Subliniam, nu demult, activitatea susţinută a artiştilor vizuali, implicit a UAP filiala Deva, iar acum trebuie să constat că nici profesioniştii din lumea cărţii nu se lasă mai prejos. După o ediţie excelentă a manifestării „Noaptea Bibliotecii”, managerul Sebastian Bara de la Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva ne copleşeşte cu un eveniment de nivel naţional şi numesc aici “Salonul Hunedorean al Cărţii”. Anul acesta, sub noua denumire care înglobează tocmai participarea amplă, din toată ţara, a editurilor, “Salonul Hunedorean al Cărţii” ajuns la cea de-a XIV-a ediţie.
Tocmai afluxul mare al editurilor din întreaga ţară, participarea lor tot mai amplă, an de an, aici la Deva, ne-a determinat să marcăm această schimbare a Salonului şi să-i dăm această denumire, care subliniază faptul că el a depăşit demult graniţele judeţului, că nu mai avem doar edituri hunedorene prezente şi ici-colo câte o editură din ţară, ci, de acum înainte, edituri din toată România ne caută, vin, îşi prezintă bogata ofertă editorială şi se întâlnesc cu miile de cititori din judeţul Hunedoara. Avem motive bine întemeiate să afirmăm că, după Târgul Internaţional „Gaudeamus”, “Salonul Hunedorean al Cărţii” este, ca anvergură, a doua manifestare din ţară dedicată cărţii şi acest lucru ne bucură”.
Numărul editurilor prezente la Salon în acest an este de 65, aducând în faţa iubitorilor de lectură o importantă ofertă de carte şi apariţii editoriale de ultimă oră. Au fost prezente edituri din Alba Iulia, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Reşiţa, Sibiu, Târgovişte şi Timişoara. Din judeţul Hunedoara au amenajat standuri 18 edituri, din Deva, Orăştie, Petroşani, Simeria şi Vulcan. Anul acesta, invitata de onoare a Salonului a fost Editura “Casa Radio” din Bucureşti, pentru a marca împlinirea a 85 de ani de la prima emisie a postului Radio România Bucureşti, la 1 noiembrie 1928. La Salon a fost etalată o bogată ofertă de carte în format clasic precum şi e-book-uri, au fost lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, dialoguri cu marea familie a iubitorilor de lectură, discuţii între editori, scriitori, bibliotecari. Salonul a satisfăcut exigenţele tuturor categoriilor de cititori, de toate vârstele şi de diverse profiluri, prin oferta editorială care acoperă o arie tematică vastă, de la beletristică la cărţi de artă şi călătorii, memorii, jurnale şi cărţi de istorie, studii etnografice şi cărţi de spiritualitate, manuale şi culegeri pentru toate nivelele de învăţământ, dicţionare diverse şi enciclopedii.
Dintre apariţiile editoriale semnificative aş remarca monografia intitulată „Aventurile şi călătoriile baronului Nopcsa”, o interesantă şi excelent documentată lucrare, rod al pasiunii şi cercetării aplicate a autorului ei, Dacian Muntean, membru al Societăţii de Educaţie Nonformală şi Socială. Lucrarea a fost elaborată în cadrul unui proiect susţinut financiar de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi realizată şi cu sprijinul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. Prezenţa publicului a fost constantă pe parcursul celor patru zile, participarea mai numeroasă fiind, în general, la momentele de lansare, când, pe lângă apariţiile editoriale, iubitorii de carte au putut obţine şi autografe de la autori. Silviu Guga consilier al editurii „Cenaclul de la Păltiniş” din Sibiu, a constatat că, din păcate, se citeşte de la an de an tot mai puţin, dar, spune domnia sa, totuşi se mai citeşte. Cauzele acestei situaţii fiind concurenţa Internetului, scăderea interesului pentru lectură în rândul elevilor, reducerea puterii de cumpărare a românilor, acest lucru modificând stabilirea priorităţilor în bugetul familiei. Domnul Silviu Guga consideră că managerul Sebastian Bara este un luptător, un optimist şi, în situaţia actuală, este nevoie de astfel de oameni, iar realizarea de la Salonul Hunedorean al Cărţii din acest an este la fel ca la manifestările de gen din Europa.
Colţul cultural: Salonul Hunedorean al Cărţii – 2013
Posted in: colţul cultural
Articolul a fost vizualizat de 1,026 ori
– 17 October, 2013
Este imbucurator ca se organizeaza la Deva asa ceva. Este unul dintre cele mai elegante evenimente culturale din judet (daca nu cumva cel mai elegant).
Intâmplarea (fericită) a făcut să trec si eu pe la acest târg/salon de carte. A fost ceva deosebit ce nu credeam să se poată organiza la Deva. Subscriu la opinia domnului scriitor Guga de la “Cenaclul de la Păltiniş”. Felicitări organizatorilor.