Colţul cultural: Remus Suciu – un artist care priveşte atent în jur

Articolul a fost vizualizat de 2,145 ori

După cum aţi observat, în ultimul timp am abordat la “Colţul Cultural” arta vizuală, cu domeniul fotografiei artistice şi, implicit, creatorii care au o anumită ţinută profesională. Nu puteam să nu îl propun în grupul artiştilor şi pe domnul Remus Suciu, cunoscut fotoreporter şi interesant realizator de fotografii artistice, care are un cuvânt important de spus în peisajul vizual de la noi.

Remus Suciu

Remus Suciu

Cum ar suna, pe scurt, povestea evoluţiei tale ca artist vizual?
La început a fost… lumina, cu care mă jucam pe orice petic de film alb-negru, că doar de-ăla se găsea. Apoi întunericul, pentru că acolo descopeream roadele jocului meu cu lumina, în camera obscură. Asta a fost pe când eu aveam 13 ani. De atunci, lucrurile au evoluat bine, dar tot de lumini şi umbre am nevoie ca să pot arăta lumii ce gândesc. De cele mai multe ori, îmi e mai uşor să mă exprim prin imagini decât prin cuvinte.

Care ar fi elementele artistice care reprezintă maniera ta de lucru?
În orice imagine am nevoie de două, cel mult trei elemente, legate între ele, pentru a stabili un anumit echilibru în exprimare. De fapt, totul are legătură în lumea fizică: un obiect sprijinit pe mai puţin de două puncte e instabil. Aşa şi în imagini, o poză cu un singur element de expresie nu spune nimic.

Ce teme abordezi în lucrările tale?
Încerc să surprind viaţa, animală, vegetală sau umană. Nu-mi plac imaginile cu elemente moarte, pietre, ziduri, clădiri etc., nu-mi spun nimic, şi chiar dacă ar spune ceva, tot despre pustiu şi pustiire, lipsa vieţii îmi aduc aminte.

Activezi în domeniul jurnalistic ca fotoreporter. În ce măsură acest lucru marchează creaţia ta?
Meseria de fotoreporter m-a ajutat mult în alegerea momentului în care să apăs pe declanşatorul aparatului şi cum să adun elementele unei imagini pline de expresivitate. Nu trebuie să fac altceva decât să privesc atent în jur.

Faci diferenţa între fotografia documentară şi cea artistică?
Da, sunt diferenţe, aşa cum e zicala, ca de la cer la pământ, deşi uneori mai mixez arta cu documentarul pentru a “condimenta” un subiect prea fad, pentru a atrage atenţia.

În ce măsură crezi că poate influenţa o lucrare fotografică reprezentarea unei activităţi?
Clar într-un procentaj apropiat de sută la sută. Ştiţi bine, există imagini ce grăiesc singure despre locuri, fapte, oameni şi despre tot ceea ce e în jurul nostru. Expresia americană “imagine that” m-a însoţit în tot drumul meu până aici.

Poate fi arta fotografică o formă de atitudine civică?
Da, o fotografie nu minte niciodată. Nici măcar una trucată. Eu încă mai cred că minciuna are picioare scurte.

Sculptorul Henry Moore spunea: “Arta este o expresie a imaginaţiei şi nu o reproducere a realităţii”. Cum reuşeşte artistul fotograf Remus Suciu să realizeze acest lucru?
Maestre, realitatea ne vorbeşte în fiecare secundă. Tot ce vedem în jur ne spune câte ceva. A nu se înţelege că sunt afectat de sindromul Ioana D’Arc, deci nu aud voci… Trebuie doar să ştiu când şi cum să culeg elementele şi să le aşez în “poza” noastră.

Ce ne poţi spune despre tendinţa artei fotografice în lume? Te influenţează?
Din păcate, şi asta e opinia mea, a cam dispărut expresia din fotografie. Sunt din ce în ce mai puţine imaginile care au un mesaj clar. În multe dintre lucrările ce se vor apreciate, repet, apreciate, nu bine cotate, nu găseşti nici măcar un element care să te ducă la titlul dat de “făuritor”. Se tinde spre abstract, de multe ori la un conglomerat de elemente ce nu spun mai nimic.

În ce măsură tehnica tot mai sofisticată contribuie la realizarea lucrărilor tale?
Pot să spun că evoluţia tehnicii fotografice m-a ajutat mult. Abia de câţiva ani încoace pot să redau o imagine aşa cum am închipuit-o, cu umbrele şi zonele luminate în locul şi cum le-am gândit eu.

Ai participat la expoziţii? Enumeră câteva.
Da, am avut cateva expoziţii comune, împreună cu câţiva prieteni fotografi, la Deva, Reşiţa, Târgu Jiu, Târgu Mureş şi Sibiu. Am câţiva oameni de artă care mă trag bine de mânecă să expun singur. O să fie şi asta în curând.

Numeşte câţiva artişti fotografi din judeţul nostru, pe care îi apreciezi.
Un lucru greu îmi ceri, maestre. În minte îl am acum pe prietenul meu Cristian Coposesc, un sensibil talent. Pot să spun şi Mihai Panaitescu, un îndrăzneţ în ale artei. Mai pot pomeni de un amic, profesor de matematică la Universitatea din Kuweit City, Marian Diaconescu, un talent nativ deosebit. Lista poate fi lungă, fiecare în nişa lui e un adevărat as.

Ce recomanzi tinerilor care doresc să facă artă fotografică?
Să viseze şi să “caşte” bine ochii!

About Mircea Goian