform datelor publicate astăzi de BNR, investiţiile directe ale nerezidenţilor sau investiţiile străine directe (ISD) au ajuns, în primele şapte luni ale acestui an, abia la 946 milioane de euro, în scădere cu 28,9% faţă de perioada similară a anului trecut. Investiţiile străine directe (ISD) s-au cifrat anul trecut la 1,6 mld. euro, minimul ultimilor 10 ani.

Mai ieftin

Indicele preţurilor de consum a consemnat, în luna august, o scădere de 0,2% faţă de iulie. Produsele alimentare s-au ieftinit cu aproape 1% într-o singură lună, în contextul producţiei agricole record. Scăderi de preţuri se prevăd şi în septembrie. Analiştii ING Bank România se aşteaptă ca preţurile la legume şi fructe să continue să scadă în septembrie cu 10% şi, respectiv, cu 1,5%, ca urmare a recoltei bogate. Preţurile de consum nu mai scăzuseră din iunie 2012, când au consemnat o diminuare de 0,04% faţă de luna anterioară, iar rata anuală a inflaţiei nu a mai fost la un nivel atât de scăzut din august 2012, când s-a situat la 3,88%.

About Adrian Sălăgean