Proiectul “10 pentru Europa”

Articolul a fost vizualizat de 1,181 ori

Vineri, 15 noiembrie 2013, în aula Bibliotecii Naţionale, a avut loc lansarea oficială a proiectului ”10 pentru Europa”, iniţiat de Tineretul Naţional Liberal şi Cluburile Studenţeşti Liberale. 

tineretul liberalLa eveniment au participat mult mai mulţi tineri decât erau aşteptaţi iniţial, astfel încât, cei aproape 500 de liberali veniţi din toate colţurile României, dar şi din alte state europene, au dovedit interesul şi disponibilitatea de a se implica în proiecte de nivel european.

Invitaţii prezenţi la lansare au fost Norica Nicolai, vicepreşedinte PNL, europarlamentar, Cristian David, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Jeroen Diepemaat, preşedintele LYMEC, Daniel Kaddik, director al Fundaţiei Friedrich Naumann, George Tuţă, secretar general adjunct al PNL. Gazdele evenimentului au fost Claudia Benchescu, preşedinte al Cluburilor Studenţeşti Liberale (CSL), şi Costel Alexe, deputat, secretar general al Tineretului Naţional Liberal (TNL).

Claudia Benchescu, preşedinte al CSL, a deschis seria luărilor de cuvânt, mulţumind pentru participarea numeroasă şi amintind simbolistica locaţiei: ”Nu întâmplător ne aflăm astăzi aici, în aula Bibliotecii Naţionale. Proiectul pe care îl lansăm astăzi are ca atribute cunoaşterea, performanţa, implicarea civică, identitatea naţională, spiritul european. În ce loc mai potrivit ne-am fi putut întâlni astăzi decât Biblioteca Naţională, simbol al cunoaşterii, culturii şi spiritualităţii româneşti?!”

Ministrul Cristian David a subliniat faptul că România trebuie să devină un iniţiator în politica Europei: ”România are nevoie nu doar să fie stat membru al Uniunii Europene, ci trebuie să fie un generator de politică europeană, trebuie să fie capabilă să-şi asigure interesul în această familie europeană, unde, dacă nu ştii să te defineşti, dacă nu-ţi construieşti clar identitatea, dacă nu-ţi fixezi corect ţintele şi interesele, rişti să fii doar unul dintre cei care votează atunci când sunt consilii europene sau alte foruri de decizie europeană.”

Prezentă la eveniment, Norica Nicolai, europarlamentar PNL, şi-a axat discursul pe legătura dintre oameni şi instituţiile europene. ”Cel mai important lucru care s-a uitat este ceea ce spunea Jean Monnet – ‘O Europă pentru cetăţeni, nu o Europă pentru Guverne’. Marea problemă a Uniunii Europene […] este că s-a îndepărtat de cetăţeni şi a funcţionat în ultimii zece ani, sub o guvernare populară, mai mult pentru guverne. Voi sunteţi cei care ar trebui să apropiaţi Europa de cetăţeni, pentru că eu sunt absolut sigură că voi sunteţi schimbarea de care ţara asta are nevoie, dar şi Europa, deopotrivă”, a afirmat Norica Nicolai.

Costel Alexe, secretar general al TNL, a reprezentat organizaţia Tineretul Naţional Liberal, co-iniţiatoare a proiectului, în cadrul evenimentului de lansare. ”Noi trebuie să fim pregătiţi pentru viitor, trebuie să ne implicăm deopotrivă în politica naţională şi în cea europeană, pentru că fiecare are rolul său şi impact direct asupra vieţii noastre”, a declarat Costel Alexe.
Jeroen Diepemaat, preşedintele LYMEC, a vorbit tinerilor liberali despre libertate: ”Libertatea este pentru mine cea mai importantă valoare a liberalismului şi reprezintă o ideologie pe care cred că o împărtăşim cu toţii şi pe care trebuie să o apărăm. […] Vin din Olanda şi mi-e uşor să vorbesc despre libertate, pentru că putem face atât de multe lucruri. În acelaşi timp, putem să le facem în mod responsabil. Dar voi sunteţi într-o ţară în care cu numai 20 şi ceva de ani în urmă eraţi nevoiţi să luptaţi pentru libertatea voastră. […] În ceea ce mă priveşte, nici eu, nici cea mai mare parte a prietenilor mei n-am experimentat asta – adevărata luptă pentru libertate –, deci este ceva ce voi lua cu mine acasă, pentru că acest lucru mă inspiră ori de câte ori vin România.”

“10 pentru Europa” este un proiect de pre-campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, iniţiat de TNL şi CSL, menit să dea şansa oricărui tânăr din aceste organizaţii de a fi candidat pentru o poziţie de eurodeputat pe listele PNL. Principalele atribute ale proiectului sunt competiţia, educaţia civică şi implicarea politică. Comunicarea proiectului se va desfăşura atât online, cât şi offline. Pentru mai multe informaţii, puteţi accesa www.10pentrueuropa.ro.

Cei 100 de tineri, reprezentanţi ai partidelor liberale din 35 de ţări europene, prezenţi la lansarea proiectului ”10 pentru Europa”, participă în aceste zile la Congresul LYMEC (Mişcarea Tinerilor Liberali din Comunitatea Europeană), care se desfăşoară la Bucureşti, în perioada 14 – 16 noiembrie 2013.

Tags: ,

About Redacţia REPLICA