Colţul cultural: Colegiul Economic “Emanuil Gojdu”, la 50 de ani

Articolul a fost vizualizat de 3,183 ori

Un eveniment special a marcat viaţa Hunedoarei zilele trecute: oficialităţi şi dascăli care sunt parte din istoria învăţământului local au sărbătorit împlinirea a 50 de ani de existenţă a Colegiului Economic “Emanuil Gojdu”. 

Festivitate emanoil gojdu copyManifestarea a reunit, într-un cadru festiv, pe reprezentanţi din Parlamentul României, oficiali judeţeni, dar şi pe cei din administraţia municipiului Hunedoara, alături de “profesorii seniori”, aşa cum i-a numit de mai multe ori în timpul festivităţii directorul Colegiului “Emanuil Gojdu”, domnul profesor Anişor Pârvu. Întâlnirea a început cu exclamaţii de surpriză, momentul aducând faţă în faţă profesorii care au instruit în cei 50 de ani generaţii de copii ai Hunedoarei, anii punându-şi amprenta pe chipurile lor.

Amintirile au cucerit apoi întreaga adunare şi, după momentul de acomodare, festivitatea a continuat prin alocuţiuni susţinute de către oficialităţi, dar şi de către foşti directori ai prestigioasei unităţi de învăţământ.

Istoria colegiului începe în anul 1963, în sediul actual al Şcolii Generale Nr. 8 Hunedoara, sub numele de “Şcoala Medie Nr. 2”, unde a funcţionat până în anul 1968. Este şi perioada în care comunitatea Hunedoarei prinde contur, transformările economico-sociale cristalizând oraşul dominat de industria siderurgică.

Se transformă apoi în Liceul Nr. 2 în acelaşi an, sediul liceului fiind, din acel moment, în actuala clădire. Până în anul 1977 liceul a funcţionat cu profil teoretic, real – uman, având şi clase de gimnaziu V–VIII. În 1977, devine “Liceul Industrial Nr. 2”, având doar clase liceale de industrie uşoară.

Anul 1982 înseamnă pentru această instituţie de învăţământ o nouă transformare, în “Grup Şcolar de Industrie Uşoară”. Urmează o nouă reorganizare în învăţământ şi, în anul 1993, liceul devine “Grupul Şcolar Economic Administrativ şi de Servicii” Hunedoara.

Din acest moment, oferta de specialitate a liceului este în concordanţă cu piaţa muncii, meseriile cele mai solicitate fiind din sfera serviciilor şi administraţiei. În intervalul 2002–2003, Şcoala Generală Nr. 3 Hunedoara face parte din Grupul Şcolar Economic Administrativ şi de Servicii. Din anul 2003, unitatea şcolară s-a transformat în Colegiul Economic “Emanuil Gojdu”, purtând cu onoare numele unui luptător neobosit pentru drepturile românilor din Transilvania, cunoscut şi recunoscut pentru excepţionala sa activitate de ajutorare şi de susţinere morală şi materială a tinerilor dornici de studiu.

Fiecare perioadă a fost reprezentată de elevi care au dus peste tot în lume faima instituţiei şi, în acelaşi timp, a profesorilor de aici. Din materialele promoţionale oferite cu ocazia festivităţii, am observat că şi în acest moment calitatea procesului de învăţământ respectă standardele cerute.

În ultimii trei ani, elevii de la Colegiul Economic “Emanuil Gojdu” din Hunedoara au obţinut la olimpiadele şi concursurile la nivel judeţean peste 290 de premii, iar la nivel naţional 25 de premii şi medalii.

Pentru dezvoltarea abilităţilor şi a modului de funcţionare în regimul Uniunii Europene, elevii şi profesorii de aici au aplicat la multe proiecte internaţionale, în colaborare cu parteneri din Polonia, Turcia, Olanda, Belgia, Anglia, Spania, Finlanda, Portugalia, Suedia, Norvegia, Grecia şi Finlanda.

Există în colegiu o atmosferă propice dezvoltării creativităţii, relaţia profesor – elev generând o atitudine pozitivă, în mare măsură numeroasele cercuri şi ateliere marca “Gojdu” fiind realizate la propunerea elevilor.

Sărbătorirea celor 50 de ani de existenţă a colegiului Economic “Emanuil Gojdu” face parte din momentele prin care o comunitate arată că îşi respectă istoria şi pe oamenii care au înfăptuit-o.

În cei 50 de ani s-au format aici oamenii ale căror destine au fost influenţate şi de cunoştinţele dobândite pe băncile şcolii în care profesorii seniori acum au dovedit că sunt înzestraţi cu harul necesar meseriei de dascăl.

Felicitări şi succes în continuare pentru toţi cei care au făcut şi fac parte acum din familia “Gojdu”!

About Mircea Goian