“A doua şansă”

Articolul a fost vizualizat de 3,783 ori

Hunedorenii care au făcut greşeala să abandoneze şcoala în urmă cu mai mulţi ani, ori pentru că au fost scăpaţi din mână de către părinţi, ori pentru că, pur şi simplu, nu au mai avut bani ca să meargă la şcoală, trebuie să ştie că, pentru ei, există încă o ocazie de a se califica într-o meserie. Şi, de ce nu, dacă sunt serioşi, în unele cazuri poate că nu e prea târziu chiar pentru o carieră adevărată.

500 de hunedoreni au profitat până acum de programul “A doua şansă”

500 de hunedoreni au profitat până acum de programul “A doua şansă”

În ultimii ani, tot mai mulţi hunedoreni care n-au terminat şcoala la timp au apelat la programul special gândit pentru ei: “A doua şansă”. Chiar şi cine nu are nici măcar o singură clasă se poate înscrie. Cursurile, de stat, sunt gratuite pentru orice persoană, indiferent de vârstă. Mai mult, “A doua şansă” are şi un avantaj: anii de studiu sunt comasaţi, aşa că într-un singur an puteţi parcurge doi ani şcolari şi veţi termina şcoala mai repede.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara (ISJ), Marta Mate, spune că acesta este motivul numărul unu pentru care hunedorenii care au abandonat şcoala optează pentru “A doua şansă”.
Clasele, în acest caz, trebuie să aibă cel puţin 12 elevi, aşa că aceste cursuri se organizează doar la anumite şcoli şi numai în unele localităţi din judeţ. Dacă alegeţi cursurile de tipul “A doua şansă”, veţi putea stabili împreună cu profesorii un program care să convină tuturor.

Seral sau fără frecvenţă

“Pentru învăţământul primar, un an se parcurge într-un singur semestru, aşa că un cursant poate termina primele patru clase în numai doi ani. Apoi, cu începere de la învăţământul secundar inferior şi până în clasa a zecea inclusiv, cursurile durează trei ani şi jumătate. Cine termină zece clase în regim de «A doua şansă» primeşte şi un certificat de calificare într-o meserie, pentru că, în ultimii doi ani, elevii sunt direcţionaţi spre o anumită specializare”, explică reprezentanta ISJ, Marta Mate. Cursurile destinate hunedorenilor care nu au terminat 10 clase vor începe la 1 octombrie. Inspectorii şcolari mai spun că, pentru hunedorenii care nu şi-au terminat studiile sau lucrează, mai există şi variantele de studii la frecvenţă redusă sau la seral.

100 s-au ales cu meserii

Potrivit site-ului Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara, în baza programului “A doua şansă”, anul trecut, au studiat în clasele din învăţământul primar 108 hunedoreni. Dintre aceştia, cei mai mulţi (33) au absolvit clasa a treia. La Călan, cursurile s-au desfăşurat la Liceul Tehnologic “Ovid Densusianu”, la Deva programul s-a derulat la Colegiul „Ion Mincu”, iar în Lupeni – la Şcoala Generală Numărul 1, care intră în componenţa Liceului Teoretic. La Petroşani, cursurile „A doua şansă” au fost susţinute la Şcoala Generală Nr. 2, din cadrul Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”, la Vulcan s-a studiat la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, iar la Hunedoara – la Şcoala Generală Nr. 9. În acest ultim caz, sumele necesare desfăşurării cursurilor au fost asigurate în baza unui proiect POSDRU şi nu de Ministerul Educaţiei Naţionale. Aproape 380 de cursanţi au studiat în învăţământul secundar inferior, inclusiv la Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu. Din totalul elevilor întârziaţi, peste 100 s-au calificat ca mecanici, lăcătuşi sau lucrători în mecanica de motoare, alţii au obţinut certificate de calificare ca pădurari sau agricultori, confecţioneri tâmplărie şi mase plastice, dar şi zidari, faianţari, vopsitori, ipsosari şi electricieni în construcţii.

200 abandon şcolar, o mie – repetenţi

Bazele de date ale Inspectoratului Şcolar Hunedoara arată că, în total, aproape 500 de hunedoreni s-au întors la şcoală, deşi ar fi trebuit să termine cursurile acum 10 sau chiar 15 ani. Peste 80 la sută dintre cei care aleg programul „A doua şansă” (410 dintre elevi) sunt adulţi de peste 18 ani, iar unii dintre aceştia au fost devansaţi – ca nivel de studii – de proprii copii. Pentru că nu şi-au găsit nimic de lucru, s-au văzut nevoiţi să se întoarcă în băncile şcolii, iar acum speră că – odată calificaţi – îşi vor găsi un serviciu. Reprezentanţii Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Hunedoara anunţă că datele statistice cele mai recente arată că aproape 180 de elevi hunedoreni au ajuns în situaţia de abandon şcolar.

Dezinteres, sărăcie şi probleme grave acasă

Potrivit acestora, este vorba despre elevii care nu frecventează cursurile de zi ale unei clase, depăşind cu mai mult de doi ani vârsta clase
respective. Cea mai gravă situaţie, raportat la mia de elevi, se înregistrează la Orăştie, Uricani şi Brad. Localităţile amintite sunt urmate în topul abandonului şcolar de Vulcan, Călan şi Haţeg. Mai mult, peste 1.000 de elevi hunedoreni au rămas repetenţi, iar 10 la sută dintre aceştia sunt repetenţi pentru a doua oară! Cele mai multe cazuri de abandon şcolar sunt înregistrate în clasa a opta, dar riscul este foarte mare şi în clasa a şaptea, a noua şi a cincea. De asemenea, rapoartele arată un lucru neaşteptat: aproape 80 la sută dintre elevii care abandonează şcoala provin din mediul urban, iar şase din 10 sunt băieţi şi doar patru – fete. Cauzele pentru care copiii şi tinerii renunţă să mai meargă la şcoală la timpul potrivit sunt dezinteresul, sărăcia şi mutarea cu familia în străinătate, problemele familiale, dar şi sarcina (la fete), vagabondajul şi, ca excepţii, angajarea sau chiar reţinerea de către Poliţie pentru cercetarea în stare de arest.

About Ada Beraru