Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,768 ori

Săptămâna trecută am primit un mesaj de tip spam – adică nesolicitat, dar trimis la mai mulţi oameni, poate pică ceva – de la Jurnal Bihorean, fratele mai mare şi încă viu al răposatului Hunedoara Expres. Mesajul mă încuraja să mă abonez la Jurnal Bihorean şi/sau Bihari Napló, adică aceeaşi mărie, dar cu pălărie maghiară. Păcat că n-au şi corectat mesajul înainte de a-l trimite, probabil, la sute sau mii de oameni.
“Cu doar 20 lei pe lună şi poţi citi cotidianele noastre atât sub formă tipărită cât şi sub formă digitală economisind 13% pe lună”. Cred că persoana care a gândit acest text a consumat ceva inspiraţie “sub formă lichidă”.

jurnal bihorean spam

“Acum, peisajul este dezolant, iar dacă lucrările vor continua, o suprafaţă de 460 de hectare de pădure va dispărea. Odată cu distrugerea lor, vor dispărea sate populate, plaje şi site-uri arheologice, printre care şi ruinele cetăţii Stagira, locul unde s-a născut filozoful Aristotel”, scrie, despre distrugerile pe care Eldorado Gold le va face în Halkidiki, Andreea Secrieru de la Yahoo News. Site-urile astea arheologice cum se distrug? Cu flood? Sau le virusează cineva? Sunt site-uri despre arheologie, nu-i aşa?

halkidiki

“Paula SELING devastată pe Facebook. Află de ce NU SE MAI POATE OPRI DIN PLÂNS”, scrie Evenimentul Zilei “sub formă digitală”, cum ar zice Jurnal Bihorean. Conform Dexonline.ro,
“A DEVASTÁ, devastez, vb. I. Tranz. A distruge, a ruina, a pustii o ţară, o regiune, o casă. A jefui, a prăda. – Din fr. dévaster, lat. devastare”.
Va să zică, oamenii nu pot fi devastaţi, locurile, regiunile, casele, ţările pot fi devastate. Oamenii pot fi distruşi, adică aşa cum s-ar traduce din engleză “devastated”, nu devastaţi. Se pare că în redacţia Evz.ro din Bucureşti se vorbeşte mai mult în engleză decât în română, de nu mai ştiu oamenii “come se dice” distrus în română.“Află de ce NU SE MAI POATE OPRI DIN PLÂNS”, mai scrie Roxana Roseti în titlu. Am aflat de ce este Paula Seling “devastată”: nu este de acord cu eutanasierea câinilor vagabonzi.

paula seling devastata

O altă ştire de maximă importanţă pentru noi, românii, culeasă tot de pe evz.ro: “Celine Dion îşi VINDE vila din Florida pentru a se muta DEFINITIV în Las Vegas”. Cred că doamna sau domnişoara Silvana Chiujdea s-a dus în ziua aceea acasă foarte mulţumită de ceea ce a realizat: o ştire extrem de importantă pentru naţiune.

celine dion

Când am văzut titlul “Primarul Devei: «Cu ce mai sunt afectate aceste familii? Le-a scăzut apetitul sexual sau au alte probleme psihice?»”, nu am ştiut ce să cred despre acest articol publicat de HunedoaraMea.ro. Apoi am văzut subtitlul “Scandalul Aqualand continuă” şi m-am lămurit că primarul este supărat pe devenii care vor închiderea Aqualand-ului din Deva.
Şi totuşi… scăderea apetitului sexual nu este neapărat o problemă psihică. Şi, dragă jurnalist, “grupul de devenei” nu-mi spune nimic. “Grupul de devenei de pe strada Horea, care au obţinut în instanţă anularea autorizaţiei de mediu pentru statia de cogenerare a Aqualand, nu se lasă”, zice HunedoaraMea.ro. Cred că autorul a vrut să scrie “deveni” şi nu “devenei”.

devenei cu probleme psihice

“După un întreg scandal legat de cui revine sarcina de a distribui cardurile naţionale de sănătate, un proiect supus în dezbatere publică de către Ministerul Sănătăţii ia obligaţia de pe umerii medicilor de familie”, scrie Ioana Pop, pe HunedoaraMea.ro. Vă daţi seama, un întreg scandal legat de cui?!

legat de cui

Pe site-ul CityNews.ro am găsit, din nou, titluri prea lungi. Nu ar fi nicio problemă dacă ar fi prea lungi şi s-ar afişa corect pe site, dar toate titlurile care depăşesc un anumit număr de caractere sau cuvinte se afişează incomplet. E vina administratorului site-ului, pentru că nu i-a informat pe bieţii redactori cu privire la lungimea optimă a titlurilor. Iar redactorii nu se uită la ştiri odată ce le-au publicat, ei îşi văd de viaţa lor.
Aşa rezultă titluri precum: “Asociaţia Transplantaţilor din România critică acţiunea lui Emanuel Ungureanu în cazul lui”; “Sănătatea Cluj vrea să-i «viruseze» pe dinamovişti cu un fost «câine». Despre ce super”; “Cod galben de inundaţii în nord-vestul Transilvaniei. Clujul şi Maramureşul, printre judeţele”.

titluri incomplete

Dacă v-aţi imaginat că doar aceste titluri sunt “tăiate”, aţi greşit. Pe site-ul CityNews.ro, până şi recomandările redacţiei sunt incomplete: “Băsescu, la serbările de la Ţebea. Peste 5.000 de hunedoreni, la comemorarea”; “Numărul pensionarilor a scăzut la 5,4 milioane, iar pensia medie a crescut în al”; “FOTO: 2.500 de kilometri cu autostopul, din Cluj-Napoca spre Londra. Patru zile pe”. Oameni buni, o iau razna! Faceţi ceva cu titlurile alea!

alte titluri

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'