Ministerul Economiei se bazează pe capitalul privat pentru Complexul Energetic Hunedoara, aşa încât acesta să devină competitiv pe piaţa energetică. Procedura de înfiinţare a CEH s-a finalizat în august 2013, odată cu absorbţia Societăţii naţionale a Huilei Petroşani de către entitatea energetică creată în toamna anului trecut. Nu este nicio mirare că nici acum, după atâtea etape de reorganizare, nu se poate vorbi despre un preţ competitiv al energiei produse şi vândute. Explicaţia e simplă: reorganizarea nu a fost însoţită de investiţii în retehnologizare.
Competitivitatea nu creşte cu HG-uri
În consecinţă, oficialii Departamentului pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei spun că sunt absolut necesare măsuri de eficientizare a activităţii aplicate pe întreg lanţul tehnologic. Iar programul investiţional al CEH vizează investiţii în sectorul minier, pentru reducerea costului pe GCal, cost care are o pondere de 80% în costul final al MWatt-ului, precum şi în sectorul energetic, în vederea încadrării în parametri de mediu şi pentru reducerea costului pe MWatt, aşa încât CEH să devină competititv pe piaţa de energie.
Guvernul nu asigură banii necesari
Contrar aşteptărilor, sumele necesare realizării acestor investiţii nu vor veni însă de la buget, ci se aşteaptă un aport din sectorul privat. „Chiar şi strategia de privatizare prin metoda majorării de capital social, prin aport de capital privat al CEH, urmăreşte prioritar asigurarea finanţării proiectelor investiţionale, atât în domeniul minier, care să vizeze soluţii tehnologice menite să crească productivitatea şi siguranţa muncii în subteran, cât şi în domeniul energiei, astfel încât să se atingă obiectivele de rentabilitate şi eficienţă economică”, a precizat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.
De precizat că numai necesarul investiţiilor din minerit a fost calculat la 60 de milioane de euro, în timp ce pentru modernizarea termocentralelor este vorba de peste 200 de milioane de dolari, bani de care CEH nu dispune, iar Guvernul nu este dispus să îi asigure.
China face un pas spre Mintia
România şi China au semnat, luni, multe documente de colaborare în domeniul energiei. Acordurile dintre cele două părţi s-au semnat cu ocazia vizitei la Bucureşti a prim-ministrului chinez, Li Keqiang, care a venit în ţara noastră împreună cu o importantă delegaţie de oameni de afaceri. În acest context, directorul Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache, a parafat cu preşedintele companiei China National Electric Engineering o înţelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 şi 4 de la Sucursala Electrocentrale Deva – Termocentrala Mintia. Practic, este vorba despre retehnologizarea grupului 4 şi realizarea instalaţiei de desulfurare la grupurile 3 şi 4, o investiţie de aproximativ 220 de milioane de euro. „Este ceea ce am început să facem încă din acest an, procedura pe care am demarat-o încă de când am venit la Conducerea Complexului Energetic Hunedoara. S-au concretizat discuţiile şi suntem acum în faza preliminară semnării contractului. Împreună cu partea chineză, ne-am luat angajamente că acest proiect va continua, s-au discutat anumite detalii, iar detaliile tehnice se vor discuta de joi încolo, la Mintia”, a declarat directorul Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache. Unul dintre aceste acorduri a vizat termocentrala de la Mintia.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.