Primăria Comunei Hărău pregăteşte o serie de investiţii care au scopul de a îmbunătăţi condiţiile de trai ale locuitorilor acesteia. Pe lângă acestea, face eforturi pentru a finaliza lucrările aflate în derulare. În viitorul apropiat, se va finaliza capela din Satul Chimindia.
Primăria a pregătit un proiect şi pentru Modernizarea unui drum pe Valea Mică din Chimindia, pentru care a obţinut toate avizele şi autorizaţiile necasare şi îl vor depune în zilele următoare spre finanţare prin FEADR AXA 4.1. măsura 322 la SARGEŢIA GAL 1 Şoimuş.
La sfârşitul lunii trecute, a depus la Compania Naţională de Investiţii din Bucureşti, un proiect pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea căminului cultural din satul Hărău, clădire care a fost dată în folosinţă din anul 1955 şi care în momentul de faţă se află într-o stare avansată de deteriorare.
Branşarea gospodăriilor la reţeaua de alimentare cu apă
În momentul de faţă, se face inventarierea situaţiei realizării racordurilor de apă la gospodăriile populaţiei, în vederea finalizării acestora în cel mai scurt timp, după care sistemul de apă şi canalizare va fi predat, pentru administrare, operatorului regional de apă şi canal, S.C. APAPROD S.A., în vederea operării acestui serviciu pentru populaţie.
Toate costurile pentru branşarea populaţiei la reţeaua de apă au fost şi sunt suportate de către primărie din bugetul local. Toate cheltuielile de întreţinere şi funcţionare a sistemului, precum şi costurile aferente autorizării de la toate instituţiile statului au fost suportate până în prezent tot de către primărie, din bugetul local. Odată cu predarea către operatorul autorizat, se vor încheia şi contractele individuale de furnizare a apei şi se vor continua investiţiile în racordarea gospodăriilor la reţeaua de canalizare a comunei Hărău. S-a lua în calcul şi varianta administrării sistemului de către primărie, în regie proprie, dar această variantă este mai costisitoare.
“Din calculele pe care le-am făcut, rezultă că administrarea acestui sistem cu respectarea tuturor cerinţelor pentru funcţionarea în parametrii tehnici ceruţi de norme, ar determina un preţ al metrului cub de apă cel puţin dublu faţă de cel practicat de APAPROD. Această diferenţă este cauzată de cerinţele legii faţă de operatorii de apă şi canal. Aceştia trebuie să îndeplinească anumite condiţii legate de structura de personal şi dotarea tehnică şi materială. Acestea implică diverse cheltuieli, cum ar fi: cheltuieli cu salariile, energia electrică, mijloace de transport, materiale consumabile (clor gazos pentru apă şi reactivi pentru staţia de epurare), costuri săptămânale pentru analize de laborator, alte taxe pentru avize şi autorizaţii, care trebuie plătite periodic. Drept urmare, soluţia cea mai ieftină pentru buzunarul cetăţeanului este, în momentul de faţă, operatorul autorizat APAPROD .
Avem în pregătire pentru sfârşitul acestui an o amplă acţiune de inventariere a stării drumurilor şi străzilor din satele comunei, pentru care vom întocmi un proiect comun de modernizare.”
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.