Hunedoara îşi pierde din valoare în fiecare an

Articolul a fost vizualizat de 1,843 ori

Cât valorează fiecare judeţ din România în bani? Este o întrebare care poate trezi interesul amatorilor de statistici economice, mai ales dacă se ţine cont de rivalitatea care există între vecini. Site-ul econtext.ro a făcut nişte socoteli pentru a afla cât este echivalentul în bani al economiei fiecărui judeţ din România.
În ce ne priveşte, lucrurile nu stau prea îmbucurător. Dacă acum 20 de ani, dădeam lecţii de PIB judeţului vecin Alba, 2013 este primul an în care judeţul Alba ne-a ajuns din punct de vedere economic. Hunedoara valorează, în 2013, 11,2 miliarde de lei, exact atât cât PIB-ul judeţului Alba. Ambele judeţe ocupă poziţia 20 în evaluarea naţională a valorii fiecărei unităţi administrative.
Situaţia era diferită în 2011, când Hunedoara producea un PIB de 10,4 miliarde de lei (locul 17), în timp ce Alba ocupa locul 21, cu o valoare de 9,46 miliarde de lei.
Una din concluziile care se relevă este viteza diferită de dezvoltare în diferitele zone ale României. Evident, judeţul vecin Alba are un ritm de creştere economică mai alert decât Hunedoara.

Extreme

Cele mai valoroase judeţe ale României sunt, în ordine: Bucureşti (141,9 miliarde de lei), Timiş (30,6 miliarde de lei), Constanţa (25,6 miliarde de lei), Braşov (21,8 miliarde de lei) şi Prahova (21,7 miliarde de lei). Surprinzător, în acest top al fruntaşilor nu a intrat Clujul (21,1 miliarde de lei). La mare distanţă de topul primelor judeţe, sunt Sibiul (13,7 miliarde de lei) şi Arad (13,8 miliarde de lei).
Cele mai sărace judeţe româneşti sunt Vaslui (5,6 miliarde de lei), Sălaj (5,2 miliarde de lei), Tulcea (5,1 miliarde de lei), Mehedinţi (4,9 miliarde de lei). Pe ultimul loc, în topul valorii judeţelor în funcţie de PIB, se clasează Covasna, cu 4,5 miliarde de lei.

About Adrian Sălăgean