Handbal feminin – Liga Naţională: S-au “înecat” la malul Dunării

Articolul a fost vizualizat de 1,241 ori

Întrerupt timp de trei săptămâni, pentru a face loc “dublei” susţinute de Naţionala României cu Norvegia în preliminariile Campionatului European, campionatul feminin s-a reluat cu runda a şaptea. Eram curios să văd dacă această perioadă a fost benefică pentru Cetate Deva, echipă care, după primele şase jocuri oficiale, a dezamăgit, sau, mai bine zis, nu s-a ridicat la nivelul speranţelor suporterilor, dar şi ale celor care investesc în această echipă.

Devencele de la “Cetate” au avut o evoluţie mai bună, în ultima etapă, dar  mai trebuie să câştige siguranţă şi încredere pentru a înregistra reuşite notabile

Devencele de la “Cetate” au avut o evoluţie mai bună, în ultima etapă, dar mai trebuie să câştige siguranţă şi încredere pentru a înregistra reuşite notabile

Dacă, la debutul campionatului, toţi vedeau gruparea de pe Mureş cu şanse reale de a accede în “play-off”, realitatea din teren a fost cu totul alta, elevele lui Eden Hairi şi Gheorghe Ionescu nereuşind decât o victorie şi un egal smuls la “mustaţă”, în faţa unor echipe care, mai mult ca sigur, vor accede în “play-out”, pierzând în schimb pe bandă rulantă, în faţa unor cluburi care ţintesc primele şase poziţii ale clasamentului şi, de ce nu, podiumul. Deplasarea de la Brăila se anunţa una extrem de dificilă, dacă ţinem cont că echipa gazdă este una destul de redutabilă în propriul fief, având un lot echilibrat pentru întrecerea noastră internă, în care “vedeta” este, fără îndoială, componenta naţionalei de senioare Gabriela Perianu (19 ani).

Desprindere pe final de repriză

Meciul de la Dunăre a adus câteva noutăţi în tabăra celor de la Cetate. A debutat “centrul” de 27 de ani al naţionalei Sloveniei, Petrinja, care a ţinut-o pe bancă pe o altă “stranieră”, Dunja Tasic, o handbalistă care se descurcase destul de bine în întâlnirile anterioare. O altă noutate, sau, mai precis, o revenire, a fost prezenţa pe banca tehnică a patronului Marian Muntean, chiar dacă în transmisia TV a fost confundat de comentator cu secundul Gheorghe Ionescu, rămas acasă. Acesta a încercat pe parcursul celor 60 de minute să le mobilizeze pe fete, iar acest lucru s-a văzut, dar, cu toate acestea, finalul le-a trădat din nou pe devence.

Jocul a început sub bune auspicii pentru oaspete, golgetera Carmen Cartaş înscriind de două ori consecutiv. Apărarea a fost punctul “forte”, dovadă că brăilencele au reuşit primul gol abia în minutul şase, prin Horjea, dar vor trece şi în avantaj, 3-2, după alte patru minute, în urma unui contraatac iniţiat de Perianu şi finalizat de Czecze. A fost o perioadă în care fetele lui Hairi nu s-au regăsit mai deloc în faza de atac, pe care au tratat-o cu superficial, ratând din situaţii de unu la unu cu portarul, crescându-i cota Gabrielei Vasile, prin cele 11 intervenţii pe care le-a avut până la final. Cu toate acestea, desfăşurarea jocului a fost în mare parte sub semnul echilibrului, gazdele reuşind totuşi să intre la cabine cu un avantaj de două goluri, 13-11, speculând la maxim “breşele” din defensiva adversă.

Final de coşmar

Cel de-al doilea “mitan” a început la fel de rău pentru Deva, aşa cum se terminase prima parte. Interul stânga, Adespii, a mărit “ecartul”, iar după alte trei minute a făcut ca tabela de marcaj să indice cea mai mare diferenţă din meci, 16-12, iar cei peste 800 de spectatori îşi vedeau deja favoritele scăpate în câştigătoare. Formaţia vizitatoare a avut însă tăria să nu se recunoască deja învinsă şi, datorită Valentinei Ardean-Elisei, care a înscris de trei ori consecutiv, a reuşit să restabilească egalitatea în minutul 48, 18-18. Mai mult, profitând de lipsa de inspiraţie a liniei de la 9 metri a celor de la Dunărea, au reuşit să revină din nou în avantaj pe tabela de marcaj, după mai bine de 50 de minute, 19-20, graţie reuşitelor lui Krnic şi Melindei Toth (min. 55). Şi, la fel ca în cele mai urâte vise, fetele lui Hairi au spus “stop joc” în ultimele cinci minute, când pur şi simplu s-au pierdut cu totul, fapt de care au profitat gazdele, care au punctat de patru ori consecutiv, şi cu aportul portăriţei Miskovik în două rânduri, în timp ce Deva nu a mai găsit calea spre gol.

Aşadar, o nouă înfrângere, cea de-a cincea, ceea ce face aproape imposibil obiectivul propus. Iar dacă nici sâmbătă seara, cu începere de la orele 18, nu vor reuşi să treacă de o altă “nucă tare”, HCM Roman, în propriul fief, atunci cu siguranţă se va putea spune că “play-off”-ul s-a transformat în “play-out”. Şi pentru că speranţa moare ultima, iar Marian Muntean îmi spunea, după eşecul de la Brăila, că încă mai crede în echipa sa, să sperăm că Cetate poate mult mai mult decât ne-a arătat până acum. Performanţa înseamnă rezultate, iar ele se lasă încă aşteptate. Poate că întâlnirea cu romaşcancele să fie un nou start pentru elevele lui Eden Hairi, unul pozitiv de data aceasta.

About Ion Bădin