Sănătate: Arta de a mânca sănătos… de Crăciun

Articolul a fost vizualizat de 1,602 ori

Micul dejun 

mancare grasaDimineaţa este un fel de introducere a unei noi zi de viaţă şi, dacă ne-o dorim cu adevărat bună, trebuie ca această introducere să fie pe măsură. O dimineaţă bună înseamnă un ceas deşteptător cât mai puţin enervant, un duş cald, o cafea aromată şi alegerea unei ţinute cât mai inspirate. Ei, de ce oare uităm că o dimineaţă perfectă începe şi cu un mic dejun, cea mai importantă masă a zilei, sursa cea mai importantă de energie pentru o nouă zi de lucru. Lipsa unui mic dejun poate cauza oboseală pe parcursul zilei, stres datorită foamei, scăderea capacităţii de concentrare şi a creativităţii. Aşa că, nu uitaţi, dimineaţa trebuie să înceapă şi cu un mic dejun, indiferent cât de grăbiţi am fi. De cele mai multe ori un mic dejun poate consta în fulgi de cereale cu lapte, sau o felie de pâine cu somon şi un ou fiert, sau pâine prăjită cu brânză dulce slabă, sau o felie de pâine cu unt şi gem şi o cană de lapte, sau o omletă din două ouă cu o roşie şi o felie de pâine prăjită.

Gustarea dintre mese

Urmează apoi, în jur de 10-11 dimineaţa, o gustare, care poate fi un pahar de suc de fructe sau 1-2 fructe de sezon proaspete, sau un iaurt sau un ou fiert.

Prânzul

Prânzul este, în general, o masă pentru mulţi dintre noi sărită din start, dar nu trebuie să uităm că şi ea îşi are rolul ei bine definit. Putem alege un sandwitch compus din două felii de pâine cu carne slabă, legume proaspete şi un iaurt sau o salată mare asortată din legume cu brânză telemea sau mozzarela şi măsline, sau o supă caldă de legume sau o porţie de paste cu brânză şi sos de roşii.

Cina

Şi ne apropiem de ultima masă a zilei, care, de ce să nu recunoaştem, este cea mai bogată pentru mulţi dintre noi. Ea ar trebui să constea în peşte la tavă sau la grătar cu un cartof copt sau fiert în coajă, sau două felii de carne slabă cu legume asortate şi o felie de pâine , sau jumătate de piept de pui la grătar cu paste şi o salată asortată, sau o felie de carne de porc, vită sau pui la grătar cu 4-5 linguri de piure de cartofi şi o salată asortată sau 5-6 murături. Este foarte important să bem lichide sub formă de apă, ceai sau suc natural de fructe, în medie 7-8 pahare pe zi şi să mergem pe jos 20-30 de minute pe zi, sau chiar să practicăm un sport de 2-3 ori pe săptămână.

Masa de Crăciun

Peste câteva zile vine Crăciunul, vine vacanţa şi sfârşitul de an, în care chiar dacă nu am reuşit să ducem la capăt toate promisiunile făcute, oricum se termină şi vom fi iertaţi. De la 1 ianuarie va fi un nou început, dar până atunci avem o întreagă săptămână de petreceri, vizite, când ne ridicăm de la o masă şi ne aşezăm la alta, când orice noţiune de dietă este uitată şi când toţi ne facem de cap în ale gastronomiei. Că doar unul este Crăciunul, iar trecerea în anul următor trebuie sărbătorită din plin, dacă nu cu mâncare şi băutură din plin, atunci cu ce? Şi nu trebuie să uităm şi pe acei care au ţinut postul Crăciunului şi care, după 40 de zile de restricţii, au liber la de toate, cum se mai spune, şi apoi în a treia zi de Crăciun cine nu mai poate? Cu riscul de a fi considerată persoană non-grata, trebuie să subliniez că de Crăciun avem o multitudine de preparate care numai bine nu ne fac la sănătate, ce să mai vorbim de siluetă!

De exemplu, sarmalele sunt prin definiţie cu atât mai gustoase cu cât conţin mai multă grăsime. Nu uitaţi că trebuie să vă limitaţi la 3 bucăţi şi nu în fiecare zi. De asemenea, nu uitaţi de ardeiul iute, care are capacitatea de a creşte arderile după masă. Salata de beouf este teoretic o combinaţie sănătoasă între legume fierte şi carne de vită, singurul mare păcat este prezenţa maionezei.

Pe la noi prin Ardeal, de Crăciun şi de Anul Nou, se mănâncă piftia de porc. Nu este nimic rău în a o mânca, condiţia este să se pună în oală mai mult ciolan decât picioare de porc şi obligatoriu să se elimine toată grăsimea ce se adună la suprafaţă. Ciorbele sunt cea mai bună metodă de a umple burta la începutul mesei cu lichid cald, dar să fie cu cât mai multe legume şi slabă. În tradiţia românească, masă de Crăciun fără carne de porc nu există, ea găsindu-se preparată sub diverse forme: cârnaţi, caltaboşi, lebăr, tobă, afumături sau friptură, de cele mai multe ori prăjită. Încercaţi să mâncaţi atât cât să nu vă săturaţi, sau mai exact să vă ridicaţi de la masă cu o uşoară senzaţie de foame. Cozonacul de pe masă de Crăciun este un dulce concentrat destul de greu de digerat, indiferent de umplutură, de aceea trebuie consumat câte o felie pe zi.

Ar fi de preferat ca restul prăjiturilor pentru această perioadă să fie cât mai simple, gen prăjitură cu fructe, plăcintă cu brânză sau cremă de vanilie, sau cel mai bine salate de fructe. Nu cred că se supără nimeni dacă aveţi suficientă conştiinţă care să vă facă să renunţaţi la desert, nu de alta, dar paleta gastronomică este atât de bogată, încât prăjitura s-ar putea să nu mai aibă loc. Ce merge mai bine lângă o friptură de porc decât un vin bun sau o bere? Încercaţi, totuşi, să vă limitaţi la un pahar de vin la masă sau o sticlă de bere pe zi.
Vă doresc să faceţi din Crăciun o sărbătoare cumpătată şi să vă simţiţi bine.

About Dr. Bianca Fărcaş