Mastoza Fibro-Chistică

Articolul a fost vizualizat de 2,092 ori

Mastoza fibro-chistică este una dintre cele mai întâlnite afecţiuni mamare. Mai este denumită: mastopatie fibrochistică, displazie mamară, mastoză chistică, modificări fibro-chistice. Mastoza fibro-chistică este o modificare benignă a glandei mamare, în majoritatea cazurilor fiind însoţită de prezenţa chisturilor mamare, fie microchisturi sau macrochisturi. Mastoza fibrochistică este caracterizată prin apariţia unor umflături dureroase (noduli) la nivelul unuia sau ambilor sâni, evidenţiabili în special în perioada premenstruală. Nodulii mamari apar, de obicei, în perioada ovulaţiei (ziua 14 a ciclului menstrual).

tonic ginecologicCauza mastopatiei fibro-chistice nu este pe deplin cunoscută încă. Apariţia este dependentă de hormonii ovarieni. Se pare că este datorată unui hiperestrogenism. Apare la aproximativ 60% dintre femei şi incidenţa este şi mai mare la femei între 20 şi 40 ani.

Cele mai întâlnite simptome determinate de mastopatia fibro-chistică sunt:

  • Consistenţa crescută şi neregulată a ţesutului mamar, difuză sau parcelară, mai evidentă la nivelul cadranelor externe, cu precadere premenstrual;
  • Senzaţia de greutate a glandei mamare;
  • Durere surdă, sensibilitate crescută; durerea se exacerbează premenstrual şi se reduce după menstruaţie;
  • Prurit în regiunea areolară.

Simptomatologia poate să varieze foarte mult de la o persoană la alta şi de la un ciclu la altul. Datorită acestui fapt, afecţiunea mai poartă numele de modificare mamară ciclică, dat fiind faptul că simptomele diferă în intensitate în funcţie de variaţiile hormonale fiziologice a ciclului menstrual (de cele mai multe ori simptomele apar înaintea menstruaţiei şi dispar după aceasta).

Mastoza fibrochistică este o afecţiune strâns legată de modificările hormonale caracteristice ciclului menstrual. În abordarea unei metode alternative, pacienta poate beneficia de tratament fitoterapeutic, cu rezultate atunci când acesta este urmat cu multă atenţie şi sub îndrumarea medicului fitoterapeut.

În primul rând, dieta pe perioada tratamentului este foarte importantă: excluderea oricăror excitante gen: tutun, cafea, alcool, reducerea sau excluderea ciocolatei, băuturilor tip cola, sucuri carbogazoase, dulciurilor cu zahăr alb, a alimentelor bogate în grăsimi saturate (lapte şi produse lactate, ouă), a cărnii, evitarea alimentelor conservate, afumate sau sărate. Introducerea în alimentaţie a legumelor, fructelor proaspete, cerealelor integrale, sucurilor naturale preparate în casă.

Tonicul ginecologic “E-lite” este un complex de fitohormoni cu efect reglator la nivel hormonal, tonic uterin şi ovarian, antiinflamator, antitumoral, antiinfecţios, decongestionant al glandelor mamare, reglator al menstruaţiei. Este benefic femeilor care suferă de metroanexite, chisturi ovariene, fibroame uterine, dereglări hormonale, menopauză, noduli la sân, răni pe colul uterin, insuficienţă ovariană, sterilitate, micoze. Produsul conţine miere, propolis, polen, extracte din coada şoricelului, salcie, salvie, tuia, zmeur, angelică, mur, creţişoară şi echinacea, uleiuri esenţiale din lavandă, fenicul şi mărar.

Este benefică şi terapia bazată pe plante cu conţinut de fitoprogesteron, cum este de exemplu Vitex, care datorită conţinutului de progesteron natural a dovedit rezultate certe în folosirea pe o perioadă de cel puţin 2-3 luni, continuu. O schemă de tratament complexă, care să conţină pe lângă Tonicul ginecologic “E-lite” şi Vitex, şi extract din mlădiţe de Tuia, extract de Trifoi roşu, Tumolit pentru efect antitumoral, dar şi Contour pentru reglarea secreţiei hormonale duce la scăderea simptomatologiei şi chiar la vindecare atunci când acestea sunt asociate în dozaje corespunzătoare. Pentru aplicaţii locale sunt recomandate unguentele precum Mameldin sau de Mărul lupului cu gălbenele şi rostopască.

E-lite Nutriţia Deva, Str. Mihai Eminescu, Bl. H1, parter. Telefon: 0254-231.061, Mobil: 0726-761.557, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com. www.elitenutritia.ro

Tags:

About Redacţia REPLICA