Exploatarea de la Certej, atacată din nou pe mediu

Articolul a fost vizualizat de 1,775 ori

Demararea exploatării miniere de la Certej intră din nou într-o buclă de temporizare. Începerea lucrărilor se loveşte din nou de opoziţia unor ONG-uri, chiar dacă Agenţia pentru Protecţia Mediului a emis un nou acord de mediu, revizuit.

iazuriSă ne reamintim că emiterea acordului de mediu pentru viitoarea exploatare auriferă de la Certej a stârnit un imens scandal, după ce două organizaţii de mediu au protestat împotriva acestuia, din cauză că, spun reprezentanţii lor, procedura se bazează pe cianuri. Ministrul Mediului a anunţat că emiterea acordului va fi verificată în regim de urgenţă, ceea ce s-a şi întâmplat. Şi, ulterior, acordul din vara anului trecut a fost atacat în instanţă. Ministrul Rovana Plumb a declarat că Ministerul nu a fost notificat de emiterea respectivului aviz pe care îl considera “ilegal şi iresponsabil”. După emiterea acordului de mediu revizuit, oficialii Ministerului Mediului au renunţat la procesul intentat pentru anularea acordului de mediu eliberat în 2012, care se judeca la Tribunalul Bucureşti.

Un nou proces

Totul părea că a intrat în linie dreaptă pentru exploatarea aurului la Certej. Însă, noul acord de mediu este atacat de reprezentanţii Mining Watch România. Aceştia au semnalat faptul că revizuirea unui acord de mediu, potrivit legii, poate fi întreprinsă doar în cazul modificării unui proiect aprobat înaintea începerii lucrărilor de construire. În cazul acordului de mediu pentru Certej, procedura a constat în suplinirea documentaţiei incomplete pe baza căreia a fost emis acordul din 2012. „Ministerul Mediului se joacă de-a evaluarea impactului de mediu pe care o presupune un proiect minier de risc major cum e cel de la Certej şi prin agenţiile subordonate vrea să ascundă decizia politică a guvernului vis-a-vis de începerea mineritului cu cianuri cu orice preţ în Apuseni”, a declarat Roxana Pencea, coordonator programe Mining Watch România. De asemenea, Ştefania Simion, coordonator juridic Mining Watch România, anunţă că se vor adresa din nou instanţei de judecată: „Vom ataca în instantă noul aviz emis pentru Certej, deoarece nu sunt respectate procedurile legale şi vom notifica şi Comisia Europeană privind această gravă ameninţare la adresa unui sit Natura 2000”.

Ce înseamnă investiţia de la Certej

Exploatarea auriferă de la Certej se va întinde pe o suprafaţă de 456 de hectare, iar proiectul care tocmai a primit aviz de mediu presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu cu o concentraţie de 1,8 grame de aur pe tona de minereu, precum şi utilizarea unei cantităţi de cianură de sodiu de 1653 tone pe an, timp de 16 ani, adică pe perioada de operare a minei. Ca şi în cazul proiectului Roşia Montană, reziduurile rezultate după prelucrare, inclusiv cele cu cianură şi metale grele, vor fi depozitate într-un iaz de decantare în aer liber cu o suprafaţă totală de 63 de hectare.

Conform informaţiilor oficiale, principalul investitor, Eldorado Gold Corporation, este o companie minieră canadiană, listată la bursa din Vancouver, care operează şi în Grecia, Turcia, China şi Brazilia. Compania minieră a preluat, în decembrie 2011, European Goldfields, care deţinea 80% din societatea Deva Gold SA, celelalte 20% din acţiuni fiind deţinute de compania Minvest Deva.

About Adrian Sălăgean