Colţul expertului contabil: Erori fundamentale şi modificări ale politicilor contabile [partea l]

Articolul a fost vizualizat de 2,520 ori

Întrucât unul din principiile contabilităţii este Principiul intangibilităţii, care precizează că: bilanţul de deschidere al unui exerciţiu trebuie să corespundă cu bilanţul de închidere a exerciţiului precedent, cu excepţia corecţiilor impuse de aplicarea l.A.S. 8, orice modificare în contul de profit şi pierdere se va face numai cu respectarea reglementărilor din OMFP 3055/2009 corelate cu cele din Standardul 8. “Obiectivul acestui standard este de a stabili clasificarea, modul de prezentare şi tratamentul contabil al anumitor elemente în contul de profit şi pierdere, astfel încât toate întreprinderile să întocmească şi să prezinte contul de profit şi pierdere pe o bază consecventă. 

Acest lucru sporeşte gradul de comparabilitate atât cu situaţiile financiare ale întreprinderii aferente perioadelor anterioare, cât şi cu situaţiile financiare ale altor întreprinderi. În consecinţă, acest Standard prevede clasificarea şi prezentarea elementelor extraordinare, precum şi evidenţierea anumitor elemente din cadrul profitului sau pierderii din activităţile curente. Standardul prevede, de asemenea, tratamentul contabil pentru modificări în estimările contabile, modificări ale politicilor contabile aplicate, precum şi pentru corectarea erorilor fundamentale”.

Aplicaţia acestui Standard se face la prezentarea “profitului sau pierderii rezultate din activităţile de exploatare şi a elementelor extraordinare din contul de profit şi pierdere, precum şi în contabilizarea modificărilor apărute în estimările contabile, a erorilor fundamentale şi a modificărilor politicilor contabile”, precum şi la prezentarea unor “anumite elemente ale profitului net sau pierderii nete aferente perioadei. Aceste prezentări sunt făcute în completarea oricăror alte prezentări cerute de alte Standarde Internaţionale de Contabilitate, inclusiv de IAS 1, Prezentarea situaţiilor financiare”.

Tot în aplicarea principiilor de bază ale contabilităţii trebuie să se ţină seama de modul în care sunt influenţate rezultatele privind poziţia financiară a entităţii cât şi rezultatele fiscale.

În acest sens, delimitarea erorilor cuprinse în situaţiile financiare ale entităţii de modificările de politici contabile este foarte importantă, pentru că tratarea acestora este diferită.

Erorile reprezintă omisiuni şi declaraţii eronate cuprinse în situaţiile financiare ale firmei pentru o perioadă sau mai multe perioade fiscale. Acestea se produc din greşeala de a utiliza sau nu informaţii, ca o greşeală de calcul – matematică, aplicarea greşită a politicilor contabile, a ignorării sau a interpretării greşite a evenimentelor şi/sau a fraudelor. Pentru corectarea erorilor constatate, tratamentul contabil aplicabil depinde de perioada la care se referă, astfel:

a. Erorile aferente exerciţiului financiar curent se corectează pe seama contului de profit şi pierdere, prin ajustarea profitului impozabil, astfel veniturile se înregistrează în conturi de venituri şi cheltuielile în conturi de cheltuieli.

b. Erorile aferente exerciţiilor anterioare se corectează pe seama contului de rezultat reportat, respectiv a veniturilor în creditul acestui cont în corelaţie cu contul de active ce trebuie corectat şi în debitul contului pentru cheltuielile ce trebuie recunoscute în corelaţie cu conturile ce trebuie corectare, ajustându-se astfel rezultatul perioadei, rezultat ce va fi declarat ca atare şi din punct de vedere fiscal.

În acest sens se va depune, conform Codului de procedură fiscală, declaraţie rectificativă la perioada vizată. Totuşi, dacă se constată erori nesemnificative din exerciţiile anterioare, acestea se pot corecta pe seama contului de profit şi pierdere al exerciţiului financiar curent conform cu procedurile/politicile contabile şi cu prevederile OMFP 3055/2009 .

Erorile nesemnificative sunt cele de natură să nu influenţeze informaţiile financiar-contabile. Se consideră că o eroare este semnificativă dacă aceasta ar putea influenţa deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situaţiilor financiare anuale. Analizarea dacă o eroare este semnificativă sau nu se efectuează în context, având în vedere natura sau valoarea individuală sau cumulată a elementelor.

Corectarea erorilor din exerciţiile anterioare nu modifică situaţiile financiare ale exerciţiului vizat, respectându-se Principiul intangibilităţii, însă sunt prezentate în notele explicative ale situaţiilor financiare anuale curente.

Modul în care se vor corecta erorile contabile şi care va fi limita sau contextul în care acestea vor fi considerate erori semnificative va fi prevăzut în manualul de politici contabile.

Mornea Maria,
Preşedinta Consiliului filialei CECCAR Hunedoara

About Redacţia REPLICA