Sute de hunedoreni au stat în ultimele zile la cozi aproape interminabile la “Poşta mare” din oraş pentru un simplu timbru, sau ca să trimită o scrisoare recomandată. În urma restructurărilor şi a desfiinţării unor oficii poştale, activitatea la Oficiul Poştal Numărul 1 a fost aproape blocată. Pentru că nu aveau câteva ore la dispoziţie ca să stea la coadă, zeci de clienţi ai Companiei au renunţat şi au plecat acasă.
Compania Naţională Poşta Română pierde sute de clienţi din cauza lipsei de organizare. În cel mult opt minute, Oficiul Poştal Numărul 1 din Hunedoara a pierdut patru clienţi, care au decis că nu au vreme de pierdut pe la cozi, aşa că au plecat acasă. Sumele pe care lucrătorii poştei le-ar fi încasat nu erau mari, însă hunedorenii spun că, având în vedere cozile interminabile, vor căuta soluţii alternative şi vor evita să mai ajungă în faţa unui ghişeu de poştă foarte aglomerat.
Sătui de stat la cozi
Avel este un tânăr din Hunedoara care a vrut să trimită nişte bani în Penitenciarul Bârcea Mare. Este pentru a doua oară în cursul zilei de azi când a venit la Poştă. A mai fost odată, ceva mai devreme, şi când a văzut îmbulzeală, a zis că e mai bine să meargă acasă şi să revină după prânz. Când a venit din nou, situaţia era neschimbată. A ieşit din clădire şi şi-a lăsat soţia să stea la coadă. Cel mai probabil, abia peste o jumătate de oră ar putea ajunge în faţa ghişeului, pentru a face transferul. Remus este un alt hunedorean care a avut de aşteptat. Nu are vreme de pierdut, aşa că va încerca la oficiul poştal din Micro V, singura alternativă. Are de trimis doar o scrisoare recomandată, însă, dacă va rămâne la Oficiul Numărul 1, ar trebui să aştepte câteva zeci de minute. Hunedoreanca Elena Pănescu este un alt client pe care Poşta l-a pierdut în numai câteva minute. „Am intrat, am văzut că e multă lume şi am plecat. Trebuia să ridic o pensie de urmaş. Nu ştiu care e situaţia cu oficiile. O parte s-au închis, dar nu ştiu care. Probabil că, dacă aici vor continua să fie cozi, lumea va căuta alte variante pentru trimiterea coletelor, a scrisorilor, dar şi pentru alte servicii. Eu va trebui să revin, că nu am încotro, iar dacă va fi coadă voi sta la rând, pentru că nu am ce face”.
Reorganizarea care generează pierderi
Angajaţii Poştei din Hunedoara doresc să respecte clauza de confidenţialitate şi spun că nu ştiu şi nu pot să ofere foarte multe detalii referitoare la situaţia de la noi din judeţ. În schimb, liderul sindical al poştaşilor hunedoreni, Florin Cheţe, declară că autorităţile de la Bucureşti au decis să reorganizeze Compania naţională de poştă şi curierat, însă recunoaşte că, în ritmul în care pierde clienţi din cauza deficitului de personal, Compania Naţională Poşta Română ar putea să aibă probleme serioase. „În 14 octombrie au plecat acasă 3.750 de angajaţi din toată ţara, dintre care 74 din judeţul Hunedoara. De aceea, în momentul de faţă, ne confruntăm cu un deficit de personal. Conducerea a făcut restructurări şi la nivelul oficiilor poştale. Unele au fost închise complet, altele au fost transformate, din oficii, în ghişee cu program redus. Însă chiar şi aşa… dacă la fiecare câteva minute un potenţial client pleacă acasă, situaţia este îngrijorătoare”, afirmă Florin Cheţe. Sindicaliştii sunt mulţumiţi, pe de altă parte, pentru că din totalul oamenilor care au fost trimişi acasă cu Ordonanţă, în jur de 80-90 la sută sunt angajaţi care mai au cel mult un an sau doi până la pensionare.
Au păstrat personalul tânăr
„Ne bucurăm că am putut să păstrăm personalul tânăr. Majoritatea celor care au ieşit din sistem sunt oameni mai în vârstă, care mai au cel mult 24 de luni până la pensionare. În toată această perioadă ei beneficiază de venituri medii de completare, în baza Ordonanţei 36 din 2013. Sumele se acordă în funcţie de vechime, pentru maximum doi ani. Astfel, un fost angajat al Poştei este plătit în continuare, lunar, cu o sumă echivalentă cu media veniturilor sale, primeşte şi şomaj, iar în următoarele luni îşi poate depune dosarul de pensionare. Ar fi fost păcat să pierdem tinerii care, după expirarea perioadei în care primesc venituri de completare, nu ar fi avut prea multe perspective”, explică liderul de sindicat. Reprezentanţii poştei mai spun că, în municipiul Hunedoara, situaţia este complicată de o serie de concedii medicale de lungă durată, dar şi de concediile de maternitate ale unor angajate.
Aşteaptă soluţii de la directori
În plus, îmbulzeala de la Oficiul Poştal Numărul 1 („Poşta mare”) este generată de faptul că poştaşii şi lucrătorii de la ghişee se întâlnesc în aceeaşi clădire. Spre deosebire de Hunedoara, la Deva, aceştia au un circuit separat, astfel încât devenii care au nevoie să cumpere produsele sau serviciile poştale nu se înghesuuie la aceeaşi coadă cu persoanele care vin să-şi ia pensia. „Poştaşii merg acasă la pensionar, dar, dacă acesta e plecat la cumpărături sau la ţară, nu are decât să revină cu pensia la poştă, urmând ca beneficiarul să o ridice de aici. Iar pensionarii care nu îşi primesc pensiile la uşă, stau la coadă împreună cu oamenii care au nevoie de un simplu timbru sau de un plic. În privinţa asta ar trebui făcut ceva”, mai spune Florin Cheţe. Angajaţii poştei hunedorene speră că în săptămânile viitoare conducerea Oficiului Judeţean de Poştă Hunedoara va găsi soluţii pentru a diminua sau chiar pentru a elimina balamucul din faţa ghişeelor.
Oficii închise, poştaşi păcăliţi
În judeţul Hunedoara, majoritatea oficiilor poştale săteşti au fost desfiinţate sau transformate în simple ghişee sau agenţii poştale. Potrivit lui Florin Cheţe, în acest moment, în judeţ mai funcţionează oficii poştale doar în câteva comune mari, printre care Teliuc, Ghelari, Pui, Baru, Ilia, Buceş şi Vaţa. Sindicaliştii mai spun că Compania Naţională Poşta Română „merge în picaj”, pentru că nimeni nu a fost interesat să o salveze. Mai mult, liderii sindicali menţionează că, pentru a se încadra în cerinţele FMI, care cereau disponibilizări masive ale personalului „excedentar”, unii poştaşi sau operatori de la ghişee au fost păcăliţi să semneze contracte de muncă cu timp redus, pe o durată de 6 sau 4 ore pe zi, dar cu acelaşi volum de muncă de 8 ore. „Li s-a promis că se va reveni la normă întreagă imediat ce asta va fi posibil, însă lucrul ăsta nu se va întâmpla, probabil, niciodată”, mai spune Florin Cheţe.
Adevarat ce spune di. Chete. Dar se pare ca la fel ca si ceilalti lideri ai sindicatului ” reprezentativ ” SLPR a cam uitat cine a semnat alaturi de CNPR ( ADMINISTRATIE ) punerea in aplicatie a procesului de disponibilizare. Pai una facem si alta declaram in presa ?
Chete vorbeste !? El care a contribuit din plin la dezatru in care este posta ! El care in loc sa lase salariatii sa faca asigurari pentru veniturile postei le cerea sa faca pentru piramida in care el era lider la o societate
Rusine cu astfel de lider . Salariul bun , scos din productie etc . etc.
Se poarta “una spunem , alta facem “. Ce mai gura avea lidera de la Vaslui cand o solicitau televiziunile. Venea la administratie , de era negociatoarea SLPR , dupa care se intorcea la Vaslui si intre doua aranjamente de incasare bani cu bilete false mai tragea cate un pichet . RUSINE si DEMISIA. Vine timpul si lui Chete sa plateasca pentru afacerile personale sub umbrela sindicatului .
Nu ti-e rusine domnule CHETE sa declari in presa ca au plecat din posta oamenii in varsta care mai aveau cel mult 2 ani pana la pensie??? Au plecat persoane cu varsta intre 30-50 de ani care nu au avut “sustinatori” in spate si au ramas cei cu pile si relatii, dar cum -zeu nu doarme acum isi dau seama de teapa care si-au luat-o ca nu mai fac fata cerintelor, volumul de munca s-a dublat si in curand isi vor da singuri demisia din cauza voastra hotilor si mafiotilor care a-ti adus posta si chiar tara in halul acesta. Jos cu voi nenorocitilor si cu ordinarii din conducere (USL-ul), caci cu voi traim apocalipsa!
De cacao posta din Hunedoara, mai ales o mizerabila de oficianta TIRTU NELA GHEORGHITA.
si pe mine m-a enervat una nela (probabil tirtu).tirtias o recomandata in ochi, daca e aceeasi persoana