Ponta: Acciză de 0,7 cenţi pe litru la carburanţi, CAS scade cu 5 puncte, iar salariul minim creşte

Articolul a fost vizualizat de 1,535 ori

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni seara, la Palatul Victoria, că Guvernul a finalizat cu succes negocierile cu instituţiile financiare internaţionale, FMI, BM şi CE, asupra bugetului pe anul 2014, convenindu-se asupra unui deficit bugetar de 2,2% din PIB. 

victorpontaAccizele vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014 în funcţie de rata inflaţiei şi nu de cursul de schimb, a declarat, luni, premierul Victor Ponta. Surse oficiale au declarat săptămâna trecută că nivelul accizelor ar putea fi stabilit, începând din 2014, prin indexarea valorilor actuale cu rata inflaţiei, renunţându-se astfel la calculul legat de cursul de schimb anunţat de BCE la 1 octombrie, care în acest an a fost sub cel din 2012.

Acciză de 0,7 cenţi la litrul de carburant

Guvernul va introduce o acciză de 0,7 cenţi la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină, banii astfel colectaţi urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră, a anunţat premierul Victor Ponta.

CAS redus, dacă…

Nivelul contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) va fi redus cu 5 puncte procentuale din al doilea semestru al anului viitor, dacă Guvernul va identifica până la 1 iulie toate resursele care să permită compensarea integrală a efectelor acestei măsuri, a anunţat premierul Victor Ponta.

Salariu minim mărit

Salariul minim brut va fi majorat în etape la 900 lei, fiind propuse şi majorări salariale, dar doar la unii bugetari. Salariul minim brut va fi majorat anul viitor în două etape, respectiv de la 800 lei, în prezent, la 850 lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie, urmând să fie operate şi creşteri salariale individuale, dar nu pentru toţi bugetarii, ci ţintit pe profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi.

Redevenţe mărite cu 25 la sută

Guvernul va creşte cu 25% redevenţele pentru resursele naturale, cu excepţia celor de petrol şi gaze, a declarat luni premierul Victor Ponta, în urma finalizării negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană (CE).

About Adrian Sălăgean