Turist în Hunedoara: Capela Romanică din Geoagiu

Articolul a fost vizualizat de 1,744 ori

Rotonda de la Geoagiu este unul dintre cele mai vechi edificii de cult conservate pe teritoriul naţional, fiind, din multe puncte de vedere, unică în cadrul arhitecturii medievale religioase din România.

geoagiuBiserica este alcatuită dintr-o navă circulară cu diametrul interior de 5,5 metri, continuată spre răsărit cu o absidă semicirculară lungă de 2 metri şi care are o deschidere înspre navă de 3 metri. Lungimea construcţiei pe axa E-V este de 7 metri în interior şi de 9 metri în exterior.

În literatura de specialitate există puţine referiri la acest unic monument de cult din Ardeal. Edificiul este singura rotondă din ţară care se mai află în picioare şi poate fi văzută. În jurul bisericii există un cimitir, în care primele înmormântări au avut loc în secolul al XI-lea, în vremea regelui Ladislau I (1077 – 1095) , iar ultimele în cursul secolului al XVIII-lea. Cercetarea cimitirului a fost şi este posibilă, doar în perimetrul actual al curţii casei parohiale reformate, pe terenul delimitat strict de împrejmuirea acesteia. În cele opt campanii de săpături, între anii 1993 – 2000, au fost descoperite şi cercetate un număr de 157 morminte, depistate Într-un număr de 17 şanturi arheologice.

La mormintele din cimitirul aflat în jurul rotondei deosebim două orizonturi de înmormântare: unul mai vechi, de epocă arpadiană, datat cu monede din vremea regilor Ungariei Ladislau I (1077 – 1095) şi Coloman (1095 – 1114),cu defuncţii îngropaţi fără sicrie, în gropi cu adâncimi relativ mici; altul mai nou, cu înmormântările începand din secolul al XIII-lea şi continuate în secolele următoare, cu defuncţii depuşi în sicrie şi în gropi mai adânci.

Rotonda a fost ridicată, probabil, la începutul secolului al XII-lea. Clarificări şi concluzii mai precise, lipsite de unele din incertitudinile actuale, vor fi posibile numai după finalizarea cercetărilor arheologice. Investigaţiile vor fi continuate în interiorul rotondei, apoi în exterior, lângă ziduri, precum şi la diferite distanţe faţă de monument, în cimitir.

Tags: , ,

About Redacţia REPLICA