Colţul cultural: Comemorare Gabriel Bethlen

Articolul a fost vizualizat de 1,620 ori

Am participat, zilele trecute, împreună cu Huniadi Cantores, la un moment comemorativ organizat de  Consiliul Judeţean Hunedoara şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, eveniment cultural-ştiinţific sub genericul “400 de ani de la înscăunarea Principelui Gabriel Bethlen” (1613-1629). În vremuri în care semenii noştri nu mai au timp să privească înapoi, iată că specialiştii nu lasă să treacă neobservate momente din istoria noastră, marcând, prin diferite manifestări, faptele şi întâmplările ce ne-au influenţat viaţa de-a lungul timpului.

Gabriel Bethlen

Gabriel Bethlen

Asistăm, de o vreme, la o seamă de evenimente organizate de către specialiştii de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi nu putem să nu observăm un anume dinamism şi o destoinicie în a oferi locuitorilor burgului devean şi nu numai manifestări tematice de ţinută, ce atrag atenţia tot mai mult. Organizat în “Sala Şemineului”, momentul de comemorare a Principelui Gabriel Bethlen a oferit publicului prezent ocazia să afle informaţii despre un ctitor ce a lăsat în urma lui urme importante în istoria locului. Ales de Dietă, la 22 octombrie 1613, ca Principe al Transilvaniei, acest nobil născut la Ilia în anul 1580 s-a remarcat ca veritabil reformator, printre proiectele sale numărându-se şi constituirea unui Regat protestant al Daciei, proiect care se baza pe preocuparea sa de unire a bisericii protestante cu cea ortodoxă.

A dus o politică europeană antihabsburgică şi a promovat o intensă politică de atragere a românilor la calvinism şi luteranism, pentru acest lucru sprijinind traducerea şi tipărirea de cărţi religioase în limba română. Fiind un adept al “luminării supuşilor” săi, Gabriel Bethlen a înfiinţat o salbă de colegii reformate, la Alba Iulia, Orăştie, Aiud, Târgu-Mureş şi Cluj. Pentru o perioadă, Castelul Magna Curia i-a fost reşedinţă, clădirea purtând amprenta arhitecturală imprimată de acesta. Evenimentul a cuprins, cum vă spuneam, evocarea Principelui prezentată de dr. Vasile Ionaş, un concert de muzică medievală susţinut de grupul Huniadi Cantores din Hunedoara şi înmânarea medaliei “Gabriel Bethlen” unor personalităţi din judeţul Hunedoara. Alegerea muzicienilor hunedoreni pentru a însoţi călătoria istorică a fost inspirată, deoarece repertoriul grupului este format din piese compuse în perioada în care şi Principele a domnit.

Acoperind perioada renascentistă din cultura europeană, o bună parte din lucrările prezentate sunt şi din colecţia Codex Caioni, reprezentând Renaşterea transilvăneană din sec. XVII. Prima publicare a zece piese în caracter românesc extrase din Codex Caioni a fost făcută de compozitorul Marţian Negrea în studiul său “Un compozitor român ardelean din secolul al XVII-lea: Ioan Caioni”, în 1941. Codexul a fost apoi descoperit într-un singur exemplar pe vremea comunismului, în anul 1988, în zidurile unei mănăstiri şi constituie un document semnificativ pentru muzica din Transilvania acelor vremi. Prezentarea pieselor muzicale cântate de Huniadi Cantores a fost pigmentată cu informaţii despre compozitori, instrumente, fapte din acei ani, sau cu istorioare hazlii cu personaje contemporane.

Iată o asemenea poveste:

“Moştenitorul tronului britanic a achitat 453 de lire sterline şi 3 şilingi unei Companii de confecţii din Worcester. Suma reprezintă contravaloarea unei comenzi pentru uniforme militare, contractată în anul 1651 de regele Carol al II-lea. Prinţul Charles a ţinut să respecte atmosfera de epocă şi a predat suma într-o pungă de piele confecţionată de Royal Shakespeare Company. Actualul proprietar al fabricii de confecţii a răsuflat uşurat că se încheie astfel un îndelungat capitol din istoria companiei.

Şi prinţul moştenitor a avut motive de satisfacţie, pentru că nu a fost obligat să plătească dobânda, care, la atâta amar de vreme, ar fi însemnat o avere”. După recitalul de muzică renascentistă a urmat înmânarea medaliei “Gabriel Bethlen” unor personalităţi politice şi din administraţia oraşului, dar şi a judeţului Hunedoara. Doamna Liliana Ţolaş, energicul director al Muzeulului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, instituţie prestigioasă din capitala judeţului Hunedoara, a onorat cu profesionalism datoria către o personalitate istorică, cu rol semnificativ în istoria locală şi naţională românească.

Tags:

About Mircea Goian