Până nu demult, comuna Băiţa era “de aur” datorită mineritului. Acum, aici nu se mai scoate la iveală preţiosul metal, dar a rămas hărnicia oamenilor, caracterul lor de buni gospodari şi priveliştile superbe.
Comuna Băiţa este o unitate administrativ-teritorială situată în partea de nord a judeţului Hunedoara, mai precis în treimea nordica a acestuia, pe un teren cu un relief accidentat specific munceilor şi dealurilor din componenţa Munţilor Metaliferi.
Băiţa se învecinează la Nord cu teritoriile administrative ale comunelor Crişcior şi Bucureşci, la Est cu comunele Balşa şi Certejul de Sus, la Sud cu comuna Şoimus, iar la Vest cu comuna Valişoara.
Prima atestastare a satului Băiţa datează din anul 1364. La 1427 este amintit satul Câinelul de Sus. Satele Crăciuneşti, Hartagani, Ormindea, Sălişte si Trestia sunt atestate la 1439. Într-un document din 1440 este pomenit satul Lunca, în 1453 sunt atestate localitatile Fizeş şi Peştera, iar Barbura în anul 1805 . Băiţa a fost în perioada evului mediu şi în epoca modernă un important târg de munte şi centru minier.
Date importante despre satele comunei Băiţa au fost descoperite în Urbariul Domeniului Cetăţii Siria, din anul 1525. Cetatea Siriei este pomenită pentru prima dată în anul 1391. În 1439 regele Albert donează cetatea, împreună cu 110 sate, despotului sârb Gheorghe Brancovici. La 1444 acesta o doneaza, împreuna cu domeniul, lui Iancu de Hunedoara pentru că a cheltuit multe mii de florini în scopul eliberării Serbiei şi Albaniei de sub puterea turcească. La 1451, Iancu de Hunedoara, luând în considerare meritele lui Moga, voievodul Halmagiului, l-a întărit pe acesta în voievodatul Kapolna, Halmagiu şi Băita. În 1514, cetatea Siriei a căzut în mâinile răsculaţilor lui Doja, care au cuprins şi Lipova şi Soimosul .
Urbariul Cetătii Siria este deosebit de important. Acesta se numără printre primele documente de acest fel referitoare teritoriul ţării noastre . Între cele 121 de localităţi înscrise în acest document, figurează şi satele comunei Băiţa. În cadrul Domeniului Cetăţii Siria se pot distinge anumite subdiviziuni, domenii mai mici din care el se compun. Acestea se numeau voievodate. Băiţa era considerată un mic voievodat, sub stăpânirea lui Ştefan Moga.
Pe teritoriul comunei Băiţa au fost descoperite numeroase vestigii arheologice. Aceste descoperiri demonstrează că acest spatiu a oferit condiţii prielnice prezenţei omului înca de la începuturile civilizaţiei. În majoritatea satelor care intră în componenţa comunei au fost făcute asemenea descoperiri arheologice, de la omul peşterilor pâna la începuturile evului mediu.
Turist în Hunedoara: Comuna Băiţa
Posted in: Turist în Hunedoara
Articolul a fost vizualizat de 1,437 ori
– 26 September, 2013
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.