În continuarea articolului publicat în numărul 573 din 12 decembrie 2013 ne vom ocupa de celelalte modificări la OMFP 3055/2009 reglementate prin OMFP nr. 1898/2013 după cum urmează:
7. Modul de evidenţiere în contabilitate a veniturilor pentru unităţile care acordă reduceri prin punctele cadou
“…Unele entităţi pot practica programe de fidelizare a clienţilor, care presupun acordarea de puncte cadou acestora. Aceste puncte cadou pot fi utilizate pentru a achiziţiona bunuri sau servicii gratuite sau cu preţ redus, ca parte a unei tranzacţii de vânzare de bunuri sau prestări de servicii, sub rezerva îndeplinirii unor eventuale condiţii suplimentare. Entitatea contabilizează punctele cadou ca o componentă identificabilă a tranzacţiei în cadrul căreia acestea sunt acordate (contul 472 «Venituri înregistrate în avans»/analitic distinct). Suma corespunzătoare punctelor cadou se recunoaşte drept venit în momentul în care entitatea îşi îndeplineşte obligaţia de a furniza premiile sau la expirarea perioadei în cadrul căreia clienţii pot utiliza punctele cadou. Dacă se estimează că nivelul cheltuielilor necesare îndeplinirii obligaţiei de a furniza premiile depăşeşte contravaloarea primită sau de primit pentru acestea, la data la care clientul le rascumpară, pentru diferenţa aferentă entitatea înregistrează în contabilitate un provizion.
Evaluarea momentului în care o entitate a transferat cumpărătorului riscurile şi avantajele semnificative aferente dreptului de proprietate asupra bunurilor impune o examinare a circumstanţelor în care s-a desfasurat tranzacţia. În cele mai multe cazuri, transferul riscurilor şi avantajelor aferente dreptului de proprietate coincide cu transferul titlului legal de proprietate sau cu trecerea bunurilor in posesia cumparatorului. Acesta este cazul celor mai multe vânzări cu amănuntul. În alte cazuri, transferul riscurilor şi avantajelor aferente dreptului de proprietate apare într-un moment diferit de cel al transferului titlului legal de proprietate sau de cel al trecerii bunurilor în posesia cumpărătorului. Dacă o entitate păstreaza doar un risc nesemnificativ aferent dreptului de proprietate, atunci tranzacţia reprezintă o vânzare şi veniturile sunt recunoscute. De exemplu, un vânzător poate păstra titlul de proprietate asupra bunurilor doar pentru a se asigura că va încasa suma care se datorează. Într-un asemenea caz, dacă entitatea a transferat riscurile şi beneficiile semnificative aferente dreptului de proprietate, tranzacţia este o vânzare şi veniturile sunt recunoscute. Un alt exemplu când entitatea păstrează doar un risc nesemnificativ aferent dreptului de proprietate poate fi o vânzare cu amănuntul, cu o clauză de returnare a banilor în cazul în care clientul nu este satisfacut. În asemenea cazuri, veniturile sunt recunoscute în momentul vânzării, presupunându-se că vânzatorul poate estima în mod fiabil retururile viitoare şi poate recunoaşte un provizion aferent retururilor pe baza experientei anterioare şi a altor factori relevanţi.”
8. Modificări la contabilizarea subvenţiilor guvernamentale
- Definirea subvenţiilor ca: “ Subvenţiile guvernamentale sunt uneori denumite în alte moduri, cum ar fi subsidii, alocaţii, prime sau transferuri.”
- Recunoaşterea subvenţiilor: “ Subvenţiile guvernamentale, inclusiv subvenţiile nemonetare la valoarea justă, nu trebuie recunoscute până când nu există suficientă siguranţă că:
a) entitatea va respecta condiţiile impuse de acordarea lor;
b) subvenţiile vor fi primite. Doar primirea unei subvenţii nu furnizeaza ea însăşi dovezi concludente că toate condiţiile ataşate acordării subvenţiei au fost sau vor fi îndeplinite”.
- Contabilizarea subvenţiilor: “Contabilitatea proiectelor finanţate din subvenţii se ţine distinct, pe fiecare proiect, sursa de finanţare, potrivit contractelor încheiate, fără a se întocmi situaţii financiare anuale distincte pentru fiecare asemenea proiect
Pentru asigurarea corelării cheltuielilor finanţate din subvenţii cu veniturile aferente se procedează astfel:
a) din punctul de vedere al contului de profit si pierdere:
- în cursul fiecărei luni se evidenţiază cheltuielile după natura lor;
- la sfârsitul lunii se evidenţiază la venituri subvenţiile corespunzătoare cheltuielilor efectuate;
b) din punctul de vedere al bilanţului:
- creanţa din subvenţii se recunoaşte în corespondenţă cu veniturile din subvenţii, dacă au fost efectuate cheltuielile suportate din aceste subvenţii, sau pe seama veniturilor amânate, dacă aceste cheltuieli nu au fost efectuate încă;
- periodic, odată cu cererea de rambursare a contravalorii cheltuielilor suportate sau pe baza altor documente prin care se stabilesc şi aprobă sumele cuvenite, se procedează la regularizarea sumelor înregistrate drept creanţă din subvenţii.”;
- “Entitatea prezintă în notele explicative informaţii referitoare la subvenţiile primite, destinaţia acestora şi elementele care justifică îndeplinirea condiţiilor necesare pentru acordarea subvenţiilor;
- Subvenţiile legate de terenuri pot impune, prin contractele încheiate, îndeplinirea anumitor obligaţii. În acest caz, subvenţiile se recunosc drept venituri pe parcursul perioadelor în care sunt suportate costurile îndeplinirii respectivelor obligaţii. De exemplu, o subvenţie pentru teren poate fi condiţionată de construirea unei clădiri pe terenul respectiv. În acest caz, subvenţia se recunoaşte în contul de profit şi pierdere pe parcursul duratei de viaţă a clădirii.”
9. Modificări privind creanţele preluate prin cesionare
Începând cu anul 2014 prevederile privind creanţele preluate prin cesionare au fost modificate, în sensul că acestea vor fi evidenţiate în contabilitate la costul de achiziţie, valoarea nominală a acestora fiind urmarită în afara bilanţului prin contul 809 «Creanţe preluate prin cesionare».
Costul de achizitie al creanţelor preluate prin cesionare, entitatea va prezenta în notele anexă la Situaţiile financiare întocmite la 31 decembrie 2013 situaţia creanţelor existente în soldul contului 461 “Debitori diverşi” la valoarea lor nominală şi la cost de achiziţie dacă acesta se poate determina.
10. Modificări în planul de conturi general
- se introduce contul 809 “Creanţe preluate prin cesionare”, care va avea următoarea functiune:
“Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa valorii nominale a creanţelor preluate prin cesionare. În debitul contului 809 «Creanţe preluate prin cesionare» se înregistrează valoarea nominală a creanţelor preluate prin cesionare, iar în credit, valoarea nominală a acestor creanţe scoase din evidenţă pe măsura încasării, cedării către terţi sau datorită imposibilităţii încasării acestora. Soldul contului reprezintă valoarea nominală a creanţelor preluate prin cesionare, existente la un moment dat.”
Mornea Maria,
Preşedinta Consiliului filialei CECCAR Hunedoara
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.