Invitaţie la teatru: “Cameristele” şi “Mai întâi te naşti”

Articolul a fost vizualizat de 1,828 ori

Weekend de excepţie la Teatrul de Artă din Deva

Teatrul de Artă Deva are onoarea să găzduiască spectacolele Teatrului Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe:
– 3 decembrie 2011, ora 19:00: “CAMERISTELE”, de Jean Genet, regia: Sorin Misirianţu, cu: Mirela Bucur, Mona Codreanu, Duţa Guruianu.
– 4 decembrie 2011, ora 19:00: “MAI ÎNTÂI TE NAŞTI”, de Line Knutzon, regia: Radu Afrim, scenografia: Cristina Milea, traducerea: Carmen Vioreanu, cu: Elena Popa, Claudia Ardelean, Fatma Mohamed, Cezar Antal, Sebastian Marina, Daniel Rizea, Ioana Alexandrina Costea.

Spectacolul anului la Teatrul de Artă Deva
Publicul din Deva are ocazia să vadă un spectacol de excepţie proaspăt întors din Anglia, de pe scena Festivalului Peninsula Arts Plymouth, UK. Prezentat cu săli arhipline şi casa închisă înainte cu 2 săptămâni la Teatrul Odeon din Bucureşti, a fost unul din cele mai aşteptate spectacole din cadrul Festivalului Naţional de Teatru Bucureşti.

Regizorul Radu Afrim a fost invitat să monteze pentru prima dată în Germania la un teatru din Munchen, premiera va avea loc în luna decembrie a acestui an. Radu Afrim este unul dintre cei mai premiati regizori români, a câştigat două Premii UNITER pentru regie, pe lângă multe alte premii. 

Mai întâi te naşti. Foto: Radu Afrim

În “Mai întâi te naşti” le veţi cunoaşte pe Lili şi Pipi – două surori care, din principiu şi din teama de exterior, nu pleacă niciodată prea departe de casă, pe Viktor – cel veşnic bântuit de o migrenă îngrozitoare, pe Axel – un pesimist căruia-i e teamă că la un moment dat va dispărea, dar şi pe Nymse – care nu înţelege cum pot exista mai multe feluri de iubire, fiind în cele din urmă convinsă de Toader că fiecare dintre noi are mii şi mii de fire ce ne leagă de un alt om…

Ciudate şi nerăbdătoare, lipsite de înţelegerea celor din jur, personajele lui Line Knutzon ne însoţesc într-o comedie plină de stil, savoare şi culoare, în care întrebările despre dragoste şi singurătate nu-şi găsesc mereu răspunsurile ci mai degrabă ne pot arunca într-un joc periculos al căutării dreptăţii. O piesă – basm, o piesă – poem, fabricată de un regizor-poet prin definiţie, care vă va cuceri definitiv!

Radu Afrim propune un text bizar, al danezei Line Knutzon, dar pe care l-a deturnat cu un delir ce îi este propriu: bântuit de apariţii şi pocitanii cum numai el ştie să mai închipuie, un soi de vizuină de vrăjitoare, zâne şi pitici, o lume de basm. Radu Afrim a păstrat ceva din curiozitatea copilăriei, stranie şi impură, gata mereu să descopere nume noi din dramaturgia contemporană, care îi seamănă şi care e capabilă să ne neliniştească dincolo de zgomotoasele sale aparenţe.

Cameristele… acum într-o nouă prezentare!

Actorul, regizorul şi producătorul Sorin Misirianţu este unul dintre cei mai importanţi promotori ai culturii clujene. În afara muncii de la Teatrul Naţional, el găseste timp şi pentru alte proiecte de anvergură. Cele mai cunoscute sunt “Teatrul de Club”, din Diesel şi Festivalul Scurt/6, al filmului de scurt metraj.

Cameristele

Un spectacol tranşant, într-un univers terifiant, ce ţine spectatorul captiv preţ de o oră. Eliberare, suferinţă, dragoste, moarte – CAMERISTELE de Jean Genet, regia Sorin Misirianţu.

Sorin Misirianţu abordează într-un mod surprizător acest text interbelic al lui Jean Genet, plasând drama marelui dramaturg francez – o dramă a claustrării şi a alienării – într-un lagăr nazist.

Interpretarea este una de factură expresionistă, într-un spaţiu concentraţional golit de sens şi de umanitate, în care personajele centrale – Claire şi Solange, (interpretate de Mirela Bucur şi Mona Codreanu) ca două animale zbuciumate închise într-o cuşcă – îşi consumă drama existenţială, cu final neprevăzut. Disponibilităţile lor ludice, histrionice nu dispar, chiar dacă suntem într-o lume în care zâmbetele au dispărut demult; jocul victimă – călău devine un “Status Quo”, verbul a lichida este a doua natură a personajelor, alienate de abuzurile de tot felul la care sunt supuse de către Frau (Duţa Guruianu).

Programul lunii decembrie la Teatrul de Artă Deva

Tags: ,

About Administrator