Aninoasa ar putea ieşi din insolvenţă abia peste trei ani

Articolul a fost vizualizat de 2,594 ori

Starea de insolvenţă a oraşului Aninoasa din Valea Jiului – prima localitate lovită de spectrul falimentului – va dura până în 2016, au estimat administratorii judiciari de la SCP Tudor şi Asociaţii, societatea de avocatură care se ocupă de aceste proceduri, citaţi de adevărul.ro. Recent a fost întocmit tabelul preliminar al creditorilor, în care BCR şi câţiva furnizori locali de servicii ocupă primele locuri. „Probabil că se va merge pe un plan de redresare ce se va întinde pe o durată de trei ani, pentru că Aninoasa are posibilităţi financiare proprii limitate şi partea substanţială din plan va fi finanţată din resurse externe – fonduri de la bugetul statului“, au declarat administratorii judiciari.

Cum se poate redresa un oraş falimentar?

AninoasaConform OUG 46/2013 şi Legii 273/2006, planul de redresare va conţine cel puţin următoarele măsuri: „restabilirea viabilităţii financiare a Primăriei Aninoasa“, „continuarea prestării serviciilor esenţiale ale Primăriei Aninoasa pe toată perioada insolvenţei“ şi „achitarea debitelor către creditorii înscrişi în tabelul definitiv de creanţe“.

Potrivit administratorilor judiciari, măsurile de maximizare a încasărilor unităţii administrativ-teritoriale Aninoasa ar putea fi reprezentate de „o politică la nivel local de atragere a investitorilor pentru a crea noi locuri de muncă, respectiv contribuabili suplimentari la bugetul local“ şi de „creşterea sumelor distribuite din bugetul statului, în situaţia în care există rectificări bugetare în sensul suplimentării sumelor distribuite“. Plăţile Primăriei Aninoasa sunt reprezentate de furnizarea de energie electrică, de apă, de servicii telefonice şi alte utilităţi, iar cheltuielile curente sunt cele necesare susţinerii activităţii administrative, respectiv salariile angajaţilor Primăriei, Poliţiei şi unităţilor de învăţământ din localitate, cheltuieli de întreţinere.

În plus, notăm şi creditorii aflaţi în tabelul definitiv şi ale căror creanţe vor fi eşalonate în cadrul planului de redresare conform unui grafic de plăţi.
Diminuarea cuantumului serviciilor esenţiale şi cheltuielilor curente se poate realiza doar prin negocierea unor contracte mai avantajoase cu furnizorii de servicii telefonice, de energie electrică, apă, de întreţinere şi reparaţii, diverse alte servicii necesare funcţionării oraşului Aninoasa.

De asemenea, „se poate realiza şi o diminuare a datoriilor cuprinse în tabelul definitiv de creanţe. Conform art. 93 din OUG 46/2013, administratorul judiciar negociază cu creditorii aplicarea planului de achitare a debitelor. Se negociază, astfel, calendarul de rambursare şi condiţiile de rambursare a acestor datorii.

About Adrian Sălăgean