Florăriile sunt de ceva vreme pe lista afacerilor profitabile. Asta pentru că florile sunt nelipsite de la orice eveniment. De obicei, vinerea este ziua în care florarii fac cu greu faţă comenzilor, mai ales dacă se pregătesc aranjamente pentru nunţi sau botezuri. Cumpărătorii sunt tot mai pretenţioşi şi vor buchete din ce în ce mai sofisticate. Cu toate acestea, toate florile provin de pe piaţa olandeză.
Floarea este o declaraţie, iar când evenimentele o cer majoritatea oamenilor nu se mai uită la bani. Florarii spun că “moda” impune aranjamente florale cât mai inedite, aranjamente care sunt costisitoare. Unde mai pui că bărbaţii nu se zgârcesc deloc, dorind să-şi impresioneze partenerele de viaţă: „În primul rând, se cere calitatea, nu ştiu cât contează preţurile în alegerea unui client, poate prea puţin dacă vorbim de nunţi. La asemenea evenimente, dar şi la buchete contează calitatea şi ce conţin aranjamentele florale. Poate contează şi faptul că suntem foarte vechi în domeniu şi oamenii deja ne cunosc, ne-am făcut clienţi fideli”, spune Mihaela Cutinici, proprietara Florăriei Symbol, singura care deţine un depozit de flori în Deva.
În Deva, mai toate florăriile oferă servicii complete pentru realizarea seturilor pentru botezuri sau nunţi, de la buchetul de mireasă şi de naşă, la lumânările de nuntă şi aranjamente florale pentru masă, chiar şi aranjamentele pentru maşină. De la an la an, apar noi tendinţe: “Mai nou, hortensiile se pare că plac mirilor, care le comandă pentru aranjamentele de nuntă, pentru că nu au verdeaţă. În preferinţele lor urmează apoi trandafirii şi, nu în ultimul rând, minunatele margarete, margaretele-crizantemă. Predomină culorile toamnei acum – ciocolatiu, cărămiziu”, susţine florăreasa din Deva. Ca orice firme, şi florăriile au oferte şi reduceri de preţ pentru comenzile mai mari.
Buchete româneşti, din Olanda
Chiar dacă nunţile ocupă finele săptămânii, pentru asemenea comenzi, florarii se pregătesc din timp, încă de la începutul săptămânii: “Clienţii unei florării sunt foarte exigenţi, se cere mult calitatea în domeniu şi asta înseamnă floare perfectă, îndemânare şi imaginaţie din partea florarului. De obicei, miresele se pregătesc din timp şi ştiu exact ce aranjament vor şi din ce flori să le executăm”, explică Mihaela Cutinici. Cel mai bine se vând florile de sezon, dar mulţi optează şi pentru miniroze sau lisianthus.
„În această perioadă, până după 1 noiembrie, crizantemele se vând foarte bine şi sunt şi foarte rezistente. Toate florile pe care le avem noi şi în florărie şi în depozit vin din Olanda. Excepţie fac doar crizantemele cu inflorescenţa mare, care sunt comandate de la pepiniere din ţară, dar nu din judeţ. Din păcate, în Hunedoara, nu este nimeni care se ocupă cu creşterea florilor. Nu avem niciun producător în judeţ”. Situaţia de pe piaţa florilor este demonstrată clar şi de un studiu realizat de profesori ai Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, care analizează comerţul cu flori al României în ultimii 10 ani. Documentul arată că, în privinţa florilor, importurile depăşesc de peste 20 de ori exporturile României. Specialiştii au constatat că, în ţară, piaţa de flori este estimată la aproximativ 200 de milioane euro. Aproximativ 1% din vânzări vin de pe segmentul serviciilor de florărie on-line, lucru care dovedeşte că marea majoritate a clienţilor preferă florăriile stradale.
Exportăm… licheni
Anual, România importă flori în valoare de circa 20 de milioane de euro, în vreme ce exporturile se ridică doar la puţin peste 1 milion de euro. “Nu îmi pot închipui ce flori dăm noi străinilor. Este bine că aducem flori de 20 de milioane de euro, dar ar fi bine să le producem noi în ţară, însă deocamdată nu sunt mulţi fermieri care să se îndrepte către acest domeniu. La Arad este ceva şi în Alba există nişte culturi de trandafiri”, spune Mihaela Cutinici. Ea cumpără florile direct de pe bursa olandeză de specialitate şi foloseşte site-ul www.weerman.nl., iar luna aceasta începe sezonul margaretelor şi lalelelor.
“Eu fac comenzile lunea şi marţea. Ca să cumperi cele mai frumoase exemplare trebuie să te trezeşti devreme şi să alegi ce îţi place în jurului orei 7, sau rămâi fără marfă. Când văd preţul în florării, clienţii se plâng că sunt scumpe, dar eu tocmai am comandat lalele cu 4,3 lei bucata, preţ la care se adaugă 16% transportul, apoi TVA-ul, impozitul pe profit şi… mai pune adaos! Unde mai pui că nu poţi comanda cât vrei tu. De exemplu, la lalelele acestea, cantitatea minimă este de 150 de fire”, explică florăreasa. Pe acelaşi site, o orhidee costă 42 de lei, crizantemele costă între cinci şi şapte lei firul. Un lămâi altoit de 30 de centimetru costă peste 60 de lei. Studiul universitarilor arată şi o tendinţă îngrijorătoare: în perioada 2002-2011, exporturile au scăzut cu 4%, în timp ce importurile au crescut cu peste 21%. De fapt, majoritatea exporturilor sunt livrări de verdeaţă precum frunze, ramuri şi alte părţi de plante, ierburi, muşchi şi licheni.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.