Colţul cultural: Timp şi ritmuri

Articolul a fost vizualizat de 1,036 ori

Zilele acestea putem vedea, la Galeria de Arte din Hunedoara, două expoziţii de pictură: „Timp” – a artistului vizual Tiberiu Balazs şi „Ritmuri” – a pictorului Vasiloni Drăgălin.

Timp

TimpuriTiberiu Balazs este un prolific artist vizual hunedorean, care ne-a obişnuit cu diverse modalităţi de exprimare, de la pictură, sculptură, la grafică de carte. Instruirea şi-a făcut-o la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice Hunedoara, Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” din Deva şi Universitatea de Arte din Bucureşti. Participă la numeroase expoziţii personale şi de grup, atât în ţară cât şi în străinătate. Realizează călătorii de studii în Ungaria, Cehia, Slovacia, Germania, Olanda, Franţa, Italia şi Austria. Se face remarcat şi prin expunerea de lucrări în aer liber, precum sculpturi în lemn şi travertin la Complexul Cinciş, basorelieful în bronz „Iancu de Hunedoara”, ansamblul monumental în tabăra internaţională „Terasele Dunării” – de la Durostov, dar şi plachete omagiale.
Pictura lui Tiberiu Balazs reprezintă peisaje, natură moartă, stări emoţionale şi este marcată de o atmosferă vie, dinamică, optimistă, realizată prin mijloace mixte, culoare aşezată cu pensula sau cuţitul. Maniera de a îngroşa liniile importante ale desenului induce impresia unei organizări elaborate, lucrările fiind, în general, însufleţite de forţa interioară a sculptorului, ce vibrează în artist. Iată ce spune Diana Raluca Jula despre el: „Pictor şi sculptor în special, Tiberiu Balazs a cochetat însă şi cu grafica de carte. Lucrările sale de pictură sunt, în general, arta sufletului său. Realizate în ulei pe pânză (majoritatea), au o temă dată (copacul, casa, florile, compoziţiile), sunt prelucrate cu multă fantezie, ce are ca rezultat obţinerea de variante şi aspecte diverse. Ceea ce surprinde în tablourile sale este o oarecare sculpturalitate obţinută prin folosirea vopselei pe pânză direct din tub. Vivacitatea cromatică este dublată de formă, contur atât de vag, descompus cât şi temenit, să creeze peisaje şi compoziţii cu valoare de frame-uri, instantanee fugitive, care rămân pe retină după ce imaginea a fost filtrată prin trecerea timpului sau memoria analitică”. Tiberiu Balazs face parte din categoria artiştilor vizuali atenţi şi cu marketingul producţiilor lor, reuşind, de-a lungul timpului, să completeze colecţiile unor colecţionari importanţi din România, dar şi din ţările europene. Iată-l neobosit cum îl ştim, prezent în Galeria de Arte din Hunedoara cu lucrări ce merită văzute şi admirate.

Ritmuri

RitmuriVasiloni Drăgălin vine din Ţara Haţegului, din Densuş, un loc binecuvântat de Dumnezeu şi de biserica celebră de aici. Este absolvent al Facultăţii de Arte Plastice din Cluj-Napoca şi, după anul 1967, participă la expoziţii de grup şi personale la Haţeg, Petroşani, Hunedoara şi Deva. Iată-l acum din nou la Hunedoara, unde aşează pe simezele de aici lucrări de pictură, adevărate pete de culoare aşezate cu măiestrie într-o cromatică vie, expresivă. Desenul formelor este realizat direct cu pensula, culorile configurând o lume suprarealistă a unui mediu înconjurator tot mai mult deformat de oameni. În fond, Vasiloni vede lumea aşa cum îi convine lui, cum ar dori să fie, totul fiind o provocare pe care o face privitorului avizat. Veniţi aşadar la Galeria de Arte din Hunedoara şi bucuraţi-vă de artă plastică de calitate.

About Mircea Goian