O insolvenţă într-un pahar cu apă

Articolul a fost vizualizat de 1,397 ori

E greu chiar şi să-ţi imaginezi cum arată Compania Naţională a Huilei (CNH) în ipostaza de lichidator. De obicei, cei care cer lichidarea, insolvenţa sau, după caz, falimentul, sunt nişte entităţi economice cu pedigree, ca regulă, investitori care au avut proasta inspiraţie să plaseze capital în afaceri prost croite sau prost conduse.

De aceea, atunci când CNH Petroşani a cerut, la începutul acestei luni, deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva urmaşului ei, Compania Energetică Hunedoara (CEH), vestea a căzut ca o bombă în mediul de afaceri. Nu e în practica marilor firme de stat ca un lichidat prin excelenţă (CNH se află în lichidare) să ceară insolvenţa unei surate tot de la stat. Cu atât mai mult unei companii „fiică”. Suma care face obiectul conflictului economic depăşeşte 15 milioane de euro.

Insolvenţa care schimbă titularul cocoaşei datoriilor

mat 1 copyEvident, „minunea” unei asemenea insolvenţe fratricide nu putea să dureze mai mult de câteva zile. Guvernul a elaborat un proiect ordonanţă de urgenţă ce prevede preluarea obligaţiilor fiscale ale CEH faţă de CNH, document publicat pe site-ul Ministerului Economiei. Potrivit actului normativ care se găseşte pe pagina de Internet a Departamentului pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei, Guvernul a decis preluarea obligaţiilor fiscale în valoare de peste 70,2 milioane de lei ale CNH, datorate şi neachitate de Complexul Energetic Hunedoara.
De asemenea, Executivul a hotărât „stingerea debitului restant pe care Societatea Complexul Energetic Hunedoara îl are faţă de CNH în schimbul preluării obligaţiilor fiscale”.

Practic, ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern a fost adoptată în scopul diminuării simultane a datoriilor CEH către CNH şi a datoriilor CNH către bugetul de stat. Astfel, după cum au explicat oficialii guvernamentali, prin preluarea obligaţiilor fiscale, CEH devine noul debitor al acestor obligaţii fiscale, iar ANAF descarcă CNH de creanţa în cuantum de 70.238.352,98 lei, urmând a o încasa de la Complexul Energetic Hunedoara.

Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţat anul trecut, prin fuziunea termocentralelor de stat Deva şi Paroşeni, şi produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului.
Complexul are o putere instalată de 1.435 MW şi asigură aproximativ 5% din producţia naţională de energie.

About Adrian Sălăgean