STUDIU: Salariul majorităţii românilor ajunge pentru un trai între sărăcie şi strictul necesar

Articolul a fost vizualizat de 1,348 ori

Pentru majoritatea covârşitoare a gospodăriilor din România, veniturile lunare sunt suficiente pentru un trai mediocru, în cel mai bun caz. Aproape 14% dintre români nu-şi acoperă nici măcar cheltuielile de supravieţuire, în timp ce alţi aproape 30% reuşesc ca dintr-un salariu lunar să-şi achite doar cheltuielile strict necesare
În ciuda crizei economice, pătura socială a românilor care trăiesc sub pragul sărăciei a scăzut în ultimii doi ani, relevă un studiu comandat de compania Provident, specializată în credite de consum cu valoare mică. Aceasta este însă singura veste bună venită din respectiva cercetare, căci numărul familiilor care trăiesc la limita sărăciei a crescut cu trei puncte faţă de 2011, în timp ce procentul din populaţie care reuşeşte să-şi cumpere toate cele necesare fără sacrificii a scăzut la jumătate, până la doar 2,7%. În fapt, 80% dintre persoanele incluse în cercetare consideră că venitul lunar nu le ajunge nici pentru strictul necesar (3,8%), le ajunge numai pentru strictul necesar (29,1%), sau le ajunge pentru un trai decent fără a putea cumpăra lucruri scumpe (34%).
În ceea ce priveşte măsura în care salariul lunar este suficient, studiul citat arată că pentru aproximativ 52% din populaţie veniturile salariale nu sunt suficiente niciodată (7,4%), rar (14,6%), sau uneori (34%). Doar 14% dintre persoanele chestionate afirmă că salariul le este întotdeauna suficient. În aceste condiţii, este normal ca “datorie” să fie cel mai popular termen. Din studiul citat reiese că 34% dintre cei chestionaţi au cunoştinţe bune în ceea ce priveşte datoriile, în timp ce 40% au cunoştinţe medii.

Pensiile private pe ultimul loc

Alţi termeni cunoscuţi sunt economiile şi investiţiile. Pensiile private ocupă un loc codaş. Pe de altă parte, persoanele chestionate au arătat cel mai ridicat interes pentru produsele de economisire, împrumuturile venind abia pe locul al treilea. Studiul a fost realizat de Novel Research la iniţiativa Provident şi a vizat chestionarea a 1.002 persoane care locuiesc în zona urbană. Cercetarea a fost realizată în perioada 9-19 iulie 2013.

About Adrian Sălăgean