Şomerii din Hunedoara au un nou portal online la dispoziţie

Articolul a fost vizualizat de 1,773 ori

Timp de peste 20 de ani, hunedorenii fără un loc de muncă au putut să îşi caute un post disponibil doar dacă au mers personal la sediile Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), dacă au participat la Burse sau dacă şi-au căutat de lucru pe portalurile private de recrutare. Mai nou, autorităţile statului le pun la dispoziţie un portal online, unde vor putea găsi liste cu toate job-urile vacante din judeţ. În plus, orice şomer îşi va putea accesa fişa personală cu stagiile de cotizare şi informaţii referitoare la perioadele de şomaj.

somerPrin intermediul portalului www.adspo.ro şi angajatorii îşi vor putea recruta online angajaţii. Noul serviciu a fost realizat în baza unui proiect cu finanţare europeană, în valoare de 5 milioane de euro, care încă este în derulare şi se va încheia abia în luna februarie a anului 2015. Proiectul este implementat în două judeţe, Alba şi Hunedoara. Portalul, pus la dispoziţia şomerilor hunedoreni, dar şi a persoanelor care vor un loc de muncă mai bine plătit, poate fi accesat de oricine are acces la Internet. El va cuprinde doar locuri de muncă disponibile în judeţele Hunedoara şi Alba, nefiind un portal de mediere pentru munca în străinătate.

În acest moment, Agenţia are în baza de date mai bine de 2.500 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. O altă secţiune a portalului este dedicată angajatorilor, dar aceasta este, deocamdată, în construcţie. În momentul în care angajatorii se vor înregistra şi vor depune ofertele pe portal, ei se vor putea “întâlni” online, fără să mai fie necesar un drum până la sediul agenţiilor locale pentru ocuparea forţei de muncă şi nici intermedierea angajării de către un salariat al AJOFM. Înscrierea este gratuită, iar toate datele vor putea fi descărcate şi stocate într-o arhivă electronică, accesibilă în orice moment.

Din 17.000 de posturi, s-au ocupat 13.000

O singură diferenţă este între platforma publică şi portalurile de recutare private: hunedorenii care vor să aibă acces la site, trebuie să fi fost înregistraţi la Agenţie. Poate să fie vorba despre şomeri care primesc ajutor de la stat, şomeri neindemnizaţi sau chiar hunedoreni care au un loc de muncă, dar caută unul mai bun. Este nevoie doar de completarea unei cereri-tip, formular pe care îl găsiţi la agenţiile locale, iar în cerere trebuie să fie menţionată adresa de e-mail la care puteţi fi găsit. “Cele 2.500 de persoane care erau în baza noastră de date şi au fost deja introduse în portal au avut surpriza plăcută de a primi zilnic, prin e-mail, o informare cu locurile de muncă vacante în judeţ.” Şi angajatorii trebuie să depună o cerere, plus documentele firmei, însă pot face asta direct pe platforma online.

“Vrem să avem înregistrate pe portal cât mai multe dintre cele 7.600 de persoane juridice care depun declaraţii fiscale, deci sunt active în acest moment. Către 2.500 dintre ele am trimis, deja, invitaţii”. De la începutul anului şi până acum angajatorii hunedoreni au anunţat aproape 17.000 de locuri vacante, iar 13.500 de şomeri (aproape 80 la sută) şi-au găsit un loc de muncă prin intermediul Agenţiei.

Vom putea consulta stagiile de cotizare

Potrivit directorului AJOFM Hunedoara, începând din data de 22 octombrie, angajatorii au obligaţia să comunice Agenţiei crearea sau vacantarea unui loc de muncă în cel mult cinci zile, iar ocuparea locului respectiv trebuie anunţată în cel mult 24 de ore. Angajatorii care nu respectă regula riscă amenzi de la 3.000 lei la 5.000 lei. Noile prevederi au intrat în vigoare ca urmare a modificării Legii 76/2002. Vasile Iorgovan spune că crearea portalului de recrutare şi arhivă online are câteva avantaje incontestabile: angajatorul îşi recrutează direct din baza de date a Agenţiei personalul, nu mai este nevoit să comunice Agenţiei vacantarea pentru a-i găsi pe viitorii angajaţi, iar lucrătorii AJOFM nu mai caută şomerul pentru a-l anunţa că trebuie să facă un drum până la sediu.

Şomerul, pe de altă parte, se înscrie, iar apoi îşi depune un CV sau o scrisoare de intenţie şi aplică pentru job-ul dorit. Mai mult, fişa personală a fiecărui hunedorean înregistrat la agenţie va fi arhivată electronic. În plus şi arhiva din anii anteriori, existentă pe suport tradiţional, va fi transformată în arhivă electronică, aşa că şomerii vor putea să-şi consulte stagiile de cotizare, dar şi toată evoluţia personală, în perioada şomajului.

About Ada Beraru