Balul fulgilor de nea, la Deva

Articolul a fost vizualizat de 2,122 ori

Eveniment organizat în cinstea excelenţei, la Deva. Clubul Rotary din municipiul reşedinţă de judeţ a organizat tradiţionala manifestare de la început de iarnă: “Balul fulgilor de nea”. După cum se obişnuieşte, s-au recompensat tineri talentaţi şi performanţi din judeţ. Ediţia 2013 a venit însă şi cu o noutate: rotarienii au instituit “Bursa Adrian Calimente”, în memoria fostului membru şi preşedinte al clubului Rotary Deva.

“Balul fulgilor de nea” a însemnat, de fapt, recunoaşterea meritelor şi răsplătirea mai multor tineri performanţi ai judeţului

“Balul fulgilor de nea” a însemnat, de fapt, recunoaşterea meritelor şi răsplătirea mai multor tineri performanţi ai judeţului

Colindători, atmosferă de bal, lume bună, premii pentru copii talentaţi. Aşa s-ar putea descrie pe scurt ultima ediţie a “Balului fulgilor de nea” de la Deva. Astfel, tineri talentaţi din muzică, sport sau ştiinţe sunt sprijiniţi să îşi continue studiile şi pregătirea pentru o carieră de excepţie. „Ca de obicei, noi premiem copiii deosebiţi, sunt copii cu rezultate bune la învăţătură sau excelează în muzică, sport sau arte plastice, dar, din păcate, sunt copii ale căror familii nu au resursele financiare necesare pentru a-şi promova talentul şi a merge mai departe. De aceea, cu ajutorul invitaţilor la bal, noi le acordăm nişte bani acestora pentru susţinerea lor.

Am dat inclusiv două burse instituite acum doi ani pentru studenţi care vor fi susţinuţi până îşi vor termina studiile de muzică. Unul este student la Conservatorul din Bucureşti şi a fost dorit de cel din Viena, dar copilul nu a putut pleca pentru că a trebuit să rămână lângă mama sa, iar celălalt este student la Conservatorul din Londra”, explică Marcela Grecu, preşedinte Rotary Deva. Cei doi studenţi cu burse de studiu sunt Alexandru Lazăr şi Răzvan Anemţoaie. Clubul a ajuns acum la cel de-al XVII-lea bal, moment în care rotarienii i-au premiat şi felicitat pe câţiva dintre cei mai talentaţi tineri ai judeţului. Este vorba de Mara Alimpescu, de la Şcoala Generală „A. Densuşianu” Haţeg, Bianca Elena Andronache şi Ane Marie Pal, de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” Deva, Alexandra Krekan, de la Colegiul Naţional „Decebal” Deva, Adriana Emanuela Pârva şi Vasilica Nicoleta Filipescu, de la Colegiul Naţional Sportiv „Cetate” Deva, Maria Luiza Juverdianu, de la Colegiul Economic „Emanoil Gojdu” Hunedoara, Răzvan Truţă şi Alina Maria Popa, de la Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu” Hunedoara.

Talente de 10

Mândri de rezultatele lor, tinerii s-au bucurat de atenţia acordată de rotarieni şi de sutele de invitaţi: “Mulţumesc membrilor Clubului Rotary şi antrenorilor care m-au ajutat să ajung la aceste rezultate. Eu am luat locul trei la bârnă la concursul şcolar”, spune Vasilica Filipescu, gimnastă la Colegiul National Sportiv Cetate Deva. “Am reuşit să ajungem aici cu multă muncă în sală, a noastră şi a antrenorilor, suntem mândre că am fost remarcate şi premiate. Eu am luat locul întâi la paralele şi locul doi la alt concurs naţional, iar la internaţional, am locul întâi, cu echipa”, spune colega sa Emanuela Pârva. Ambele gimnaste au 15 ani şi sunt două dintre speranţele clubului devean. Alături de sportivi, multe dintre premii au revenit “vocilor”. La nouă ani, Mara Alimpesc a confirmat deja ca tânără interpretă de muzică populară.

“Îmi place mult să cânt şi am început să lucrez de la patru ani sub îndrumarea Elenei Moisescu, căreia îi mulţumesc pentru că m-a adus pe drumul cântecului. Acum mă pregătesc cu Leontina Fărcaş, la Alba Iulia. Mă bucur foarte mult că le-am ajuns la inimă acestor oameni şi că mă iubesc”. Alături de colindele Marei, în sala de bal, vocea Anei Marie Pal, de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” din Deva, a strălucit: “Eu cânt de aproximativ trei ani, adică fac performanţă de trei ani, dar de micuţă am fost dată la Şcoala de muzică. Am participat la o mulţime de concursuri, recent am intrat în gala laureaţilor la “Stelele Cetăţii”, cu un premiu special”. Copiii premiaţi au fost recomandaţi de directorii de şcoli din judeţ sau cei de la Inspectoratul Şcolar.

In memoriam

La această ediţie, membrii Clubului Rotary Deva au dovedit că nu-l vor uita pe omul de afaceri Adrian Calimente, cel care a ajutat constant şi consistent tinerii talentaţi. S-a instituit astfel o diplomă care îi poartă numele. Prima i-a revenit atletei Florentina Marincu: “Noi îi spunem «fetiţa». Florentina a fost descoperită de Adrian Calimente, care, din păcate, a plecat dintre noi. Acesta a susţinut-o personal de la început şi apoi ne-a prezentat-o la club. De aceea, în memoria lui, noi am instituit această diplomă Adrian Calimente, care va fi acordată şi în anii viitori la alte talente pe care le vom descoperi. Acest copil minunat, Florentina, este campioană mondială, ne reprezintă cu mândrie şi noi sperăm să putem face în continuare astfel de gesturi, să descoperim şi să susţinem asemenea talente”, spune Marcela Grecu, preşedinte în exerciţiu al Rotary Deva. La festivitate, a fost prezentă şi conducerea Rotary din districtul România – Republica Moldova: “Mă simt foarte bine între ardeleni, îmi plac oamenii şi muzica de aici şi, la invitaţia Oliviei Niţescu, am venit cu plăcere aici. Este un bal reuşit şi îmi plac talentele premiate aici. Aţi reuşit să faceţi ca cei veniţi în această seară să se simtă cu adevărat bine, lucru pentru care felicit organizatorii, Clubul Rotary Deva, care s-a ridicat foarte mult în această perioadă datorită membrilor şi poate să fie un bun exemplu pentru alte cluburi Rotary din ţară.

Facem parte dintr-un district foarte mare, România – Republica Moldova, respectiv 113 cluburi şi 3.100 de rotarieni”, explică Marian Mocanu, guvernator al Rotary District România – Republica Moldova. După ceremonia de acordare a premiilor, seara balului a continuat cu recitaluri susţinute de unii dintre tinerii premiaţi, ansambluri de muzică populară şi solişti de muzică uşoară.

Tags: ,

About Laura Oană