La firul ierbii: Liga 1: un nou sezon, aceeaşi poveste

Articolul a fost vizualizat de 1,102 ori

Sezonul 2013 – 2014 al Ligii I pare să se defăşoare după scenariul de anul trecut. Steaua este la fel de puternică şi încă nu are un adversar pe măsură. Lupta pentru locurile doi şi trei va fi foarte încâlcită. Echipele angrenate în această cursă nu sunt capabile să menţină un ritm constant şi vor face paşi greşiţi care vor permite multe răsturnări de situaţie. Lupta pentru evitarea retrogradării va fi aprigă. Patru echipe vor ajunge în liga secundă sezonul viitor, dacă lucrurile se vor desfăşura normal.

Un campionat mai “sărac”

fotbalLiga 1 şi-a pierdut din farmec odată cu retrogradarea Rapidului în eşalonul secund. În ultima vreme, echipa din Giuleşti nu a contat în lupta pentru titlul de campioană, dar s-a mobilizat bine în meciurile cu echipele care erau “pe val” şi am avut parte de partide intens disputate. Nepăsarea persoanelor care au condus clubul a adus Rapidul întro situaţie foarte delicată. Acum, suporterii din Giuleşti trebuie să se mulţumescă cu participarea echipei în liga a doua. Această situaţie ar putea continua şi sezonul viitor. Cu lotul actual, Rapidul are mult de muncă pentru promovare.

Revelaţia începutului de sezon

FC Botoşani este, fără îndoială, revelaţia acestui start de sezon. Micuţa echipă antrenată de Cristian Popovici a pornit la drum din postura de nou-promovată. Ne-am obişnuit cu prestaţii palide şi rezultate modeste din partea echipelor care vin din eşalonul secund. Sezonul acesta avem o excepţie. La un moment dat aveam două, dar după un început foarte bun, Timişoara a înregistrat o serie de trei înfrângeri consecutive, care i-au mai tăiat din elan. Momentan, echipa din Botoşani se clasează pe poziţia a treia, la egalitate de punct cu echipele clasate pe primele două poziţii, Astra şi Petrolul. Pentru moldoveni este un vis frumos, dar cred că acesta nu va dura mult timp. O echipă precum cea din Botoşani nu se poate menţine în top până la finalul sezonului. Probabil nu vor avea probleme cu retrogradarea, dar nu cred că vor reuşi o clasare pe primele şase locuri.

Viitorul nu sună deloc bine

Viitorul Constanţa a făcut o figură frumoasă sezonul trecut, reuşind să reziste pe prima scenă a fotbalului autohton cu o echipă foarte tânără, în care evoluau jucători de perspectivă. Au reuşit câteva meciuri bune, memorabil fiind succesul din Ghencea împotriva Stelei. De atunci s-au schimbat multe la echipa patronată de Gheorghe Hagi. Jucătorii de prim plan, care făceau diferenţa, au plecat de la echipă şi Viitorul şi-a pierdut din strălucire. Constănţenii n-au fost deloc entuziasmaţi de faptul că aveau echipă în Liga 1 şi n-au “adoptat” Viitorul. Acest lucru a dus la mutarea echipei la Chiajna. Nu ştiu în ce măsură această mutare le va aduce mai mult sprijin din partea publicului şi încasări mai mari din vânzarea de bilete. Între timp, echipa locală, Concordia, a revenit în prima divizie. Cred că tinerii fotbalişti ai Viitorului vor avea probleme sezonul acesta şi au şanse mici de a rămâne în prima ligă. Pe teren propriu sunt neînvinşi, dar nu au reuşit să marcheze niciun gol, în timp ce pe teren străin par victime sigure.

CFR, o deziluzie

În perioada de pregătire care a precedat campionatul, conducătorii de la CFR au încercat să resusciteze echipa. Au cumpărat mulţi jucători, l-au numit pe Mircea Rednic antrenor principal şi au dat sfoară-n ţară că anul acesta vor câştiga titlul de campioană. Din păcate pentru ei, CFR a fost doar un foc de paie. A făcut mult “fum”, a atras atenţia şi s-a stins în prima etapă. Parcursul slab a continuat şi Rednic a fost înlocuit cu Grigoraş. Acesta a debutat în meciul contra Stelei, meci în care CFR a pierdut la scor de neprezentare. Echipa din Cluj are două victorii în acest sezon, obţinute la limită, pe teren propriu, în faţa a două echipe care par condamnate la retrogradare, Viitorul şi Corona Braşov. În acest moment, din CFR a rămas doar amintirea sezoanelor trecute.
Cred că nici CFR nu se va clasa pe primele cinci locuri sezonul acesta.

Reconstrucţie pe o bază greşită

Dinamo a început cu stângul acest sezon şi are şanse mari să-l continue în aceeaşi manieră.
Reprezentanţii clubului susţin că echipa din Ştefan cel Mare se află într-o fază de reconstrucţie. Din păcate pentru ei, am văzut doar doi sau trei jucători tineri de perspectivă la Dinamo. Reconstrucţia nu se face cu jucători liberi de contract aduşi de peste mări şi ţări. Reconstrucţia nu se face nici cu un antrenor ca Mulţescu. Acesta declară după fiecare meci că echipa sa a prestat un joc bun şi de fiecare dată găseşte scuze puerile pentru eşec. Reconstrucţia se face cu un antrenor responsabil, care identifică greşelile sale şi ale echipei pe care o conduce, le recunoaşte şi le corectează. Reconstrucţia se face cu jucători de valoare, ale căror calităţi se potrivesc sistemului de joc. Jucătorii valoroşi nu se aduc peste noapte, cu un pumn de mărunţiş. Cred că Dinamo se va zbate în mediocritate sezonul acesta. Probabil Mulţescu va fi demis până la finalul campionatului.

Luptă în patru pentru trei locuri

Sezonul acesta, patru echipe se vor lupta pentru cele trei “bilete” de participare în ediţia viitoare a Europa League. Acestea vor fi obţinute de către echipele care se vor clasa pe locurile doi şi trei în campionat şi câştigătoarea Cupei României. Astra, Petrolul, Pandurii şi Vaslui par echipele îndreptăţite să spere la o participare în cupele europene. Astra are un parcurs bun în campionat şi momentan se clasează pe primul loc, la egalitate de puncte cu Petrolul şi Botoşani. Rămâne de văzut cât va putea ţine ritmul echipa antrenată de Isăilă. Petrolul este neînvinsă până acum, dar nu este convingătoare. A pierdut puncte acasă cu Pandurii, Ceahlăul şi Braşov şi nu a câştigat detaşat niciun meci. Pandurii a pierdut jucători importanţi, dar a făcut o afacere prin achiziţionarea lui Eric. Acesta s-a integrat bine şi a adus un plus de valoare echipei antrenate de Pustai. Vaslui a avut un parcurs bun pe teren propriu, dar în deplasare nu este o echipă de temut. Dacă reuşeşte să-şi îmbunătăţească rezultatele din meciurile disputate pe teren străin, are şanse la o clasare pe podium.

About Cristi Iuhasz