Casele de bătrâni din Hunedoara, care ţin de administraţiile locale, sunt ocupate până la refuz, iar fiecare dintre azile are o întreagă listă de aşteptare ce cuprinde zeci de solicitări scrise. Mai mult, zilnic, azilele primesc noi şi noi cereri telefonice, însă criteriile stricte reduc mult şansele vârstnicilor de a prinde un loc în casele de bătrâni. Cauzele care au dus la apariţia acestei situaţii sunt îmbătrânirea populaţiei şi migraţia tinerilor şi adulţilor în putere, la muncă, în străinătate.
Căminul pentru persoane vârstnice din municipiul Hunedoara are în prezent 30 de locuri, toate fiind ocupate, iar Primăria Hunedoara are în acest moment înregistrate 43 de cereri în aşteptare. Sute de familii hunedorene, din întreg judeţul, sună, însă, anual la azil, în încercarea de a obţine un adăpost sigur pentru vârstnicii din familiile lor, deşi serviciile unităţii de îngrijire din municipiul Hunedoara nu sunt disponibile decât pentru cei cu domiciliul în acest oraş. Din cauza numărului mare de cereri în aşteptare, administraţia locală încearcă să majoreze capacitatea căminului de bătrâni, în baza unui proiect aflat în acest moment în evaluare la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR), care ar putea pune la dispoziţia hunedorenilor 55 de locuri, în fosta incintă a unităţii militare de la Hăşdat, zonă unde funcţionează acum adăpostul oamenilor străzii.“Clădirea de la unitate va fi de 55 de locuri, în regim rezidenţial, dar va include şi un centru de zi cu o capacitate de 200 de locuri. Adulţii care merg la serviciu şi au părinţi acasă îi vor putea aduce aici, pentru socializare, ergoterapie sau alte activităţi specifice”, explică Genica Berbeniţă, directorul executiv al căminului pentru persoane vârstnice.
În acest moment de serviciile căminului din Hunedoara poate beneficia orice persoană care a împlinit vârsta legală a pensionării, care nu are familie, locuinţă şi nici posibilitatea de a-şi asigura condiţii de locuit din resurse proprii sau care nu se poate gospodări singură. Azilul pentru persoane vârstnice din Hunedoara este un cămin pentru persoane independente, care nu au nevoie de servicii medicale de specialitate. Pentru acestea, este deschisă Unitatea Medico-Socială, care funcţionează în fostul Spital de Cronici.
Taxe duble la azilele private
Hunedorenii care au pensii trebuie să plătească pentru serviciile prestate de angajaţii căminului, până la 60 la sută din pensia pe care o primesc, însă nu mai mult de 531 de lei (reprezentând costul mediu lunar de întreţinere), urmând ca în 2012 suma de plată să fie majorată, cel mai probabil, până la valoarea de 574 de lei. Nici reprezentanţii azilelor private din judeţ nu duc lipsă de clienţi, însă, potrivit informaţiilor postate pe site-urile acestora sau potrivit administratorilor acestor unităţi, tarifele pornesc, în acest caz, de la 1.000 de lei, ajungând, în funcţie de afecţiunile de care suferă bătrânii, la sume mult mai mari.
Reprezentanţii centrului pentru instituţionalizarea persoanelor “Anastasia” din Ghelari spun că din cele aproximativ 20 de locuri destinate unui număr de trei tipuri de afecţiuni: neurologice, neuropsihiatrice şi bolnavi în faze terminale sunt ocupate aproximativ 92 la sută, însă pentru anumite afecţiuni centrul are mai multe cereri în aşteptare. Din cauza crizei, unii dintre administratorii azilelor particulare din judeţ au fost nevoiţi să reducă tarifele chiar şi cu 50 la sută comparativ cu anii anteriori, pentru a nu îşi pierde clienţii, însă chiar şi aşa sumele rămân cel puţin duble, în comparaţie cu tarifele percepute de căminele de bătrâni ale statului. Potrivit Direcţiei de Statistică a Judeţului Hunedoara, sporul natural în judeţ continuă tendinţa negativă (număr mai mare de decedaţi, în comparaţie cu cel al nou-născuţilor), ajungând, în luna septembrie, la cifra de minus 43 (319 nou-născuţi, 362 de decedaţi), ceea ce duce la îmbătrânirea progresivă a populaţiei judeţului şi a creşterii continue a numărului de persoane vârstnice.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.