Hunedoara mai închide o şcoală

Articolul a fost vizualizat de 3,554 ori

Dacă altădată în municipiul Hunedoara elevii erau atât de mulţi încât în fiecare şcoală se învăţa în două schimburi, acum şcolile generale se închid, una după alta. Începând cu 1 noiembrie, elevii hunedoreni îşi vor lua adio de la fosta Şcoală Generală Numărul 10. Aceasta se va închide definitiv, din cauza numărului foarte scăzut de copii care mai învaţă aici şi a cheltuielilor uriaşe pe care le presupune încălzirea celor câteva săli de clasă. Din noiembrie, copiii vor merge să înveţe în clădirea fostei Şcoli Generale Numărul 9, de pe strada Trandafirilor.

Semn rău: Hunedoara mai închide o şcoală – fosta “Generală 10”

Semn rău: Hunedoara mai închide o şcoală – fosta “Generală 10”

Inspectorii şcolari spun că municipiul Hunedoara este primul şi singurul oraş din judeţ în care clădirea unei foste şcoli generale a fost închisă definitiv. Este vorba despre Şcoala Generală Numărul 1. Copiii care învăţau în clădirea respectivă au fost redistribuiţi, în urmă cu trei ani, la şcolile din vecinătate. Imobilul este utilizat de Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara. Peste câteva săptămâni autorităţile din oraş vor închide cea
de-a doua şcoală, fosta Generală Numărul 10.

Cheltuieli de zeci de mii de lei

După ce, o vreme, au intrat în componenţa colegiilor din municipiu, cele trei şcoli hunedorene din Micro 6 şi 7 au cerut reunirea lor într-o singură unitate de învăţământ. Este vorba despre Şcoala Gimnazială Numărul 1, în a cărei componenţă intrau fostele şcoli generale numerele 9, 10 şi 12. Din noiembrie, însă, în clădirea fostei Şcoli Generale Numărul 10 nu va mai suna clopoţelul. Din cauza numărului mic de copii care mai învaţă aici şi a costurilor prea mari cu utilităţile, administraţia locală a decis închiderea clădirii şi relocarea elevilor şi a dascălilor în incinta fostei Şcoli Generale Numărul 9. Directoarea Şcolii Gimnaziale Numărul 1, Mariana Ionescu, spune că diferenţa în ceea ce priveşte numărul copiilor este impresionantă. “În ‘84, când am venit eu la Şcoala Generală Numărul 10, aici învăţau 1.600 de copii. Acum mai sunt doar 80. Ne pare extrem de rău că s-a ajuns aici!”, spune Mariana Ionescu. Cei 80 de elevi învaţă în cinci clase care urmează să fie mutate câteva sute de metri mai sus. “Am discutat şi cu părinţii, iar majoritatea lor au fost de acord că este cel mai bine ca elevii să înveţe în clădirea fostei Şcoli Generale Numărul 9, actuala Şcoală Gimnazială Numărul 1. Din păcate, reorganizarea se face abia în noiembrie şi nu în timpul vacanţei, cum ar fi fost ideal, pentru ca elevii să vină în noua clădire încă din prima zi a noului an. O vreme copiilor le va fi mai greu cu adaptarea”, adaugă directoarea unităţii de învăţământ.
Potrivit acesteia, numai încălzirea cu gaz pe timp de iarnă costa administraţia locală 25.000 de lei, la care se adaugă consumul de apă-canal şi cel pentru iluminatul încăperilor. Tocmai de aceea, administraţia locală vrea să profite de cele cinci săli de clasă disponibile în fosta clădire a Şcolii Generale Numărul 9 şi să-i comaseze pe elevi. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara, Marta Mate, spune că, potrivit Legii 1 din 2011, decizia în această privinţă aparţine în exclusivitate Consiliului Local, Inspectoratul dând un ultim aviz sau o eventuală recomandare, în cazul în care edilii-şefi nu au luat cea mai bună hotărâre. Marta Mate mai spune că şi clădirea Şcolii Generale Numărul 10, la fel ca şi cea a Şcolii Generale Numărul 1 (prima închisă), va intra în custodia Primăriei, care este obligată să întocmească un plan de conservare şi să asigure paza.

“Se putea închide din 2010”

În ultimii ani, fosta clădire a Şcolii Generale Numărul 10 a funcţionat în regim de lichidare, aşa că aici nu s-a mai înfiinţat, la 15 septembrie, clasa întâi. În acest moment, aici încă mai învaţă elevii din ultima clasă a ciclului primar, plus câte o clasă din fiecare an de gimnaziu. Liderul Sindicatului Învăţământ Preuniversitar Hunedoara, Paul Rusu, spune că închiderea clădirii amintite se putea face încă din 2010, când acest lucru a mai fost adus în discuţie. “Atunci au mai intrat în dezbatere şcolile numerele 2 şi 11, 7 şi 8. Am ţinut neapărat ca niciuna dintre aceste clădiri să nu se închidă, pentru că asta ar fi însemnat ca elevii să vină la şcoală în două schimburi, de dimineaţă cei mici şi după-amiază cei din clasele de gimnaziu. În schimb, clădirea Şcolii Generale Numărul 10 nu punea această problemă. Copiii ar fi putut fi mutaţi la şcolile numerele 9 şi 12. Decizia a fost luată pe bună dreptate, din cauza cheltuielilor care nu se justifică la un număr atât de mic de elevi şi din moment ce sunt săli libere în alte clădiri”, explică liderul sindical.

La Băcia s-au închis toate şcolile săteşti

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara, Marta Mate, spune că, dacă în mediul urban singurele şcoli închise sunt în municipiul Hunedoara, la sate multe dintre şcoli au fost desfiinţate în urmă cu câţiva ani. În comuna Băcia, de exemplu, toate şcolile săteşti au fost desfiinţate, iar microbuzele aduc copiii din localităţile aparţinătoare în centrul de comună. “În urmă cu câţiva ani era posibil ca o şcoală să funcţioneze chiar şi cu doar patru elevi. Astăzi, legea prevede ca numărul acestora să nu fie mai mic de 12. Totuşi, şcolile care funcţionau numai cu patru elevi înainte de apariţia noilor prevederi au putut să fie menţinute”, spune Marta Mate. Reprezentanta ISJ Hunedoara adaugă că, pentru copiii care locuiesc la distanţe prea mari de şcoală, unde microbuzele nu pot ajunge la ei din cauza condiţiilor meteo şi a drumurilor neasfaltate, există internatele şcolare. Trei la număr, pentru mediul rural: la Teliuc, Boşorod şi Lunca Cernii. Aici copiilor li se asigură cazarea şi masa gratuit şi pot locui pe parcursul anului foarte aproape de şcoala din centrul de comună.

Populaţia şcolară, înjumătăţită până în 2025

Numărul copiilor a scăzut, deja, drastic, dar sociologii spun că tendinţa aceasta alarmantă va continua şi în anii care vor urma. Scăderea numărului de dascăli reflectă o realitate îngrijorătoare: Hunedoara este judeţul cu cea mai drastică scădere a populaţiei la nivel naţional, în ultimii 20 de ani. Statisticienii spun că, dacă hunedorenii vor continua să aibă o medie de doi copii pentru o familie, până în 2025 judeţul Hunedoara va pierde 48 la sută din populaţia şcolară. În 1990, în judeţul Hunedoara învăţau peste 105.000 de elevi. În doar 15 ani numărul elevilor a scăzut cu 30.000(!), până la 75.000 de elevi în anul 2005. Anul acesta numărul lor a ajuns la doar 67.000 şi continuă să scadă. În ultimii şase ani şi numărul dascălilor hunedoreni care au ieşit din învăţământ, prin demisie sau prin pensionare, a fost în scădere. Potrivit statisticilor referitoare la evoluţia personalului didactic, 600 de oameni au ieşit din sistem, aşa că numărul de posturi a fost restrâns considerabil.

Tags: ,

About Ada Beraru