Germania, România şi Luxemburg aveau în 2011 cel mai ridicat procent de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) din sectorul non-financiar al Uniunii Europene, arată datele publicate luni de Oficiul european de statistică (Eurostat).
Întreprinderile mici şi mijlocii, cu 10-249 angajaţi, sunt un motor al economiei europene, creând locuri de muncă şi contribuind la avansul economiei. În 2011, din cele 22 milioane de întreprinderi din sectorul non-financiar al Uniunii Europene, 7% erau IMM-uri, reprezentând 38% din numărul de angajaţi.
În toate statele Uniunii Europene, în 2011, majoritatea întreprinderilor din sectorul non-financiar au fost microîntreprinderi (93%) şi doar 0,2% sunt mari companii. Cel mai ridicat procent de IMM-uri s-a înregistrat în Germania (18%), România şi Luxemburg (ambele cu 13%) şi Austria (12%), iar cel mai scăzut era în Cehia şi Slovacia (ambele cu 4%).
În majoritatea statelor Uniunii Europene, cea mai mare pondere a persoanelor angajate este în sectorul IMM-urilor: Lituania şi Letonia (ambele cu 51%), Estonia şi Luxemburg (ambele cu 49%), Bulgaria (45,5%), Germania şi România (ambele cu 44%). În şase state membre, cea mai mare pondere a persoanelor angajate este în microîntreprinderi, în special în Italia (46%) şi Portugalia (42%), iar în două ţări membre, Marea Britanie (46%) şi Franţa (37%), cea mai mare pondere a persoanelor angajate este în mari companii.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.