Anul acesta, mai bine de 420 de hunedoreni au apelat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara sesizând abuzuri, cazuri de neglijare şi exploatare a copiilor. Cifra este de două ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Autorităţile spun că “denunţătorii” sunt atât copii, cât şi dascăli, vecini sau chiar părinţi, care nu reuşesc să mai gestioneze comportamentul adolescenţilor. Echipa mobilă a Direcţiei intervine zilnic, cu un psiholog şi un asistent social, chiar şi la cazuri de recidivă.
Echipa mobilă de intervenţie rapidă în caz de abuz, neglijare şi exploatare a copilului a fost înfiinţată în iunie 2009 în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara (DGASPC), înregistrând, în prima jumătate de an de la lansare, 122 de sesizări, ca urmare a numeroaselor campanii de promovare a noului serviciu. Potrivit coordonatoarei Birorului Intervenţie în Regim de Urgenţă din cadrul DGASPC Hunedoara, Lenuţa Olari, anul trecut, specialiştii care răspund la numărul de telefon gratuit 0800110203 au înregistrat doar 94 de cazuri, în timp ce anul acesta numărul de sesizări s-a dublat, ajungând la 173 până în acest moment.“Serviciul a fost înfiinţat din cauza nevoilor din comunitate, pentru că, într-adevăr, ne confruntam cu foarte multe cazuri de neglijare, de abuz sau lipsă de comunicare, în familiile disfuncţionale. Mulţi copii au probleme de comportament, care sunt exacerbate la o anumită etapă a vârstei şi, din această cauză, apar şi problemele de comunicare cu părinţii sau acele conflicte care trenează şi produc adevărate catastrofe în unele familii”, explică Lenuţa Olari. Puţini părinţi sunt conştienţi că, în urma problemelor din familie, copiii pot să cadă pradă unei noi serii de abuzuri, pot să intre în anturaje dubioase, să absenteze de la şcoală sau să obţină note din ce în ce mai mici, ba chiar să ajungă la eşec şi abandon şcolar.
Reprezentanţii Direcţiei spun că cel mai des sesizează cazurile de abuz sau neglijare vecinii, reprezentanţii şcolilor (învăţători, diriginţi), copiii, dar şi părinţii, care nu mai ştiu la cine să apeleze pentru a ieşi din situaţiile dificile în care se găsesc propriile odrasle: nerespectarea programului, absenteism, abandon şcolar, fumat sau consum de substanţe alcoolice ori etnobotanice.
Copii neglijaţi, în condiţii improprii
Specialiştii din cadrul echipei mobile spun că de multe ori acuzele semnalate telefonic sunt soluţionate fie în urma unor discuţii cu rudele copiilor în cauză, fie cu ajutorul primăriilor locale care, prin serviciile de asistenţă socială, pot să ofere ajutoare sociale de urgenţă, locuinţe sociale acestor familii sau anumite servicii, cum ar fi: consiliere familială şi asistenţă în centrele de zi. “Există copii care trăiesc în condiţii improprii, în locuinţe fără toalete şi instalaţii sanitare, fără apă curentă sau energie electrică, iar părinţii – de multe ori din cauza unor probleme mintale, deci a lipsei de discernământ – ne refuză accesul în locuinţe, dar refuză şi ajutorul pe care noi l-am putea oferi. De aceea, uneori este nevoie să fim însoţiţi de poliţişti. Spre exemplu, am avut un caz, într-o zonă apropiată Văii Jiului, în care o mamă îşi lăsa mereu nesupravegheaţi cei patru copii pe care îi avea încredinţaţi în urma unui divorţ şi lipsea mult din familie, deşi era monitorizată de serviciul de asistenţă socială al primăriei.
Fetiţa cea mare, în vârstă de 12 ani, era obligată ca uneori să rămână acasă, renunţând la ore pentru a sta cu fraţii mai mici, dintre care mezinul nu împlinise încă doi ani”, adaugă şefa Biroului de Intervenţie în Regim de Urgenţă. Specialiştii echipei mobile spun că uneori se întâmplă ca chiar micuţii să anunţe că sunt victimele unor abuzuri, însă nu întotdeauna acuzaţiile acestora sunt adevărate, micuţii apelând la echipa mobilă din dorinţa de răzbunare sau, uneori, se întâmplă ca adevărul să fie undeva la mijloc, ca urmare a conflictelor între generaţii. “Am avut, de pildă, un alt caz, o fetiţă de 12 ani care a sunat şi a anunţat că este abuzată fizic şi că nu mai vrea să locuiască împreună cu părinţii. Acuzaţiile ei au fost confirmate, s-a constatat că familia ei avea şi probleme financiare, aşa că pentru fetiţă a fost dispusă o măsură de plasament la o rudă, iar cazul a fost înaintat instanţei de judecată, pentru încredinţarea minorei. În final, ea a rămas în încredinţarea rudelor”, menţionează Lenuţa Olari.
6 din 10 cazuri se confirmă
Purtătorul de cuvânt al DGASPC Hunedoara, Ionela Lazăr, spune că, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2011, la nivelul instituţiei, au fost semnalate 422 cazuri de abuz, neglijare, abandon şi exploatare a copilului, dintre care 258 cazuri au fost confirmate şi 164 au fost infirmate. Imediat după ce unul dintre specialiştii echipei de intervenţie mobilă primeşte o sesizare, completează o fişă de convorbire telefonică în care sunt consemnate câteva date despre caz: ziua şi ora discuţiei, date despre minor, domiciliu etc. Ulterior, echipa pleacă imediat pe teren pentru soluţionarea problemei, specialiştii ocupându-se nu numai de zona centru-nord a judeţului, ci şi de Valea Jiului. În cazurile de exploatare prin cerşetorie, părinţii riscă să fie sancţionaţi cu amenzi, dar, din cauză că oricum nu au cu ce să le achite, se aleg doar cu avertismente. În cazurile grave serviciul poate să intervină în instituirea unor măsuri de protecţie specială, în regim de urgenţă. Acolo unde este confirmat un abuz care periclitează viaţa copilului, dezvoltarea sa psihică şi morală, se instituie măsura plasamentului, într-un centru sau într-o familie substitutivă.
Numerele de telefon la care se pot face sesizări la nivel naţional sunt: “Telefonul copilului”, număr unic european: 116.111, telefon FOCUS – pentru copiii dispăruţi: 116.100, iar la nivelul judeţului Hunedoara “Telefonul verde”: 0254983 şi Telefonul Echipei Mobile de intervenţie rapidă în caz de abuz, neglijare şi exploatare a copilului: 0800.110203, apelabil non-stop.
Singurul mod de a ramane sarac este sa fi cinstit (Napoleon Bonaparte)