Colţul cultural: Haţegana

Articolul a fost vizualizat de 1,357 ori

Produsele subculturale ne invadează pe toate canalele media, reuşind să modifice mentalităţi, gusturi estetice şi obiceiuri tradiţionale la nivelul general. Răspunsul la această calamitate este destul de firav, astfel încât oferta de manifestări culturale de calitate nu reuşeşte să domine o piaţă bazată pe consumul vulgar de muzică şi produse meşteşugăreşti îndoielnice. Şi, totuşi, există oameni care nu cedează, iar prin abilităţile şi cunoştinţele lor aduc în prim plan valori ale tradiţiilor naţionale, asigurând în acest fel o continuitate a identităţii noastre. Avem lângă noi un asemenea exemplu. Mă refer aici la ansamblul „Haţegana” şi la coregraful Vasile Enea, din Hunedoara.

HaţeganaUrmaş demn al maestrului Valeriu Erzian, Enea continuă să instruiască generaţii de copii în tainele dansului popular, punând în scenă obiceiuri şi tradiţii populare autentice, care stârnesc admiraţia iubitorilor de artă populară. Excelent dansator în tinereţe, Vasile a descoperit că are abilităţi de coregraf, talent de instructor şi putere de luptător. Cu o răbdare demnă de admirat, a reuşit să instruiască, de-a lungul timpului, în tainele dansului popular sute de copii, care au prezentat cu plăcere această artă pe scenele din România, dar şi din străinătate. Echipa de dansuri „Haţegana” a ajuns la un nivel artistic apreciat, munca, talentul şi plăcerea de a dansa fiind o parte din secretele unei activităţi la care participă o parte din copiii Hunedoarei. Luna trecută, ambiţioşii dansatori au uimit participanţii din mai multe ţări la „Festivalul Internaţional de Folclor” de la Sarimsakli – Turcia, unde au obţinut mai multe premii: “Cel mai bun ansamblu”, “Cea mai bună pereche”, trofeul pentru produse tradiţionale şi “Miss Festival”, premiu acordat tinerei Luisa Chirilă.

“Haţegana” a fost ambasadorul cultural al României şi al Hunedoarei peste hotarele ţării începând din anul 1992, în Ungaria, Serbia, Franţa, Italia, Austria, Bulgaria şi Turcia, primind aplauze şi ovaţii la scenă deschisă la toate manifestările la care a participat. Meticulos şi perfecţionist, coregraful Vasile Enea a preluat o parte din elementele specifice dansului popular de la maestrul lui prin anii ‘80, dar a făcut şi muncă de cercetare etnografică, mai ales în ţinutul pădurenilor, studiind obiceiurile, portul şi tradiţiile de aici, pe care le-a aşezat după un scenariu estetic în scenă. Echipa „Haţegana” are la dispoziţie mai multe rânduri de costume, acoperind zone diverse din spaţiul cultural românesc, în funcţie de dansurile pe care le prezintă, din Moldova, Oltenia, Ardeal. Demn de remarcat este interesul copiilor pentru învăţarea dansului popular, numai la ultima preselecţie prezentându-se peste 200 de concurenţi. Se lucrează pe grupe de vârstă, Enea reuşind în acest fel să asigure continuitatea echipei, dinamica schimbărilor de generaţie fiind, de obicei, nemiloasă în acest domeniu.

Vasile Enea este preocupat de prezentarea cât mai naturală a dansurilor şi, chiar dacă prin aşezarea în scenă aduce unele modificări faţă de materialul original, apropierea şi respectarea elementelor de bază asigură în mare măsură procentul de autenticitate, reuşind să transmită mesajul, starea, atitudinea şi problematica existentă în materialul autohton tradiţional. Am avut ocazia să colaborez cu „Haţegana” la câteva manifestări culturale şi am observat cum funcţionează echipa în diferite situaţii. Pe lângă prestaţia artistică, la un colectiv este nevoie şi de un anumit comportament în afara scenei şi pot spune că la „Haţegana” lucrurile funcţionează ca un ceasornic. Am observat disciplină, respect faţă de colegi, faţă de spectatori şi faţă de statutul de dansator cu pretenţii. De obicei, apariţiile lor fac ca oamenii din public să constate nevoia existenţei unor asemenea artişti, tocmai pentru a transmite în continuare obiceiurile şi tradiţiile noastre. În acelaşi timp, cred că este o formă eficientă de a contracara apariţiile subculturale, arătând oamenilor că există şi altă ofertă care ne reprezintă valorile.

Cu aceste valori putem să ne arătăm în faţa lumii şi Vasile Enea împreună cu „Haţegana” fac acest lucru cu prisosinţă. Felicitări şi succes în continuare!

About Mircea Goian