Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,584 ori

Ziarul Hunedoreanului se lăuda, luna trecută, că are cel mai citit “site media” din judeţ. Lauda de sine nu mi-a plăcut niciodată, dar ZHD nu este singura publicaţie căreia i-au murit lăudătorii şi, în consecinţă, se laudă singură – şi Mesagerul Hunedorean se lăuda cam cu acelaşi lucru, într-un editorial semnat de Mircea Lepădatu. “Nu afirmăm că suntem citiţi în întreaga lume ca să ne facem un titlu de glorie din asta, ci fiindcă este adevărat, iar acest lucru poate fi verificat de oricine pe site-urile care monitorizează traficul online al publicaţiilor din România”, zicea Mircea Lepădatu.

zhd lider potrivit transfer punct ro

Cei de la Ziarul Hunedoreanului au încurcat un pic “site-urile care monitorizează traficul online” (în cazul de faţă, trafic.ro) cu… site-ul transfer.ro. Păi ce facem aici? Ori ne lăudăm că suntem cei mai buni, ori scriem nişte cuvinte pe site doar ca să ne aflăm în treabă!? Publicaţiile locale încearcă şi ele să copieze “reţeta” televiziunilor care se laudă, în jurnalele de ştiri, că au fost lideri de audienţă pe un anumit segment orar: “În «minutul de aur», PRO TV a fost pe primul loc, toată lumea s-a uitat la noi, suntem cei mai buni!”. Aşa, şi?

alcoolul de la citynews copy

Săptămâna trecută, cinci ziare au publicat aceeaşi ştire, despre o persoană care a fost prinsă de poliţişti cu 500 de litri de alcool de contrabandă. Şi fiecare ziar a ilustrat ştirea cu o altă fotografie, semn că nimeni nu a fost de faţă şi nimeni nu a cerut o poză de la poliţie. Sau unul dintre ei a făcut-o, dar nu ştim care, pentru că nicio poză nu seamănă cu cealaltă! CityNews are o poză cu PET-uri de cinci litri “sigilate” cu benzi de hârtie albă lipite pe dopuri, HunedoaraMea are o poză cu PET-uri care par să fie de 0,5 litri şi cu dopuri albe, Mesagerul Hunedorean are o poză cu sticle ce par să fie mai degrabă de spirt, cu capace albastre, Servus Hunedoara are o poză cu o ladă portocalie în care sunt mai multe sticle de alcool (cel mai probabil), cu dopuri roşii şi etichete care nu se văd, iar Ziarul Hunedoreanului are o poză cu o maşină înmatriculată în judeţul Arad (bărbatul era din judeţul Caraş-Severin), în faţa căreia sunt 15 plase, fiecare cu câte 18 sticle. 18×15=270 de sticle, iar dacă fiecare PET are doi litri, rezultă 540 de litri, deci Ziarul Hunedoreanului ar avea poza cea mai apropiată de adevăr… Numai că ştirea din ZHD spune că “poliţiştii au depistat un bărbat care transporta aproape 500 de litri de alcool etilic”. Dacă sticlele nu sunt de doi litri, ci de 1,5 litri, avem un total de 405 litri de alcool, deci nu “aproape 500”. Nicicum nu-i bine! Avem, aşadar, cinci publicaţii care au cinci fotografii diferite. Pe care s-o crezi?

alcoolul de la hunedoaramea

alcoolul de la mesagerul

alcoolul de la servus copy

alcoolul de la zhd copy

La România TV, atunci când este invitat Crin Antonescu într-o emisiune, nu mai contează cine vorbeşte în direct – chiar dacă e vorba despre preşedintele Traian Băsescu.
Eu mă întreb ce-o fi înţeles un străin care s-a uitat la RTV în momentul în care pe o treime din înălţimea ecranului scria “CRIN ANTONESCU”, iar “în fundal” vorbea Traian Băsescu.

crin antonescu

“Pentru unii elevi hunedoreni, şcoala nu mai are nici o importanţă, şi din diverse motive, ajung să o abandoneze”, scrie Loredana Goangă, în Mesagerul Hunedorean. “Potrivit studiilor efectuate la nivelul judeţului Hunedoara, acestea arată că rata abandonului a crescut în anul şcolar 2012-2013, autorităţile înregistrând 206 de noi astfel de cazuri”. Hai să-i facem un bine domnişoarei ziariste şi s-o învăţăm ceva: dacă spui “potrivit studiilor”, nu continui cu “acestea arată”, ci cu lucrurile care reies din studiile respective, pentru că “potrivit studiilor” şi “studiile arată” înseamnă acelaşi lucru, deci te repeţi inutil. Hai, că nu-i chiar atât de grea ziaristica asta, dacă o pot face persoane care nu ar fi în stare să-şi câştige pâinea altfel, o poate face (aproape) oricine. Trebuie doar să ştii să scrii cât de cât corect şi să găseşti un angajator care să creadă că eşti bun.

potrivit studiilor acestea arata

“Nici în privinţa repetenţiei, lucrurile nu stau mai bine, anul trecut rămânând repetenţi 979 de şcolari, dintre care 169 fiind în această situaţie pentru a doua oară”. Ăăă… stimată colegă, asta este cea de-a doua exprimare nefericită dintr-un articol foarte scurt! Observaţi cum am scris “asta este” şi nu “asta fiind”? Înţelegeţi că gerunziul ăsta nu-i foarte plăcut ochilor sau urechilor celor care vă citesc ziarul? Data viitoare, încercaţi să număraţi câte verbe la gerunziu aveţi într-un articol. Dacă sunt cinci, ca în cazul de faţă, îs prea multe! Dacă sunt două într-o singură frază, sunt clar prea multe!

nd

Marcel Bot a scris, în Ziarul Hunedoreanului, un editorial în care spune că are un motiv să creadă că presa este… de rahat. “Aud tot mai des spunându-mi-se că presa e de tot rahatu’”. Apoi desfiinţează, fără să dea nume, un articol pe care l-am găsit în cele din urmă în Servus Hunedoara, semnat de Maria Hogman. Nu-i treaba mea ce au ei de împărţit, dar dacă tot am dat peste articolul din Servus, l-am şi citit. Şi am găsit astea: “Ceea ce va fi la Hunedoara nu va fi doar un târg auto, va fi un modul expoziţional cu activitate permanentă, inclusiv de luni şi până vineri”. C-aşa beu oamenii tineri, inclusiv de luni şi până vineri, că doar asta înseamnă “cu activitate permanentă”, nu doar în week-end? Ioi, că am ameţit!
“Practic va fi o expoziţie permanentă în aer liber şi nu numai, care va acoperii un spectru larg destinat industriei auto. Deasemenea începând din 2014 vom înfiinţa module expoziţionale destinate producţiei de mobilă […]”. Dacă ăsta a fost un interviu, şi a fost, pentru că aşa l-a structurat Maria Hogman, apăi nu-i vina intervievatului că ziarista a scris “acoperii”, “deasemenea” şi că a transcris mot-a-mot ce i-a spus interlocutorul, inclusiv treaba cu “activitate permanentă, inclusiv de luni şi până vineri”.

parcu

Hannelore Acârnulesei-Petrovai a publicat, pe site-ul HunedoaraMea, mai multe articole despre obezitate. Toate au, la final, textul: “Acest material a fost realizat în cadrul proiectului «Obezitatea şi depresia», proiect câştigător al Bursei Rosalynn Carter pentru Sănătate Mintală ediţia 2010 – 2011, oferită de Centrul Carter din Atlanta – SUA. Programul se derulează, concomitent, în Africa de Sus, Statele Unite ale Americii şi România. În România programul se desfăşoară sub coordonarea Centrului pentru Jurnalism Independent. Mai multe despre Bursa Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe Probleme de Sănătate Mintală citiţi pe www.cji.ro”.

medicina iuvedica

Am tot căutat pe hartă, dar nu am găsit nicăieri Africa de Sus. Într-unul dintre articole, jurnalista o citează pe o persoană obeză cu care a stat de vorbă: “Pot să-ţi dau de la medicina iuvedică, yoga, Montignac, tot ce înseamnă nutriţie. Am intrat pe un site şi, de prin 2000, socializez pe internet, unde ne-am făcut o gaşcă de fete care vrem să slăbim”. Dacă ar fi intrat şi ea pe Internet, ar fi aflat că doamna a zis “ayurvedică”, nu “iuvedică”.

 

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'