Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 894 ori

Carrefour: stop

Anunţată în urmă cu o lună de François Melchior de Polignac, directorul Carrefour România, inaugurarea de Crăciun a hypermarket-ului Carrefour de la Deva nu va avea loc. Din motive financiare
retailer-ul francez a fost nevoit să amâne din nou deschiderea magazinului de la Deva. Valoarea totală a proiectului este între 65 şi 70 de milioane de euro, din care s-au realizat aproximativ 76 la sută. Data iniţială stabilită pentru inaugurarea spaţiului comercial a fost 1 aprilie 2009.

Scumpire

Hidroelectrica cere scumpirea energiei electrice cu 3,5 la sută. Compania îşi motivează solicitarea prin necesitatea de a-şi compensa pierderile cauzate de secetă. Reprezentanţii Hidroelectrica au mai precizat că majorarea de 3,5 la sută reprezintă o creştere minimă de preţ, cererea de majorare mergând până la 50 la sută.

Rectificare

Prin a doua rectificare a bugetului din acest an, Guvernul va tăia bugetele la ministerele Muncii, Agriculturii, Educaţiei, Mediului, Finanţelor şi la Academia Română şi va suplimenta alocările pentru Sănătate, Transporturi, Dezvoltare Regională şi Turism, Economie, Cultură şi Interne. Cele mai mari fonduri vor fi tăiate de la Ministerul Finanţelor (aproximativ 1,1 miliarde lei) şi Ministerul Muncii (755 milioane lei), urmate de ministerele Agriculturii (145 milioane lei), Mediului (80,4 milioane lei) şi Educaţie (50 milioane lei). Cea mai mare suplimentare de fonduri va fi efectuată la Ministerul Sănătăţii (1,23 miliarde lei), pentru finanţarea programelor de sănătate în derulare.

Minus două miliarde

Resursele bugetare interne alocate pentru investiţii vor scădea anul viitor cu 1,3-2 miliarde lei faţă de sumele programate în 2011. Guvernul speră să compenseze printr-o absorbţie a fondurilor europene în creştere cu aproape 50%. Cumulat, dacă autorităţile vor reuşi să atingă ţinta de absorbţie a fondurilor UE, suma totală alocată investiţiilor anul viitor ar ajunge la 37,8 miliarde de lei, cu 2,4 miliarde de lei mai mare decât în acest an.

About Adrian Sălăgean