Când euro se clatină, se naşte “euro-rubla”

Articolul a fost vizualizat de 1,140 ori

Vestul şi-a jucat cartea, iar rezultatul nu este cel aşteptat. Moneda unică a Occidentului dezbină în loc să unească, iar turnul Babel al economiilor din spaţiul UE se clatină din ce în ce mai tare. În acest context nefast, Estul revine în forţă şi îşi propune să recupereze pierderea Războiului Rece de acum 20 de ani.

Rusia, Belarus şi Kazahstan creează o Uniune Euroasiatică până în 2015. Acordul acestui nou suprastat a fost semnat vineri, evident la Moscova. “Piaţa Comună” a Estului va începe să funcţioneze de la 1 ianuarie 2012, comerţul dintre cele trei ţări componente beneficiind deja de o Uniune Vamală.

Noua entitate va reprezenta o piaţă de circa 200 de milioane de persoane. Dacă formula va aduce prosperitate, la Uniunea Euroasiatică ar putea adera în perspectivă şi celelalte republici foste sovietice, piaţa lărgindu-se imediat la circa 400 de milioane de persoane.

Care este diferenţa majoră dintre UE şi UE-asiatică

Evident, Rusia a adoptat reţeta UE în demersul ei de a închega din nou “Rusia Mare” de pe vremea sovietelor. Există însă o diferenţă majoră între cele două entităţi. Dacă în UE, până acum, funcţionau principii democratice în relaţiile dintre statele componte, în noua Uniune Euro-Asiatică rolul hegemonic al Rusiei este evident de la început. Deja, preşedintele Belarus, Lukaşenko, a dat Cezarului ce-i al Cezarului, declarând că moneda unică cea mai potrivită pentru noua entitate ar fi rubla, dacă, “of course”, toată lumea va fi de acord. Analiştii sunt de părere că în acest tip de ierarhie, UEA ar putea funcţiona bine în orice climat economic. Această ierarhizare, tardivă, se produce difuz şi în UE. Uniunea ţărilor occidentale funcţionează deja în două viteze cu Germania pe post de lider ad-hoc.

Anti… Uniunea

Noua ambiţie a Estului este de a “bate” economic Vestul. Prima tendinţă în lumea de business a noii Uniuni este punerea la colţ a dolarului. Pe piaţa Uniunii Euro-Asiatice, folosirea dolarului ca monedă de schimb va fi diminuată la maxim. Despre euro nici nu se vorbeşte. Va câştiga oare partida UEA? Oricum, atunci când facem un prim pronostic, trebuie să reţinem un element care este în avantajul UEA: spre deosebire de UE, noua Uniune a Estului dispune de resursele naturale fenomenale ale Rusiei. În rest, orice asemănare cu URSS este pur întâmplătoare.

Tags:

About Adrian Sălăgean