Devencele au fost la un pas de surpriză!

Articolul a fost vizualizat de 1,167 ori

Odată cu dispariţia Oltchimului, grupare care a dominat autoritar întrecerea internă ani la rând, fără să aibă o contracandidată pe măsură, Liga naţională se confruntă cu o nouă situaţie: lupta pentru titlu se va da, cel puţin în acest sezon, între trei – patru echipe, chiar dacă, prin natura transferurilor, HCM Baia Mare pare a avea un uşor avantaj la cucerirea laurilor. După ce am văzut, sâmbătă, la Deva, mi-am întărit convingerea că maramureşencele nu vor avea o viaţă uşoară în acest campionat, iar în prima competiţie europeană rezervată celor mai puternice cluburi, şansele de a trece de grupe sunt minime.

Carmen Cartaş (la minge) a reuşit să-şi “tragă” colegele după ea, însă n-a fost suficient pentru o victorie cu HCM Baia - Mare

Carmen Cartaş (la minge) a reuşit să-şi “tragă” colegele după ea, însă n-a fost suficient pentru o victorie cu HCM Baia – Mare

După un start complet ratat la Braşov, în faţa celor de la Corona, urmat de victoria reconfortantă cu CSM Ploieşti şi de egalul şovăitor smuls în extremis la Craiova, handbalistele de la Cetate au dat piept cu principalele favorite la titlu, care s-au prezentat la Deva fără trei dintre piesele de bază, Ungureanu, Vîrtic şi Szucs. A fost unul dintre momentele importante ale elevelor tehnicienilor Eden Hairi şi Gheorghe Ionescu, în care au avut ocazia să demonstreze dacă au valoare pentru a se bate cel puţin pentru accederea în play-offul campionatului, care se va desfăşura din acest an într-un nou format. Chiar dacă la finalul celor 60 de minute au trebuit să se recunoască învinse, mai mult din cauza propriilor greşeli şi slăbiciuni, devencele au dovedit că pot să ne readucă aminte de ceea ce a fost, prin anii 2000, Remin. Asta, cu condiţia ca munca începută de actualul cuplu de antrenori să aibă continuitate, iar componentele actualului lot, care mai poate suferi unele îmbunătăţiri, să-şi dorească cu adevărat să facă performanţă.
S-a văzut şi în această partidă că relaţiile de joc nu sunt încă bine formate, în special pe faza de atac, dar trebuie să fim încă îngăduitori, ţinând cont că cei doi tehnicieni au venit la club doar cu câteva zile înainte de meciul cu Corona, pregătirea fiind făcută de Cornel Bădulescu, antrenorul care din motive medicale nu şi-a mai putut continua activitatea. Vor mai fi încă două etape, la fel de importante (vineri la Jolidon Cluj şi apoi acasă cu CSM Bucureşti), după care campionatul se va întrerupe trei săptămâni, timp suficient pentru a corecta toate deficienţele constatate până acum.

Revenire spectaculoasă

Referitor la meciul de sâmbătă, începutul a fost unul favorabil oaspetelor, care au punctat prin Nechita şi Buceschi (pe contraatac) pentru 0-2 (min. 4). Prima reuşită a gazdelor a venit în acelaşi minut patru şi a purtat semnătura extremei drepte Simion (neconvingătoare şi cu multe ratări), pentru ca handbalistele de la HCM să se desprindă la trei „lungimi”, 1-4 (min. 7). Mobilizate de Carmen Cartaş, devencele reuşesc să egaleze, 4-4 (min. 10) şi să păstreze echilibrul până în minutul 12 (6-6). Apoi, jucătoarele de la Cetate au o cădere inexplicabilă, greşesc elementar la serviciu, lucru speculat de Ada Nechita şi colegele ei, care se desprind la 6-10 (min. 17). Ba mai mult, la 7-11, Buceschi înscrie în inferioritate numerică, Cetate reuşind de-a lungul celor 10 minute cu om în plus să puncteze doar de două ori, foarte puţin atunci când ţinteşti departe. Se părea că jocurile sunt făcute, dar reintroducerea între buturi a Laurei Poenaru şi reuşitele lui Antoce (de două ori), Şovar şi Elisei au strâns din nou scorul, 11-12 (min. 24), pentru ca la vestiare să se intre într-un echilibru perfect, 13-13, cu un ultim gol al lui Cartaş.

Au cedat pe final

Actul secund a început cu două ratări ale aceleaşi Simion de pe extremă, în timp ce, de partea cealaltă, experimentata Nechita şi-a adus din nou echipa în avantaj, 13-14 (min. 34). Gruparea de pe Mureş nu cedează, simte că poate, şi trece pentru prima oară în avantaj, 16-15 (min. 40), prin golurile celor doi interi, Caraş şi Antoce. Cetate păstrează avantajul de un gol până în minutul 45, 19-18, moment în care în jocul gazdelor a apărut o nouă cădere inexplicabilă, pe fondul aceloraşi greşeli la serviciu. A fost o perioadă de şapte minute fără gol în poarta lui Cetăţeanu, ceea ce le-a permis maramureşencelor să se distanţeze la 19-22 (min. 52), cu aceeaşi Ada Nechita irezistibilă. Fetele lui Hairi şi Ionescu dau impresia că pot reveni în joc, apropiindu-se la un gol, 21 – 22 (min. 57) şi 22 – 23 (min. 59), insuficient însă pentru a reuşi măcar o egalitate, ultimul cuvânt avându-l Baia Mare, Rudics înscriind primul ei gol, dar şi cel de-al 24-lea al echipei sale, care termină învingătoare, mult mai greu decât credea la un moment dat. O victorie a omogenităţii, nu şi a superiorităţii, un succes la care o mână de ajutor l-au dat devencele, care au crezut poate prea puţin în şansa lor. Acest eşec nu trebuie să fie un capăt de ţară, dar, în acelaşi timp, condiţiile oferite aici, la Deva, trebuie să aducă şi rezultatele pozitive aşteptate, care să menţină echipa hunedoreană în lupta pentru locurile 1 – 6.

Tags: ,

About Ion Bădin