Voluntarii liceeni sunt pregătiţi în caz de cutremur. Se întâmplă la Hunedoara, unde copii de la trei şcoli au urmat cursuri de salvare urbană. Cei de la Clubul Sporturilor Montane s-au gândit să-i înveţe pe elevii din oraş tehnici prin care ar salva vieţi în caz de cutremur. Municipiul se află la doar 20 kilometri de epicentrul cutremurelor care, de câţiva ani, se produc în Ţara Haţegului.
Exerciţiul a simulat evacuarea unui accidentat de la etajul trei al unui bloc afectat de cutremur, pe o tiroliană. După luni de antrenament, copiii au învăţat să „ţese” pânze complicate precum cele de păianjeni, dar din corzi şi carabiniere, iar acum sunt pricepuţi şi folosesc cu îndemânare tehnicile de salvare. Se utilizează dispozitive de coborâre montate pe corzi, pe faţada construcţiei. “Pune targa pe tiroliană! Tracţionaţi!”, se aude şi targa urcă pe coardă către geamul blocului părăsit. Aici este preluată de alţi voluntari, care au pregătit rănitul pentru transport. Totul s-a făcut după normele stricte din domeniu şi sub supravegherea salvamontiştilor.
Când victima a fost bine imobilizată pe targă, aceasta a fost coborâtă: “Pregătiţi!… Lansaţi!”. Ca să poată folosi acest complicat echipament de salvare, elevii au participat încă din luna mai la cursuri de formare tehnică pentru intervenţii în situaţii de calamitate. Sub supravegherea salvaspeologilor, au deprins noţiuni de prim ajutor, au învăţat parcurgerea autonomă pe coardă prin intermediul tehnicii speologiei alpine şi cum să transporte şi să evacueze o targă pe porţiuni verticale sau înclinate. “A fost ultimul exerciţiu în cadrul proiectului «Voluntari în slujba vieţii». În ultimele trei luni, am învăţat să fim autonomi pe coardă, să acordăm primul ajutor, am legat multe prietenii şi am învăţat să devenim mult mai responsabili”, spune Filip Orzan. “Mie mi-a plăcut cel mai mult tiroliana. Ca să faci una trebuie să o montezi corect, a fost puţin dificil acest exerciţiu, dar mi-a plăcut şi ce am învăţat cred că mă va ajuta în viaţă. Eu i-am ajutat pe colegi să ducă targa şi să pună înapoi coarda în banană”, spune şi Arthur Robert Pollak.
“Voluntari în slujba vieţii”
După ce targa a fost coborâtă, copiii au cărat targa până la ambulanţă, după care voluntarii din echipa de recuperare a rănitului l-au coborât, bine asigurat în corzi pe peretele blocului. Acţiunea de salvare este de fapt finalul proiectului ”Voluntari în slujba vieţii”, derulat de Clubul Sporturilor Montane şi finanţat de Primăria Hunedoara. Salvatorii din Clubul Sporturilor Montane spun că acum copiii ştiu la fel de multe ca un salvator care a urmat trei stagii de pregătire în domeniu. Exerciţiul s-a desfăşurat cu ajutorul celor de la Ambulanţă şi de la Serviciul Salvamont. Atât medicii, cât şi salvatorii montani sunt mulţumiţi de felul în care copiii au lucrat pe teren: “Copiii s-au mişcat relativ bine, sunt încântat că avem viitor în ceea ce ţine de sporturile montane şi salvarea montană. Mi-a plăcut ce au făcut şi sper că tot ce au făcut să ajute cumva comunitatea”, spune salvamontistul Viorel Ştirb. Cei de la Clubul Sporturilor Montane spun că succesul proiectului, dar şi cutremurele tot mai dese din zona Haţegului, îi determină să se gândească la o continuare a proiectului de salvare urbană. “Ne gândim să facem un proiect mai mare, în care să atragem atât voluntari noi, dar să şi păstrăm o parte dintre copiii care au învăţat deja tehnicile TSA, adică tehnica speologiei alpine“, spune Adrian Sopinceanu. Exerciţiul, desfăşurat în mediu urban, cu elevi, a fost primul de acest gen din judeţ.
Cunoştinţe utile
La exerciţiul de salvare urbană au participat 11 elevi cu vârste între 12 şi 16 ani de la Colegiul Naţional Iancu de Hunedoara şi şcolile generale 9 şi 12 din municipiu. “Ne-am îndreptat către acest gen de exerciţii pentru că am observat că pe acest segment putem ajuta şi noi, pentru că stăpânim bine tehnica de coarde şi alţi colegi de-ai noştri din ţară participă la simulări de cutremure. Sunt din ce în ce mai multe cataclisme de genul cutremurelor, am observat şi noi ce s-a întâmplat mai ales în ultimele trei luni. Unde mai pui că elevii au învăţat şi tehnici medicale de prim ajutor, cum să pună guler cervical, să monteze o atelă sau să aşeze omul în targă, lucru care nu este tocmai simplu. Multora le-a plăcut şi cred că vor continua să înveţe tehnici de căţărare / coborâre.
Prima dată copiii le-au văzut aplicate în peşteri, i-am dus cu noi chiar şi în judeţul Bihor”, spune Adrian Sopinceanu. În 8 septembrie, în Ţara Haţegului, s-au produs două cutremure de pământ, dintre care unul a avut o intensitate de 4,7 grade pe scara Richter, considerat cutremurul cu cea mai mare magnitudine dintre cele produse anul acesta în România, potrivit site-ului Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Directorul ştiinţific al INFP de atunci, Mircea Radulian, a declarat că primul seism a fost de fapt un preşoc al cutremurului de 4,7 pe scara Richter. Epicentrul seismelor a fost localizat la aproximativ cinci kilometri de Haţeg şi la 20 kilometri de Hunedoara.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.