Peste 6 la sută dintre hunedoreni sunt bolnavi de diabet, iar autorităţile se aşteaptă ca numărul acestora să crească în anii care vor urma. Ca să prevină îmbolnăvirile, reprezentanţii Drecţiei de Sănătate Publică Hunedoara (DSP) organizează astăzi o întâlnire cu hunedorenii interesaţi. Evenimentul “Înţelege diabetul, preia controlul” urmăreşte să le explice bolnavilor cum pot ţine boala în frâu, iar hunedorenilor sănătoşi ce trebuie să facă pentru a-şi păstra sănătatea.
“14 noiembrie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat. Anul acesta activităţile de celebrare pe plan mondial se desfăşoară sub sloganul «Înţelege diabetul, preia controlul». Scopul nostru a fost acela de a-i informa pe hunedoreni cu privire la importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos în profilaxia diabetului. În plus, încercăm stoparea creşterii numărului de pacienţi cu diabet şi a complicaţiilor pe care le dă această boală”, explică coordonatorul activităţilor de promovare şi educaţie în Sănătate, din cadrul DSP, Cecilia Birău. Hunedorenii care vor merge astăzi, la ora 13.30, în sala “Spiru Haret” a Inspectoratului Şcolar vor putea să îşi testeze glicemia gratuit. Medicul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara spune că, pentru persoanele sănătoase există câteva reguli simple care, odată respectate, reduc până aproape de zero riscul îmbolnăvirii.
Cum “fugim” de diabet?
Prevenţia bolii presupune, în primul rând, păstrarea unei greutăţi corporale normale. O greutate excedentară sau obezitatea sunt, aproape întotdeauna, legate şi de această afecţiune. De asemenea, doctorii spun că doar 30 de minute de mişcare sau exerciţii fizice, făcute zilnic, reduc cu până la 35-40 la sută riscul de îmbolnăvire de diabet. De asemenea, este nevoie de o alimentaţie corectă, prin eliminarea grăsimilor saturate din alimentaţia zilnică (reducerea consumului de carne şi înlocuirea cu peşte, înlocuirea uleiului de floarea soarelui cu ulei de măsline şi evitarea alimentelor prăjite în ulei). Zahărul rafinat este unul dintre aliaţii îmbolnăvirii de diabet, aşa că reduceţi consumul sau scoateţi-l de tot de pe listă. Medicii ne recomandă ca, în schimb, să mâncăm mai multe fructe bogate în zaharuri naturale, dar şi legume proaspete. Înlocuirea pâinii albe cu pâine integrală sau de secară este o altă regulă de bază. Dacă vă plac, încercaţi să consumaţi cereale integrale la masa de dimineaţă şi seară, dar evitaţi pastele, produsele făinoase din făină albă, dulciurile şi prăjiturile care conţin o asemenea făină super-procesată. Băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr pot favoriza, şi ele, apariţia diabetului.
Ţara Diabeticilor: 500 de milioane de locuitori
Medicul Cecilia Birău spune că Organizaţia Mondială a Sănătăţii se aşteaptă ca numărul diabeticilor să crească şi mai mult în anii care vor urma. Cauzele sunt mai multe: alimentaţia nepotrivită, preferinţa pentru alimente ieftine şi slabe calitativ sau pentru produse alimentare gustoase, dar care îngraşă. “Dacă ar fi să vedem lucrurile dintr-o perspectivă puţin metaforică, Ţara Diabeticilor ar fi a treia ca mărime la nivel mondial, cu peste 500 de milioane de locuitori. Din păcate, specialiştii de la OMS estimează noi creşteri ale numărului de îmbolnăviri. În ceea ce ne priveşte pe noi, şase din zece hunedoreni sunt bolnavi de diabet. În total e vorba de peste 24.200 de bolnavi, iar statisticile ne arată că numărul diabeticilor a crescut cu aproape 1.000, în fiecare an. Cifra este una îngrijorătoare, tocmai de aceea ţinem ca oamenii să ştie că, în proporţie de 80-90 la sută, îmbolnăvirile pot fi evitate, dacă mâncăm corect şi facem zilnic puţină mişcare”, precizează Cecilia Birău. Nutriţioniştii spun că nu suntem foarte departe în a-i ajunge pe americani la capitolul obezitate. Asta pentru că, deşi avem informaţia genetică pentru o alimentaţie destul de bogată în grăsimi, muncim fizic mult mai puţin şi facem efort intens mult mai rar în comparaţie cu bunicii sau străbunicii noştri.
Evitaţi dietele miraculoase
În ultimii ani, presa internaţională a publicat zeci de articole legate de posibile tratamente ale diabetului, ba chiar vaccinuri sau diete miraculoase, care i-ar putea scăpa pe bolnavi de chinul şi dependenţa de injecţiile cu insulină sau medicaţia orală. Un om de ştiinţă, profesorul Roy Taylor de la Universitatea Newcastle, a anunţat, acum doi ani, că respectarea unei diete stricte, de 600 de calorii pe zi, ajută la scăderea nivelului grăsimii din pancreas, restabilind funcţia normală a acestui organ. Potrivit publicaţiei “The Telegraph”, profesorul a făcut un test pe 11 voluntari, toţi fiind recent diagnosticaţi cu diabet de tip II. Cei 11 au trecut, vreme de opt săptămâni, la un regim alimentar extrem: doar băuturi şi legume fără amidon. După doar o săptămână, nivelul de glucoză din sânge măsurat dimineaţa, înainte de a mânca, a revenit la normal, sugerând o reluare a funcţiei corecte a pancreasului. După opt săptămâni, profesorul susţinea că niciunul dintre pacienţi nu mai prezenta semne de diabet zaharat. Trei luni mai târziu, şapte pacienţi nu mai prezentau simptome de boală. Profesorul a explicat că prea multă grăsime blochează funcţionarea corectă a pancreasului la nivel celular, împiedicând secreţia normală de insulină, cea care reglează zahărul din sânge. Atunci când această grăsime a fost îndepărtată cu ajutorul dietei, funcţiile normale ar fi fost redobândite. Medicul Cecilia Birău spune că nu ar recomanda nimănui o dietă ţinută după citirea unui articol pe Internet. Ea adaugă că, un hunedorean cu o glicemie care depăşeşte limita normală trebuie neapărat să se prezinte mai întâi la medicul de familie, iar apoi la diabetolog, singurii care pot face cele mai potrivite recomandări, în funcţie de vârsta, greutatea, istoricul medical al pacientului şi tipul de diabet diagnosticat.
Un vaccin ar putea aduce salvarea
Specialiştii de la Stanford University Medical, pe de altă parte, au creat un vaccin anti-diabetic pentru tratarea diabetului de tip I. Cercetătorii au declarat pentru BBC News că vaccinul va “învăţa” sistemul imunitar al pacientului să nu mai atace celulele propriului organism. Diabetul tip I este o boală autoimună, în care sistemul imunitar funcţionează anormal, distrugând celulele pancreatice, secretoare de insulină. Studiul, realizat iniţial pe 80 de pacienţi, ar fi demonstrat că vaccinul poate “reprograma” sistemul imunitar. Efectul vaccinului pare să dureze două luni, deci ar fi necesare vaccinări periodice, dar mult mai rare, comparativ cu administrarea injecţiilor zilnice cu insulină. După această primă testare pe un grup restrâns, sunt necesare teste clinice pe un număr mai mare de pacienţi, pentru a confirma eficacitatea şi siguranţa vaccinului pe termen lung. În cel mai bun caz, abia peste câţiva ani un astfel de vaccin ar putea fi găsit şi în farmacii.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.