Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,557 ori

“Un tânăr artist din Ilia, împreună cu elevii de la şcoala din localitate au ales un mod inedit de a decora centrul de comună în acest an“, scrie Luana Giuhat, în Ziarul Hunedoreanului. Eu văd o virgulă între subiect şi predicat. Dacă autoarea nu a văzut-o, iată, şi-a câştigat un (prim) loc în pagina mea – care le este atât de dragă jurnaliştilor hunedoreni!

virgula luana

Din click în click, din link în link, am ajuns cumva pe îngrozitorul (din punctul meu de vedere) site al ziarului CanCan, unde am dat peste un titlu: “Pentru prima dată şi-a deschis sufletul şi şi-a povestit drama. Antonia suferă zi şi noapte că nu-şi poate vedea fetiţa”, urmat de subtitlul: “Neputincioasă şi mai ales neajutorată, Antonia trece prin cea mai grea perioadă din viaţa ei. Deşi încearcă să mimeze fericirea, lacrimile îi invadează zilnic faţa, iar acest lucru se întâmplă deoarece nu-şi poate ţine fiica în braţe”. Bine, diacriticele le-am pus eu, că dacă ar fi să ne luăm după CanCan, nu putem fi siguri dacă lacrimile îi invadează zilnic faţa sau fata, mai ales că avem un text în care e vorba despre fata Antoniei. Dar asta nici măcar nu-i o greşeală atât de mare.

“Adevarata fata a Antoniei nu este cea pe care o arată pe la concerte sau la evenimentele unde trebuie sa faca act de prezenta”, continuă articolul, de data asta fără să-i mai pun eu diacritice, ca să înţelegeţi de ce am o problemă cu ziarele care publică articole fără diacritice. Adevărata faţă a Antoniei sau adevărata fată a Antoniei? Despe ce vorbim noi aici? O avea şi asta mai multe fete, ca răposata vrăjitoare Mama Omida, după moartea căreia au apărut tot felul de “adevărate fete ale Mamei Omida”.

adevarata fiica a mamei omida

Ei, v-aţi distrat bine cu “adevărata fată/faţă”? Staţi să vedeţi ce alte minunăţii pot să emită jurnaliştii de la CanCan: “Antonia când nu este artistă, în general este fericită, dar acum trece printr-un moment, care acum este mai greu”. Bine că n-au zis că atunci când nu este tristă, în general este fericită. Cât despre “acum trece printr-un moment, care acum este mai greu”, ce să mai zic? M-am lămurit ce fel de oameni angajează CanCan – jurnalişti cu Bac-ul picat!

cand nu este trista, in general e fericita acum acum antonia cancan

Pe site-ul ŞtirileProTV.ro mă aşteptam să găsesc ştiri scrise corect, dar aşteptările mi-au fost înşelate. Nu mai prea există ştiri scrise corect de când toată lumea are acces la Internet şi ziarele au fost obligate să publice întâi informaţia pe site şi abia apoi în ediţia tipărită. Mulţi dintre corectori au “zburat”, iar reporterii îşi publică singuri ştirile pe site, iar ăsta e un lucru rău, pentru că fără un filtru, fără o pereche de ochi odihniţi (şi un creier la fel), pe site-uri apar tot felul de bălării. Şi nici Ştirile Pro TV nu au scăpat de greşeli, ba dimpotrivă: “Medicii veniţi la faţa locului, nu l-au mai putut salva pe băiat […]. Tânărul nu era din bloc […] În cădere, tânărul a lovit o ţeavă de gaz, astfel încâta existat pericol de explozie”. Avem virgulă între subiect şi predicat, un spaţiu lipsă (“încâta”) şi minunata exprimare “Tânărul nu era din bloc” – da’ de unde era, din casă? Corect ar fi fost “Tânărul nu locuia în blocul respectiv”.

stirile protv misterul

Credeam că virgula uitată de Luana Giuhat a fost singura greşeală din articolul său, dar am greşit: “În locul bradului tradiţional, un tânăr artist cu iniţiativă, a avut ideea de a realiza unul, în întregime din materiale reciclabile”. Din nou, virgulă între subiect şi predicat. Oare chiar toţi jurnaliştii au lipsit de la şcoală când s-a predat lecţia asta?

virgula luana doi

“Deşi s-a înscris la atelier doar de o săptămână şi jumătate, Andrei, elev în clasa a XII-a spune: […]”. Aţi ghicit, virgula în plus îi aparţine tot Luanei Giuhat, de la Ziarul Hunedoreanului.

virgula luana trei

Toată presa locală a scris, luni, despre autointitulatul “justiţiar de Hunedoara”, Vili Rupa, un cetăţean care, de când îl ştiu eu, se plânge de abuzurile justiţiei, de chinurile la care a fost supus etc. Nu ştiu dacă are sau nu dreptate şi nici măcar nu-i important. Important e că, acum, domnul Rupa a trimis tuturor redacţiilor câte un comunicat prin care solicită public un “premiu” de 1.000 de lei din partea Primăriei Hunedoara sau a Consiliului Judeţean Hunedoara, pentru că a demascat mafia dintr-o asociaţie de proprietari.
E ca şi cum eu i-aş cere primarului bani pentru că fac un serviciu public certându-i pe ziarişti pentru greşelile din articolele lor şi încercând să-i “educ”. Majoritatea au corectat comunicatul lui Vili Rupa, dar Monalise Hihn l-a publicat pe Facebook în forma “nealterată”. Iată:

“Domnule Prefect ,D-le Presedinte al Consiliul Judetean ,D-le Primar
Eu Vili Rupa din Hunedoara , va solicit public un premiul de 1000 de lei pentru atitudinea mea civica care am avut-o de a demasca hotia si abuzul din asociatia de proprietari 22 din Hunedoara ,deoarece in schimb mie m-ea fost murdarita usa cu solutii de miros de mortaciune de a trebuit sa arunc pe usa o galeata de apa cu dero ,vecinii mei cunosc asta ,prin asta consider ca ,m-ea fost denigrata onoarea ,dreptatea si rusinea care este foarte dureroasa .
Astept premiul de sarbatori de la voi ,daca aveti onoare ,respect ,caracter si demnitate in voi si apreciati curajul persoanelor civile de a face dreptate si de a spune adevarul despre functionarii publici care fura si fac abuzuri .
Vili Rupa Justitiarul de Hunedoara”.
No comment!

vilirupa

După ce, săptămâna trecută, RTV anunţa “temperaturi-şoc” (câteva grade sub zero, temperaturi ABSOLUT normale pentru luna decembrie), săptămâna aceasta, CityNews.ro ne informează că de Crăciun vom avea parte de “vreme anormală”, de parcă până acum, în fiecare an, vremea ar fi respectat vreo regulă. Iar “ştirea” este încadrată la categoria “Eveniment”…

vreme anormala

“Echipajul a plecat imediat cu o autospecială complexă de intervenţie, însă din cauza condiţiilor de iarnă de pe drumul judeţean, care face legătura între Hunedoara şi Bunila, aceştia au înaintat greu şi au fost nevoiţi să lase autospeciala la o distanţă de un kilometru şi jumătate de locul incendiului, drumul fiind îngust şi în pantă”, scrie Loredana Goangă, în Mesagerul Hunedorean. Colega, aveţi virgulă în plus. Oare ghiciţi unde? Da, am scris “ghiciţi”, că de ştiut sunt sigur că nu ştiţi; m-am lămurit de asta de când vă citesc articolele…

goanga

“Nu pleacă toţi!Cei mai buni olimpici hunedoreni, îşi continuă studiile în România”, informează Ziarul Hunedoreanului în newsletter-ul zilnic. Norocul meu că nici virgulele pe care le puneţi între subiect şi predicat nu pleacă nicăieri!

virgula zhd

Dacă până acum eraţi obişnuiţi să vedeţi, pe site-urile ziarelor, fotogalerii, să ştiţi că Ziarul Hunedoreanului a introdus conceptul de “megaFOTOGALERIE”! Aşa ceva… nu o să-ţi vină să crezi!

megafotogalerie

În final, o “ştire” de la Wowbiz: “Contra fabuloasei sume de 16.000 de euro pe lună, Drăguşanca le învaţă pe fetele din România cum să devină vedete peste noapte. Formatul emisiunii presupune transformări spectaculoase ale unor fete no name, chiar şi operaţii estetice”. Un “bărbat no name” din judeţul Hunedoara are ceva să-i transmită Biancăi Drăguşanu: Fă, domnişoară, ne faceţi judeţul de ruşine!
Semnat, un bărbat no name cunoscut doar drept Chioru’ Corectoru’.

uaubiz

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'