Încă o iarnă în şcoala din container

Articolul a fost vizualizat de 1,817 ori

Micuţii din satul hunedorean Holdea trebuie să mai rabde până la primăvară pentru a-şi vedea visul cu ochii, acela de a învăţa într-o şcoală normală. Până când Primăria comunei Lăpugiu de Jos va reuşi să termine lucrările de construcţie la noua clădire din sat, micuţii vor continua să se înghesuie, patru ore pe zi, în micul container ce a servit drept “şcoală” în ultimii şase ani şi jumătate.

Conform localnicilor, containerul metalic folosit drept sală de cursuri la Holdea este suficient de călduros, iarna, dar, evident, insuficient de spaţios

Conform localnicilor, containerul metalic folosit drept sală de cursuri la Holdea este suficient de călduros, iarna, dar, evident, insuficient de spaţios

Săptămânalul REPLICA a fost prima publicaţie care a semnalat problema de la Holdea, în toamna anului 2010. Pe atunci, o şcoală nouă în sat ar fi costat mai mult decât suma constituită de toţi banii adunaţi de primăria comunei din taxe şi impozite. Relatările în presă au venit apoi într-o serie nesfârşită. Şcoala de la Holdea devenise un fel de “vedetă” a jurnalelor de ştiri de la început de an şcolar. Cazul a intrat în atenţia postului de radio Europa FM. Impresionaţi de faptul că localnicii nu s-au mulţumit doar să ceară, ci au încercat să rezolve problema aşa cum au putut, prin improvizarea unei săli de clasă într-un modul metalic, reprezentanţii staţiei au decis că situaţia din satul hunedorean trebuie rezolvată şi au inclus cazul în campania “Nu eşti singur pe lume”. Imediat au apărut şi sponsorii. Xella România, Policolor şi Raiffeisen Bank au donat aproape toate materialele de construcţii necesare ridicării unei clădiri de 150 de metri pătraţi, cu trei încăperi, cea mai mare urmând a fi sala de clasă.

Întârziere provocată de vreme

În august, materialele de construcţie au ajuns la Holdea, iar o săptămână mai târziu, Primăria a început lucrările de construcţie, reprezentanţii instituţiei sperând atunci că noua clădire va deveni utilizabilă la 1 octombrie, anul curent. Termenul a fost însă depăşit. “Oamenii veneau la lucru şi puteau lucra doar câte două ore, în unele zile, din cauza ploilor. Totuşi, clădirea este ridicată, este izolată termic şi are acoperişul pus. S-a finalizat şi instalaţia electrică, iar acum, se lucrează la instalaţiile de apă şi cele sanitare, precum şi la montarea parchetului. Mai sunt de făcut câteva lucrări suplimentare la interior şi de realizat finisajul exterior. Şi Primăria a trebuit să vină cu o contribuţie a cărei valoare, până acum, se ridică la 70.000 de lei. Cred că va trebui să mai facem rost de nişte bani până să ajungem la momentul inaugurării.

Sprijinul Europa FM şi al sponsorilor campaniei postului de radio a fost însă esenţial. Dacă peste tot în ţară s-ar reuşi asemenea colaborări cum am reuşit noi, cred că lucrurile ar merge de 10 ori mai bine în România, iar noi toţi am trăi cu mult mai bine”, spune primarul comunei, Alin Chiorean. Acesta adaugă că nu poate estima exact data la care şcoala din Holdea va fi gata. Cel mai probabil, dată fiind şi pauza de Sărbători pe care o vor lua muncitorii, dar şi alte întârzieri ce vor fi provocate de gerurile din ianuarie şi februarie, şcoala va putea fi inaugurată abia la primăvară.

De mai bine de şase ani, copiii de clasele l-lV din Holdea sunt nevoiţi să se înghesuie într-un container de doar 15 metri pătraţi. Preferă însă să înveţe aproape de casă, decât să facă naveta 10 – 12 kilometri (dus-întors) până la Ohaba. Colegii lor care sunt la gimnaziu sunt nevoiţi să facă acest drum zilnic şi nu le este deloc uşor.

Vechea şcoală din Holdea a fost desfiinţară în urmă cu aproape 20 de ani. O vreme, puţinii copii cărora le venise rândul să înceapă şcoala au făcut naveta, însoţiţi de părinţi, în satele învecinate. În 2007, numărul copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 10 ani din Holdea a redevenit suficient de mare pentru a se putea reînfiinţa aici o şcoală primară. Părinţii, sătui să-i tot trimită kilometri întregi, peste dealuri, la şcolile din alte sate, au cerut reînfiinţarea şcolii. Din lipsă de bani, ca soluţie de urgenţă, s-a apelat la varianta modulului metalic, conectat la reţeaua de energie electrică. Soluţia provizorie avea însă tendinţa de a deveni definitivă, dacă situaţia de la Holdea nu ar fi ajuns în atenţia presei. Primăria comunei Lăpugiu de Jos nu a dispus în niciun an de banii de care ar fi avut nevoie pentru a ridica singură o şcoală nouă. Nici varianta renovării vechii clădiri ce adăpostea şcoala nu ar fi fost mai ieftină, pentru că aceasta mai avea puţin şi se prăbuşea. De fapt, noua şcoală, care va deveni operaţională la anul, este ridicată pe locul celei vechi.

About Ciprian Iancu