Săptămâna trecută, în jur de o sută de americani, canadieni australieni şi elveţieni au petrecut Halloween-ul la Castelul Corvinilor, căutându-l pe celebrul Dracula. Întâlnirea cu vestitul personaj a oferit satisfacţii doritorilor de momente horror, veniţi de peste mări şi ţări.
De trei ani, grupuri de străini dornici de senzaţional vin la Castelul Corvinilor pentru a petrece noaptea de Halloween “alături de Dracula”, luând parte la activităţi organizate de un grup de artişti experimentaţi.
Faptul că evenimentul se repetă demonstrează că oferta este pe placul amatorilor şi acest lucru este întărit de plata pe care o fac pentru a putea participa la o noapte de groază. După ce au fost preluaţi de la poarta principală de un grup de toboşari, turiştii au fost întâmpinaţi la intrarea pe podul castelului, cu pâine, sare şi ţuică, după tradiţionalul obicei românesc. În ropote de tobe, un călugăr a dat foc vampirului aşezat pe un rug, simbolizând alungarea spiritelor rele din Castelul Corvinilor.
Cimpoierii din Transilvania au prezentat câteva piese aduse din negura timpului cu sunete tânguite, uneori ritmate, apoi cântă “Spic de grâu”, iar, ca într-un ritual ancestral, dansatorii de la Haţegana, luând printre ei pe turişti, au dansat în jurul focului cu gândul la belşugul ce va fi anul viitor. După acest moment foarte aplaudat, Trupa de Tobe, Cimpoierii din Transilvania, dansatorii de la Haţegana şi turiştii au format o coloană care s-a deplasat pe podul de intrare, printre sunete de groază, salve de tun, fulgerări de stroboscoape şi perdele de fum. Pe când credeau ca au scăpat, apare între creneluri Dracula, care le urează bun venit în Castelul Corvinilor, sugerând ideea că vor fi pe mâini bune. Turiştii ajung în curtea interioară şi, impresionaţi de măreţia coloanelor, fac o sesiune de fotografii ca amintire din această noapte.
Activităţile se desfăşoară apoi în Sala Dietei, unde au evoluat, pe rând, grupul Corvinia, prezentând piese medievale cu instrumente specifice muzicii rock, Steel Blues, cu un program alcătuit din piese celebre ale genului şi dansatorii de la Haţegana, care au primit ropote de aplauze după evoluţia ritmică, plină de dinamism. De menţionat anul acesta prezenţa unui grup de dansatoare orientale, care au creat un moment fulminant în jurul lui Dracula, înconjurat de luminii roşii, fum şi fulgerări de stroboscoape. De altfel, pe parcursul serii, turiştii au fost obligaţi să depună “Jurământul lui Dracula”, să participe la concursul de costume de Halloween şi să danseze la “Nunta lui Dracula”, totul însoţit de mese copioase, stropite cu vinuri alese, servite de bucătari şi chelneri îmbrăcaţi la patru ace. Atmosfera din Sala Dietei a semănat cu secvenţele dintr-un film realizat la Hollywood, turiştii fiind costumaţi în diferite personaje, majoritatea cu simbol horror, fiecare încercând să redea cât mai fidel mişcările şi caracterul specific. Legăturile Castelului Corvinilor cu personajul super mediatizat Dracula, cum este cunoscut Vlad Ţepeş în lume, pot fi găsite în informaţiile istorice oferite de-a lungul timpului de specialişti în domeniu.
“Vlad Ţepeş a fost arestat, se pare, în zona Bran, după ce boierii din Ţara Românească, deranjaţi de autoritatea crescândă a domnitorului, au confecţionat o scrisoare compromiţătoare prin care Ţepeş, pe atunci aliat al lui Matei Corvin, şi-ar fi declarat intenţia de a se alia cu Imperiul Otoman. Se pare că, sentinţa de condamnare la închisoare i-a fost comunicată de Matei Corvin, sau de reprezentantul său, în Sala Cavalerilor de la Castelul Corvinilor. A fost ţinut aici o vreme, după care a fost dus la Vişegrad, unde a avut o detenţie mai blândă, fiind, de fapt, vorba despre un «domiciliu forţat», cum s-ar spune astăzi, în cetatea din Ungaria de astăzi”, explică istoricul Nicolae Cerişer. Temniţa în care a stat Ţepeş are intrarea în Sala Cavalerilor, printr-o trapă de lemn, “armată” cu două tije metalice frumos modelate, ce se observă cu greu, pentru că, în timp, lemnul trapei şi pardoseala din jur au căpătat aceeaşi culoare.
Datorită acestor date istorice, imaginaţia turiştilor este satisfăcută, trăind din plin senzaţia că se află în castelul lui Dracula. Reacţiile turiştilor străini pe parcursul unei seri de Halloween la Castelul Corvinilor îi îndreptăţesc pe organizatori să se gândească deja la organizarea unui eveniment similar anul viitor. Este doar o modalitate prin care maiestuosul edificiu gotic poate fi pus în valoare, brandul Dracula foarte cunoscut peste hotarele ţării asigurând participarea a numeroşi turişti.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.