“Steag tricolor de 50 de metri montat pe Palatul Magna Curia din Deva”, informează Mesagerul Hunedorean, într-un articol semnat de Sorin Blada de la Agerpres. Singura problemă este că… steagul nu apare în poza cu care este ilustrat articolul. Mai precis, cei de la Mesagerul au luat un articol scris de angajatul altcuiva, l-au ilustrat cu o fotografie din arhivă şi gata. De ce să muncim noi, când pot să o facă alţii pentru noi, nu-i aşa?
“Ipoteză şocantă în cazul morţii actorului Paul Walker: Ce au găsit anchetatorii la locul accidentului”, scrie Ziare.com. Ce au găsit? Nişte urme de frânare pe şosea, semn că şoferul “ar fi făcut drifturi înainte de a pierde controlul asupra bolidului”. Nu-i o ipoteză “şocantă”, e doar o exagerare menită să atragă cât mai mulţi vizitatori unici. Era să scriu “cititori”, dar site-urile mari nu ţin cont de oamenii care le vizitează, aceştia sunt “unici” care pot fi monetizaţi. Cu cât mai mulţi, cu atât mai bine!
Un alt titlu bombastic de pe Ziare.com spune: “Roxana Ciuhulescu, devastată de moartea lui Paul Walker – îl cunoscuse pe actor”. Ce să-ţi povestesc, devastată! DEVASTÁT, -Ă, devastaţi, -te, adj. Distrus, ruinat, pustiit. Jefuit, prădat. O fi pustiită de moartea unui actor pe care l-a întâlnit cu ocazia unui interviu pe care i l-a luat!
Raluca Polmolea anunţă, în Servus Hunedoara, că “O deveancă duce tricolorul în Papua Noua Guinee”. “Tânăra Alexandra Marcu a pornit, alături de tatăl său, într-o nouă expediţie, de această dată în Papua Noua Guinee unde vor «cuceri» muntele Giluwe. Un aspect inedit al noii călătorii puse la cale de cei doi deveni este faptul că de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, chiar dacă se vor afla la mii de kilometri distanţă, vor împărţii banderole tricolore papuaşilor”. Chiar dacă suntem jurnalişti, vom împărţi cititorilor articole scrise greşit. Observaţi diferenţa? Vor împărţii, vom împărţi. Fiecare scrie cum a învăţat. Dacă a învăţat.
Centrul Cultural Drăgan Muntean din Deva a publicat, pe Facebook, un afiş care anunţă mai multe spectacole de Crăciun. În 21 decembrie, la Palatul Magna Curia va avea loc un recital extraordinar susţinut de Dan Mărginean, de la “Haute Ecole de Musique – Laussane, Elveţia”. Atunci când mi-a atras cineva atenţia asupra acestui afiş, m-am uitat, l-am studiat, n-am găsit nimic. Pur şi simplu, nu mi-a sărit în ochi “Laussane” în loc de Lausanne. Dar e bine că am prieteni mai vigilenţi decât mine!
Luana Giuhat a scris, în Ziarul Hunedoreanului, despre “împodobirea” Devei de sărbători. “O surpriză pentru deveni vor fi cele două drapelele naţionale uriaşe de câţiva metri”. Mă întreb: dacă erau trei drapele, ar fi scris “cele trei drapelelele”? Dar dacă erau şi mai multe?!
Clubul Tarabostes din Geoagiu Băi îşi face reclamă în Zile şi Nopţi. Sub numele clubului găsim textul de mai jos: “INFO & REZERVARI”, cu “căciuliţa” care trebuia să fie deasupra literei A greşit pusă deasupra literei E. Nici nu ştiu cum se citeşte acel Ě.
Persoana care a scris bârfele din Mesagerul Hunedorean de vineri, 29 noiembrie, ori a fost beată, ori e vreun ziarist începător, pus de şefi să scrie fără subiect şi (cu cât mai puţin) predicat şi fără să-şi semneze “operele”, de teamă să nu fie dată publicaţia în judecată. Judecaţi şi voi: “Cum se pare că nu le iese nici cum un rezultat după dorinţa celui mare şi tare care i-a plătit şi nu se ştie dacă va continua să toarne din săculeţ, ceva mari meşteri de protejat interese se dau de ceasul morţii, neştiind cum să mai dreagă ditamai eşecul. Că e ditamai eşecul să sapi la rădăcina unei investiţii bune de pus la rana omului fără slujbă, cu tot felul de articole tăietoare, unele mai ascuţite ca altele, şi din săpătură să nu te alegi decât cu truda zadarnică. Căutătorii de dedesubturi despre care avem numai vorbe de laudă, ne-au anunţat că, în urma unor adunări repetate, cu autocritici şi cărămizi proptite-n coşul pieptului, nu s-a găsit nici o soluţie. Asta până când un strateg de strateg şi-a amintit de sfaturile italianului vesel, în privinţa puterii, a lăsat litera bunului simţ undeva prin boscheţi şi a aplicat marea tehnică românească: tăbăcirea adevărului la fund. Şi, ce să vezi? Nici aşa nu a mers, aşa că s-au ales cu picătura chinezească drept cadou de Crăciun”.
Atât de absconsă-i bârfa asta, încât numai autorul (cred că) a înţeles-o. Iar cea de-a doua bârfă a zilei începe la fel de promiţător:
“Într-o urbe de urbe, cu tufe simpatice şi copaci plini de ei, o adunare pusă în slujba cetăţeanului consumator, ca şi alte adunări de acelaşi fel, s-a trezit pe marginea unei găuri uriaşe, ce vorbim noi?, ditamai hăul. S-a trezit, e un fel de a spune, pentru că cinstita şi profunda gaură este rodul unei străduinţe de adunare ce a curs de ani buni spre cele plaiuri ale propriei îndestulări – îndestulare care nu are nici o legătură cu existenţa şi consumul cetăţeanului onest, ceea ce înseamnă că, teoretic şi practic, fiecare-i cu plaiul lui. Trebuie spus că trezirea de care vorbim, aşa, cu două feţe, cea dinspre pernă neagră de tot, s-a produs după ce câţiva pitici, capabili de trecere şi prin gaura cheii, în lipsă de ocupaţie, au exersat scurgerea printre file de dosar, iar la capăt de dosar, ce să vezi?… tovarăşa gaura”.
Păi ăştia-s ziarişti de ziarişti, care scriu la un ziar de ziar, cu redacţia de redacţie într-un oraş de oraş, plătiţi cu salarii de salarii, care halesc meserie de meserie, mânca-v-aş!
“Chiar dacă Traian Berbeceanu se află acum acasă, cu familia, susţinătorii săi nu au renunţat să se întâlnească în faţa sediului DIICOT Deva. Aşa că au venit şi ieri, de 1 Decembrie”, informează Loredana Goangă, în Mesagerul Hunedorean. Bag seama că nu-i încă destul de frig, să vezi când mai scad un pic temperaturile cum nu mai protestează nimeni pentru nimic! Ce m-a făcut să râd nu e spiritul civic al devenilor, ci o ghiduşie pe care au făcut-o cei de la Mesagerul ca să nu le “scape” cuvinte porcoase în comentariile lăsate de cititori: au pus un “roboţel” care să înlocuiască toate cuvintele urâte cu steluţe. Numai că roboţelul fără creier şi fără suflet nu ştie că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie conţine un… fund, dar unul care nu trebuie cenzurat! Prin urmare, pe site, ştirea arată aşa:
“Alături de oamenii care susţin şi cred în nevinovăţia comisarului şef a fost şi soţia acestuia, Gabriela Berbeceanu: «În primul rând, am ieşit să transmitem un sincer ‘La mulţi ani!’ tuturor hunedorenilor şi românilor, şi în al doilea rând, să salutăm decizia Înaltei ***ţi. Soţul meu acum este bine, se află cu noi acasă, şi respectă toate condiţiile instanţei. Spre exemplu, întotdeauna când iasă din casă este însoţit».” Bine că “iasă” şi nu iese din casă.
Să-i ferească sfântu’ pe cei de la Mesagerul să scrie ceva de ampule sau de alte curţi, că toate articolele vor fi pline de steluţe!
“Potrivit datelor oficiale, lungimea păstrăvului-curcubeu variază de la 23 la 90 cm, iar peltele cântăreşte în medie un kilogram şi jumătate”, scrie Carmen Cosman, în Ziarul Hunedoreanului. Peltele? Iar vi s-a stricat tastatura, colega?
“Românul ţine la tradiţii şi bine face pentru că una din bunele tradiţii hunedorene este să sărbătoreşti Ziua Naţională la Akkademia de Bere din Deva”, zice HunedoaraMea.ro. O fi vreo “tradiţie nouă”, că eu acum aud prima dată despre ea. “Locul s-a umplut ochi sâmbătă seara de români vrednici care au venit să se bucure de sărbătoarea naţională cu muzică românească cântată din inimă de maestrul Teo, menestrul care a devenit o legendă a Devei”. Menestrelul? Ministrul? Ce să fie, ce să fie?
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.