O copilă vrea să urce pe cei mai înalţi vulcani ai lumii. La numai 14 ani, Alexandra Marcu însoţită de tatăl ei, va porni în 6 decembrie, către vârful Pico de Orizaba, cel mai înalt vulcan al Americii de Nord. Acolo, îi va găsi pe cei doi Moş Crăciun, dacă găseşte vreun horn şi are putere să escaladeze cu sacul în spate muntele de 5.675 metri. Acolo, îi va recompensa pentru că au dus steagul României pe un alt stâlp al lumii.
Alexandra Marcu este elevă în clasa a opta la Colegiul Naţional Decebal din Deva. Este o mână de fată, dar a dobândit, ca alpinistă, un palmares impresionant: în 2010, a urcat pe Mont Blanc, cel mai înalt vârf din Europa de Vest, apoi în toamna aceluiaşi an, tot împreună cu tatăl ei, Dan Marcu, au urcat vârful Uhuru din Kilimanjaro, cel mai înalt vulcan din Africa. În vara acestui an, cei doi s-au pregătit de expediţie pe Elbrus (5.642 m), cel mai înalt vulcan al Europei, dar restricţiile impuse de armata rusă i-au întors din drum.
Ca să nu piardă banii strânşi cu greu din sponsorizări, s-au îndreptat către Kazbek, în Georgia, al treilea munte ca înălţime din ţara amintită şi al optulea din masiv, un vulcan stins, de 5.047 de metri. La întoarcere, Alexandra îşi propusese să strângă cei 6.000 de euro necesari pentru a urca pe Aconcagua, cel mai înalt munte al celor două Americi. Între timp, s-a răzgândit: “Vreau să urc cei mai înalţi şapte vulcani ai lumii”, spune acum fata, aflată pe picior de plecare către Mexic, unde are de când să escaladeze Pico de Orizaba, supranumit “Citlaltépetl”. Este cel mai înalt munte al Mexicului şi al treilea vârf ca înălţime din America de Nord, după Mount McKinley şi Mount Logan. Este cel mai înalt vulcan adormit din răsăritul Sierrei Nevada şi face parte din lanţul vulcanic mexican “Trans-Mexican Volcanic Belt”, împreună cu vulcanul activ Popocatepetl, Iztaccihuatl şi vulcani mai mici ca altitudine. Numele vulcanului “Pico de Orizaba” înseamnă “Vârful Vulcanic din Orizaba”, iar numele aztec, “Citlaltepetl”, se traduce drept “Vârful cu stea”.Încă un record
“Ar fi record de vârstă naţional şi european”, spune Dan Marcu. Adică, la cei 14 ani ai ei, Alexandra ar fi prima tânără din Europa care reuşeşte să urce acest vulcan. Site-urile de specialitate ale lumii consideră că este vorba de o escaladare de dificultate medie ca altitudine şi necesită o bună tehnică de mers pe gheţar. Itinerarul clasic porneşte din Mexico City, situat la 2.000 de metri altitudine, loc în care cei doi vor ajunge cu avionul, apoi se merge către orăşelul Tlachichuca la 2.800 de metri, după care un sat numit Hidalgo la 3.500 metri. Urmează refugiul Piedra Grande, la 4.200 metri şi, în final, vârful Pico de Orizaba. Cei doi cred că expediţia le va lua trei săptămâni: “Staţia de bază, de unde plecăm pe munte, ştim că se află la patru ore de Mexico City. Va fi o escaladare de anduranţă şi apreciez că, în ultimele zile, va trebui să urcăm câte 16-18 ore. Vom sta, probabil, pe munte vreo nouă zile”, explică Dan Marcu, iar Alexandra îl completează. Fata ştie precis de ce vrea acolo: “Pico de Orizaba este un trofeu râvnit de foarte mulţi alpinişti pentru că face parte din circuitul “The Volcanic Seven Summits”, adică cei mai înalţi vulcani ai lumii”.Alexandra nu este singura alpinistă din România care şi-a propus acest circuit. Colega ei de pasiune din Râşnov, Crina Imola Popescu, împreună cu care a făcut mai multe expediţii a făcut “drumul” către Pico de Orizaba anul trecut.
Pe blogul ei, Coco îşi povesteşte experienţa mexicană – cel mai greu a fost urcuşul din tabăra de vârf: “În seara următoare, […] stăteam şi beam ceai în cort şi ne uitam la gheţar prin locul unde lăsasem fermoarul puţin deschis. Abia aşteptam să o luăm la deal pe gheţar, îmi era deja dor de mers pe zăpadă! Pe la 3, în dimineaţa care a urmat, am plecat din tabăra de la baza gheţarului, împreună cu tata şi Cătălin, spre vârf. Era senin şi frig. Jos vedeam peste tot luminiţele din oraşe – sus vedeam numai stele… auzeam şi sunetul colţarilor pe zăpadă, era fantastic. La 6.30 eram pe vârf şi încercam să facem pozele de vârf […]. Pe buza craterului bătea foarte tare vântul şi erau seracuri foarte mari. Pe vârf încă nu îmi venea să cred unde sunt”. Cei doi alpinişti deveni au reuşit să obţină o bună parte din bugetul de care au nevoie pentru expediţia mexicană pe baza unui proiect pentru care Primăria Deva a alocat 4.500 de euro. Alexandra şi Dan Marcu se aşteaptă la un traseu greu: “Urci pe stânci, dai, la final, de gheţari şi cobori cu ajutorul lui Dumnezeu”. Pantele vulcanului depăşesc 30-40 de grade şi sunt pline de grohotiş. Odată ajunşi la baza gheţarului, alpiniştii pot vedea muchia craterului, iar vârful se atinge după aproape patru ore de escaladare susţinută. După Pico de Orizaba, cei doi se gândesc să cucerească vârful Damavand din Iran. “Asta dacă americanii din mila lor nu dau cu bombe în zonă până la vară. Urmărim deja ştirile cu mare interes”, adaugă Dan Marcu.
Visul celor şapte vulcani
Circuitul constă în ascensiunea celor mai înalţi vulcani de pe cele şapte continente. A apărut pentru prima dată ca o provocare în alpinism în 1999, deşi nimeni nu pare să ştie de unde a venit ideea acestui circuit. Ungrup de alpinişti ruşi a constituit un soi de club al celor şapte vârfuri şi a lansat proiecte de genul: “7 Summits + 2 Poles”, adică expediţii pe cele mai mari vârfuri din şapte continente + Polul Sud şi Polul Nord, proiectul “Snow Leopard”, adică escaladarea celor cinci vârfuri de peste 7000 de metri din fosta Uniune Sovietică, pentru că trei vârfuri sunt în Pamir şi celelalte două în Tian Shan, circuitul “7 Volcanoes” şi “14 Eight Thousanders”, adică 14 vârfuri de 8.000 de metri. Preşedintele “7 Summits Club” este unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti, rusul Alex Abramov, iar organizaţia numără peste 1.000 de membri. Doar circuitul “7 Vulcani” are înscrişi şi el peste 500 de membri din mai mult de 40 de ţări ale lumii. Un alt circuit – “Seven Summits”, al celor mai înalte vârfuri de pe fiecare continent (Elbrus din Europa, Kilimanjaro din Africa, Aconcagua din America de Sud, McKinley – America de Nord, Carstensz Pyramid în Oceania, Vinson din Antarctica şi Everest în Asia) a fost “învins” de a altă româncă. La 16 ani, românca Coco Popescu a devenit prima alpinistă din lume care a urcat pe cele mai înalte şapte vârfuri vulcanice de pe cele şapte continente, după ce a încheiat cu succes expediţia “Antarctica 2010-2011″, în care a escaladat Mount Vinson şi Mount Sidley, într-o expediţie organizată de clubul rusesc, prima expediţie sportivă în Mount Sidley. Se pare că înaintea ei, singurul român care a reuşit să urce Seven Summits este Ticu Lăcătuşu şi asta pentru că circuitul reprezintă una dintre cele mai mari performanţe pe care un alpinist le poate atinge, din cauza altitudinilor mari, dar şi a costurilor ridicate. Circuitul celor şapte vulcani cuprinde vârful Elbrus din Europa, Kilimanjaro din Africa, Damavand în Asia, Giluwe din Oceania, Ojos del Salado în America de Sud, Pico de Orizaba în America de Nord şi Sidley din Antarctica.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.